Monday, September 22, 2008

Δράμα: συρρίκνωση ή απλώς ενηλικίωση;


Της ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/09/2008

Με την απονομή του πρώτου βραβείου μυθοπλασίας στην κοινωνική ταινία «Partners» της 29χρονης Ιωσηφίνας Μαρκαριάν, με ηρωίδα μια Σέρβα από το μεταπολεμικό Σαράγιεβο που έρχεται στην Ελλάδα για καλύτερη τύχη, έκλεισε προχθές το Φεστιβάλ Μικρού Μήκους της Δράμας (31ο Ελληνικό και 14ο Διεθνές).

Η 29χρονη Ιωσηφίνα Μαρκαριάν κέρδισε το α' βραβείο ταινίας μυθοπλασίας με το «Partners», την ιστορία μιας Σέρβας από το Σαράγιεβο που αναζητεί την τύχη της στην Ελλάδα
Ανάμεσα στις ενδιαφέρουσες ταινίες, που όχι μόνο έφυγαν από τη Δράμα με διάκριση, αλλά ξεχώρισαν και στα πηγαδάκια που στήνονται από τους σινεφίλ -βαρόμετρο συνήθως των βραβείων- ήταν και οι ταινίες «Nebraska» του Αχιλλέα Κυριακίδη, «Οδηγίες Χρήσεως» του Κωνσταντίνου Γιαλλουρίδη, «Οδομαχία» του Χρήστου Κανάκη, «Ι am gay» του Νικόλα Κολοβού, «When fish fly» της Βίλκα Τζουρά.
Ως συνήθως, η μαζική προσέλευση θεατών έγινε στο Εθνικό Διαγωνιστικό -πολλοί μένουν όρθιοι ή εκτός αίθουσας, αφού το «Ολύμπια» χωράει μόνο 300 άτομα- εις βάρος του Διεθνούς. Εκεί όμως μπορεί κανείς να δει μικρά διαμαντάκια, όπως το «Next Floor» του Καναδού Ντενίς Βιλνέβ ή το «Foreign Bodies» του Γάλλου Ναέλ Μαραντίν που έχουν ήδη μια καλή πορεία σε διεθνή φεστιβάλ.
Την προσοχή τράβηξε φέτος και το τμήμα του Φεστιβάλ «digi 2008», που διανύει μόλις το δεύτερο έτος του. Είναι θετικό που το Φεστιβάλ ξέφυγε από την περιοριστική προϋπόθεση να δέχεται ταινίες σε φιλμ. Το «digi» παραμένει, όμως, ένα πειραματικό τμήμα, που πρέπει να βρει μια φόρμα για να μην είναι ο «φτωχός συγγενής» του Φεστιβάλ. Στο digi βλέπει κανείς ταινίες μυθοπλασίας αλλά και μουσικά ντοκιμαντέρ, που διαγωνίζονται με τα ίδια κριτήρια. Ενώ το Δημοτικό Ωδείο, τόπος φιλοξενίας του, εκτός του ότι είναι εξορισμένο στο άκρο της πόλης, δεν είναι ιδανικός χώρος, καθώς δεν είναι μια κατάλληλη κινηματογραφική αίθουσα.
Το γεγονός αυτό ενισχύει το χρόνιο πρόβλημα στέγασης του Φεστιβάλ. Ενώ το πάγιο αίτημα της Καπναποθήκης στην οδό Περδίκκα, που έχει αγοραστεί από τον δήμο ήδη από το 2000, παραμένει άλυτο, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαργαρίτης Τζήμας ανακοίνωσε στην τελετή λήξης ότι το ΥΜΑΘ ολοκλήρωσε την προμελέτη κατασκευής επί της οδού 1ης Ιουλίου (δίπλα στην Ποδηλατούπολη) ενός μεγάλου πολυδύναμου Πολιτιστικού Κέντρου χωρητικότητας 750 θέσεων (συνολικής δαπάνης 30.000.000 ευρώ).
Ο Δημήτρης Σοφιανόπουλος, αντιπρόεδρος του ΕΚΚ, σε κουβέντα που έγινε με τους σκηνοθέτες, είπε πως με την εφαρμογή του νέου νόμου για τις μικρού μήκους, που θα γίνει σύντομα, θα αυξηθούν οι χρηματοδοτήσεις από 35.000 σε 40.000 ευρώ, αλλά και ο αριθμός των επιδοτούμενων ταινιών από 12 σε 20. Ενώ υπάρχουν προοπτικές, με την αξιοποίηση του Filmcenter, να δρομολογηθούν μεταμεσονύκτιες προβολές ταινιών μικρού μήκους αλλά και άλλες, σε συνεργασία με κινηματογραφικές λέσχες, σε όλη την Ελλάδα.
Και επειδή η αλήθεια είναι ότι οι μικρομηκάδες δεν έχουν και πολλές ευκαιρίες να εκφραστούν, και το Φεστιβάλ Δράμας παραμένει η κατ' εξοχήν ετήσια γιορτή τους, οι συνευρέσεις ανάμεσα σε διαγωνιζόμενους -και μη- σκηνοθέτες και στους φορείς του Φεστιβάλ ή ανθρώπους του κινηματογράφου, πυροδότησαν οξυμμένες συζητήσεις τόσο για το μέλλον του Φεστιβάλ όσο και το μέλλον των ταινιών μικρού μήκους στην Ελλάδα. Πολλοί μιλούν για συρρίκνωση του Φεστιβάλ Δράμας, αναφερόμενοι τόσο στον περιορισμένο αριθμό ταινιών στο Εθνικό Διαγωνιστικό -σχεδόν ο μισός από πέρυσι- αλλά και στη μικρότερη συμμετοχή των καλεσμένων σκηνοθετών, επισκεπτών αλλά και ντόπιων. Αλλοι, πάλι, μιλούν για ενηλικίωση του Φεστιβάλ. *


Τα βραβεία

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

* Μυθοπλασία: «Partners» Ιωσηφίνας Μαρκαριάν.

* Ντοκιμαντέρ: «Υπέρβαση» Κώστα Κακκογιάννη-Πάμπο Κουζάλη.

* 1ο Σπουδαστικό: «Γάλα» Αλέξανδρου Σιπσίδη - Κώστα Φραγούλη.

* «Ελληνες του Κόσμου»: «Ι am gay» του Νικόλα Κολοβού.

* Πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη «Ντίνος Κατσουρίδης»: «Την καλύτερη Νύφη» Νεριτάν Ζιντζιρία.

* Σεναρίου: Αχιλλέα Κυριακίδη («Nebraska»).

* Γυναικείας Ερμηνείας: Ελευθερία Γεροφωκά («When fish fly»).

* Ανδρικής Ερμηνείας: Γιάννης Βουλγαράκης («Οδομαχία»).

* Βραβεία ΕΚΚ: «Οδηγίες χρήσεως», «Partners», «Οδομαχία».

* Βραβείο ΠΕΚΚ: «Οδηγίες Χρήσεως» Κωνσταντίνου Γιαλλουρίδη.

* Βραβείο υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης: «Οδομαχία» Χρήστου Κανάκη.

* Βραβείο «Νέο Ταλέντο Fnac»: «Οδηγίες Χρήσεως».

ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΜΗΜΑ

* GRAND PRIX: «Next Floor» του Ντενίς Βιλνέβ (Καναδάς).

* 2ο: «Foreign Bodies», του Ναέλ Μαραντίν (Γαλλία).

* Βαλκανικής ταινίας: «When fish fly» Βίλκα Τζουρά.

* ΤΜΗΜΑ digi: «Τιμή ευκαιρίας» Σοφίας Λιαροπούλου.

* Διακρίσεις: «Φύγε εσύ, έλα εσύ» Θεοφανίας Παπαθωμά, «Bombing» Αγγελου Αθανασόπουλου - Δημήτρη Νικολόπουλου.

* Εύφημος Μνεία: «Χρονοπειρατής» Μαρίνας Δανέζη.

No comments: