Thursday, September 25, 2008

Σταρ στο στόχαστρο της σάτιρας

Φωτογραφία

Του Παναγιωτη Παναγοπουλου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2008

Κωμωδία. Σκηνοθεσία: Μπεν Στίλερ. Πρωταγωνιστούν: Μπεν Στίλερ, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Τζακ Μπλακ, Τομ Κρουζ, Νικ Νόλτε, Μάθιου Μακ Κόναχι

Εκτός από καλός κωμικός, με την «Τροπική καταιγίδα» ο Μπεν Στίλερ αποδεικνύει ότι είναι και καλός σκηνοθέτης, με σκέψη και κριτική ματιά. Ο «Zoolander», που είχε γυρίσει πριν από επτά χρόνια, ήταν μια περισσότερο ποπ κωμωδία, που έπαιρνε αφορμές από τον επιφανειακό κόσμο της μόδας. Στην «Τροπική καταιγίδα» η σάτιρα είναι βαθύτερη και διαλύει ολόκληρο το χολιγουντιανό σύστημα και τις ταινίες που γίνονται προμελετημένα για «σοβαρές» ερμηνείες και βραβεία. Και πέρα από την έξυπνη κριτική, η ταινία έχει πάρα πολύ γέλιο.

  • Σταρ στη ζούγκλα

Στη ζούγκλα του Βιετνάμ συγκεντρώνεται το καστ για μια πολεμική υπερπαραγωγή, το οποίο αποτελείται από έναν σταρ δράσης σε παρακμή, έναν Αυστραλό καταξιωμένο ηθοποιό, έναν κωμικό ταινιών ευτελούς χιούμορ και έναν ράπερ με το όνομα Αλπα Τσίνο, που σαν τον Εμινεμ και τον 50 Cent προσπαθεί να περάσει στον κινηματογράφο. Από μια ηλιθιότητα του συνεργείου, γίνεται μια τεράστια έκρηξη, κάπως σαν την έκρηξη που προκαλεί ο Πίτερ Σέλερς στο «Πάρτι». Το πλατό καταστρέφεται και ο έξαλλος πρόεδρος του στούντιο μαζί με τον σκηνοθέτη της ταινίας παίρνουν μια τολμηρή απόφαση.

Να αφήσουν τους κακομαθημένους ηθοποιούς να περιπλανηθούν στη ζούγκλα και να συνεχίσουν την ταινία με «αντάρτικο» γύρισμα με κρυφές κάμερες.
Και αυτό το σχέδιο όμως θα καταρρεύσει και οι ηθοποιοί θα μείνουν εντελώς έκθετοι, με Βιετναμέζους εμπόρους ναρκωτικών να τους καταδιώκουν, πιστεύοντας ότι ανήκουν στη δίωξη ναρκωτικών. Από εκεί και πέρα, οι κωμικές καταστάσεις αρχίζουν να διαδέχονται η μία την άλλη. Ψέματα αποκαλύπτονται, κάποιοι σαν τον action star αναγνωρίζονται ως ηθοποιοί κλάσης στον καταυλισμό των λαθρεμπόρων και κάποιοι άλλοι καταρρέουν, σαν τον κωμικό που παθαίνει σύνδρομο στέρησης από τα ναρκωτικά.
Ολα αυτά περνούν με ξεκαρδιστικό γέλιο, καθώς άπαντες στην ταινία, από τους κωμικούς Στίλερ και Μπλακ, μέχρι τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, αλλά ακόμη και τον Τομ Κρουζ (που είναι ίδιος ο μεγαλοπαραγωγός Τζόελ Σίλβερ), αποκαλύπτουν τον πιο αστείο τους υποκριτικό εαυτό. Ο Στίλερ ως σεναριογράφος και σκηνοθέτης παίζει με τα κλισέ των πολεμικών ταινιών, αλλά και με τις ξιπασμένες συμπεριφορές των σταρ και το αποτέλεσμα είναι μια δυνατή σάτιρα του θεάματος μέσα από το ίδιο το σύστημα.

Τα ασπρόμαυρα «Κυματιστά σύννεφα» (****) έρχονται από το παρελθόν του γιαπωνέζικου κινηματογράφου (1955) για να προσθέσουν άλλη μια ψηφίδα στο πορτρέτο του Μικίο Ναρούζε (1905-1969). Είναι ένα μελόδραμα, αληθινό κομψοτέχνημα, με την γυναίκα, που πάσχει ποικιλοτρόπως, στο θεματικό του πυρήνα.

Η ιστορία διαδραματίζεται το 1946 σε ένα νεορεαλιστικό φόντο: σε μια παραγκούπολη δίπλα ένα μεγάλο λιμάνι της Ιαπωνίας όπου συνωστίζονται οι πρόσφυγες που φτάνουν κατά χιλιάδες από την Ινδοκίνα. Στο κέντρο του δράματος είναι ένα παράνομο ζευγάρι, η Γιουκίκο και ο Τομιόκα, που έζήσαν ευτυχισμένες στιγμές στο παρελθόν, χώρισαν και τώρα ξανασυναντιούνται. Ο Ναρούζε σκηνοθετεί χαμηλότονα παρασύροντας τον θεατή σε ένα τοπίο όπου ο λυρισμός και η μελαγχολία έχουν τον πρώτο λόγο. Αυτά είναι και τα στοιχεία που κρατούν ζωντανή τη μελό ιστορία των δύο καταδικασμένων, από τη μοίρα, εραστών.

Επανέκδοση και ο «Κομφορμίστας» (****), μια ταινία που γύρισε ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι το 1970 από το βιβλίο του Αλμπέρτο Μοράβια, με τον Ζαν Λουί Τρεντινιάν και τη Στεφανία Σαντρέλι. Η ταινία είναι από τις καλύτερες της φιλμογραφίας του Μπερτολούτσι, με την ιστορία του Μαρτσέλο, ενός άντρα που στην προπολεμική Ιταλία εργάζεται για το μουσολινικό καθεστώς. Κάποια στιγμή θα τού ανατεθεί να δολοφονήσει έναν πρώην καθηγητή του και ο Μαρτσέλο θα έρθει αντιμέτωπος με το παρελθόν του.

  • Οικογενειακό παραμύθι

Εντυπωσιακό θέαμα και παραμυθένια ατμόσφαιρα προσφέρει σε όλη την οικογένεια το «Ταξίδι στο κέντρο της Γης» (**1/2) που σκηνοθέτησε ο Ερικ Μπρέβιγκ, αξιοποιώντας τις θεαματικές δυνατότητες της τρισδιάστατης προβολής. Ηρωας της ταινίας ένας καθηγητής (Μπρένταν Φρέιζερ), ο οποίος αναζητώντας τον αδελφό του, ανακαλύπτει ότι ο κόσμος που περιγράφει ο Ιούλιος Βερν είναι πραγματικός.

Ο ρεαλισμός και ο εξωτερικοί ρυθμοί, που αποκαλύπτουν έναν σκηνοθέτη-ζογκλέρ, χαρακτηρίζουν τον «Ανυπότακτο» (**) του Οζγκούρ Γιλντιρίμ. Ο Τούρκος κινηματογραφιστής αφηγείται την ιστορία δύο Τούρκων που ζουν στους κακόφημους δρόμους του Αμβούργου.

Το «Εμπιστεύσου την αγάπη» (**) γυρίστηκε από τον Κινέζο Ξιάο Σουάι Γουάνγκ κ. Μια χωρισμένη γυναίκα επιδιώκει να μείνει έγκυος από τον πρώην άνδρα της. Είναι ο μόνος τρόπος για να σωθεί η κόρη που έχουν από τον διαλυμένο γάμο τους, η οποία περιμένει δότη μυελού των οστών.

Η «Ευφορία» (**) είναι μια ιστορία ζήλιας και έρωτα με φόντο τη ρώσικη γη. Οι εικόνες είναι πανέμορφες. Προβάλλεται τέλος και μια ακόμη κωμωδία, το «Αμλετ 2» του Αντριου Φλέμινγκ, με τον Στιβ Κούγκαν και την Κάθριν Κίνερ. Ενας αποτυχημένος ηθοποιός διδάσκει θέατρο σε ένα σχολείο και κάποια στιγμή έχει τη φαεινή έμπνευση να γράψει το σίκουελ του σαιξπηρικού Αμλετ. Στην ταινία παίζει και η Ελίζαμπεθ Σου τον εαυτό της, ενώ τα «ασεβή» τραγούδια έχουν γράψει οι συντελεστές της βλάσφημης σειράς animation «South Park».

No comments: