Wednesday, September 17, 2008

Ενα ρομπότ με ανθρωπιά

Ταινία για όλη την οικογένεια, με άποψη, ευαισθησία και χιούμορ
Wall-e *****
Του Παναγιωτη Παναγοπουλου, Η Καθημερινή, Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2008

Animation. Σκηνοθεσία: Αντριου Στάντον. Πρωταγωνιστούν (φωνές): Μπεν Μπερτ, Ελίσα Νάιτ, Σιγκούρνεϊ Γουίβερ, Τζον Ράτσενμπεργκ, Κάθι Νατζίμι. Στη μεταγλωττισμένη στα ελληνικά βερσιόν: Γρηγόρης Αρναούτογλου, Αφροδίτη Σημίτη.

Το μόνο κινηματογραφικό είδος που σπάνια απογοητεύει είναι το σύγχρονο animation και ειδικά οι ταινίες της Pixar. Φτιαγμένες με δεξιοτεχνία, τεχνολογικά επιτεύγματα στην επεξεργασία της εικόνας, χιούμορ και ευαισθησία, αποτελούν αξιοζήλευτο πρότυπο, όχι μόνο για τον ανταγωνισμό στο animation, αλλά για κάθε κινηματογραφιστή.
Ο «Wall-e», ένα αριστούργημα στην κάθε του λεπτομέρεια, είναι μια ταινία που ήδη μπορεί να θεωρηθεί κλασική. Τα παλιά -λίγο υπερβολικά- τρέιλερ των ταινιών μιλούσαν για «γέλιο, συγκίνηση, δάκρυ, περιπέτεια». Κι όμως, χωρίς υπερβολή, ο «Wall-e» τα διαθέτει όλα αυτά.
Και επιπλέον, ο βραβευμένος με Οσκαρ για το «Ψάχνοντας τον Νέμο», Αντριου Στάντον, παίρνει ρίσκο, τόσο κινηματογραφικό όσο και πολιτικό. Το πρώτο μέρος της ταινίας για περισσότερο από μισή ώρα δεν έχει καθόλου διάλογο, με δράση που θυμίζει τις ταινίες του Τσάρλι Τσάπλιν, ενώ το πολιτικό μήνυμα της ταινίας είναι αρκετά τολμηρό για μια οικογενειακή παραγωγή. Ο Στάντον παρουσιάζει ως υπεύθυνη για την καταστροφή του πλανήτη τη μοναδική υπερδύναμη, που έχει μετατρέψει σε σκουπιδότοπο τη Γη, προωθώντας την υπερκατανάλωση.

  • Ρομπότ με ανθρωπιά

Ο Wall-e είναι ένα πλάσμα από μέταλλο, ένα σαραβαλιασμένο ρομπότ - σκουπιδιάρης, με χαρακτηριστικά που θα είχε ο ιδανικός άνθρωπος. Είναι ευδιάθετος, εργάζεται σαν σταχανοβίτης, ευαίσθητος, πάντα πρόθυμος να βοηθήσει, έχει την αίσθηση του καθήκοντος, αναζητεί την αγάπη και όταν βλέπει ένα ερωτευμένο ζευγάρι σε ταινία, κλείνει τα δυο του μεταλλικά χέρια, το ένα μέσα στο άλλο, επειδή δεν υπάρχει άλλο για να πιάσει.

Κι αυτό, επειδή ο Wall-e είναι ο μοναδικός κάτοικος που έχει μείνει πια στη Γη, μαζί με μια κατσαρίδα. Οι άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τον πλανήτη εδώ και 700 χρόνια και ζουν σε έναν θηριώδη διαστημικό σταθμό, όπου από την υπερτροφία και την ακινησία μπορούν πια να κινούνται μόνο σε ιπτάμενες πολυθρόνες.Ωστόσο, ο Wall-e, ο μοναδικός του είδους του που ακόμη λειτουργεί, συνεχίζει τη δουλειά του, να στοιβάζει σκουπίδια σε πύργους και το βράδυ να ονειρεύεται ότι κάποτε θα έχει μια παρέα. Η παρέα φτάνει μια μέρα και είναι εντυπωσιακή. Ενα υπερσύγχρονο ρομπότ, η Eve, κατεβαίνει στη Γη με την αποστολή να ανακαλύψει πιθανά ίχνη ζωής στον πλανήτη. Στην αρχή είναι επιθετική απέναντι στον ξεπερασμένο Wall-e, μετά αδιαφορεί για την ξελογιασμένη του συμπεριφορά και στο τέλος αρχίζει να τον συμπαθεί.
Οταν όμως βρει τελικά ένα μικρό, ασθενικό φυτό, το πρόγραμμά της την κάνει να κλείσει και να περιμένει το σκάφος που θα την πάρει πίσω στο Διάστημα. Ο απαρηγόρητος Wall-e θα την ακολουθήσει και μπροστά του θα αποκαλυφθεί ένας εντελώς διαφορετικός κόσμος.
Για 700 χρόνια προσπαθούσε να κάνει καλύτερη τη Γη, καθαρίζοντάς την από τα σκουπίδια των ανθρώπων και τώρα θα κάνει ό, τι μπορεί για να τους φέρει πίσω. Για να το καταφέρει θα χρειαστεί να δώσει μάχες και να υποστεί επιθέσεις. Ομως μαζί μ’ αυτό, θα παλέψει για να κρατήσει κοντά του και την αγαπημένη του Eve.
Ο Στάντον, που σκηνοθέτησε και συνέγραψε το σενάριο, έχει κάνει μια ταινία άψογη σε κάθε επίπεδο. Στο σενάριο, τη σκηνοθεσία, τον ρυθμό, τις ανατροπές, το συναίσθημα και την ανάπτυξη χαρακτήρων.
Ο «Wall-e» είναι μια ταινία animation για όλη την οικογένεια, με άποψη, ευαισθησία και χιούμορ. Ο, τι έχει να πει το λέει με ποιητικό και τρυφερό τρόπο, με έναν ήρωα που δεν μπορεί παρά να είναι αξιολάτρευτος, γιατί από μια στραπατσαρισμένη μεταλλική κατασκευή, βλέπουμε πώς θα όφειλε να είναι η χαμένη μας ανθρωπιά, εκείνη που συχνά πετάμε μαζί με τα σκουπίδια.

No comments: