Wednesday, September 17, 2008

Ο σούπερμαν στο... πλυντήριο!

Του Δημητρη Μπουρα, Η Καθημερινή, Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2008

Κωμική περιπέτεια. Σκηνοθεσία: Πίτερ Μπεργκ. Ερμηνεία: Γουίλ Σμιθ, Σαρλίζ Θερόν, Τζέισον Μπέιτμαν.

Στο άνισο «Hancock» ο μαύρος σταρ Γουίλ Σμιθ ενσαρκώνει έναν σούπερμαν διαφορετικό από τους συνηθισμένους. Ο Τζον Χάνκοκ δεν έχει φίλους, ούτε θαυμαστές. Οι εγκληματίες τον τρέμουν, οι φιλήσυχοι κάτοικοι του Λος Αντζελες τον καταριούνται και τα μίντια θέλουν να τον δουν στο σκαμνί να λογοδοτεί για την ανεξέλεγκτη δράση του. Κάθε φορά που ο ιπτάμενος Χάνκοκ σπεύδει αυτόκλητος σαν τυφώνας για να πολεμήσει το έγκλημα, προκαλεί ανυπολόγιστες καταστροφές. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η δημόσια εικόνα του Χάνκοκ προκαλεί τα χρηστά ήθη και αναιρεί την εικόνα που έχει ο μέσος πολίτης για τον φύλακα άγγελό του. Ντύνεται και βρίζει σαν ράπερ. Κοιμάται σαν άστεγος στα παγκάκια και πίνει σαν αλκοολικός στα πρόθυρα της κίρρωσης. Η δημοτικότητα του Χάνκοκ υπακούει στον νόμο της βαρύτητας και το χειρότερο; Ο μαύρος σούπερμαν, που έχει ευγενείς προθέσεις, δεν ξέρει τι πρέπει να κάνει για να αντιστρέψει το εις βάρος του κλίμα.

Στο πρώτο ήμισυ της ταινίας, που είναι και το πιο ενδιαφέρον, ο σκηνοθέτης Πίτερ Μπεργκ οδηγεί με σχετική άνεση τον Σμιθ στο σύνορο της εφετζίδικης περιπέτειας και της παρωδίας. Το χιούμορ του είναι σαρκαστικό και το βλέμμα του καρφωμένο στις αντιδράσεις των μίντια και του αγανακτισμένου πλήθους. Στο δεύτερο μισό η ταινία αλλάζει προσανατολισμό και ο Μπεργκ σπρώχνει τον Χάνκοκ στην κολυμβήθρα του πολιτικώς ορθού.
Μέρα μεσημέρι ο μαύρος σούπερμαν θα βρεθεί στο κρισιμότερο σταυροδρόμι της ζωής του: σε μια φυλασσόμενη διάβαση όπου έχει μποτιλιαριστεί ένας ιδεαλιστής διαφημιστής και επικοινωνιολόγος. Ο Ρέι, που αντιμετωπίζει μεγάλη δυσπιστία από τους υποψήφιους πελάτες του, θα αλλάξει την εικόνα του Χάνκοκ και θα αντιστρέψει το ρεύμα της φθοράς του. Ο Χάνκοκ σταματάει την αμαξοστοιχία που κατευθύνεται με ταχύτητα πάνω στο αυτοκίνητο του Ρέι και αυτός του ανταποδίδει το καλό. Τον πείθει να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη για τις παράπλευρες απώλειες της δράσης του και να υπομείνει καρτερικά τις όποιες κυρώσεις τού επιβάλλει η Δικαιοσύνη. Ο Χάνκοκ μπαίνει στη φυλακή και βγαίνει με αναστολή, όταν οι μάζες ζητούν επίμονα τον φύλακα άγγελό τους. Πετάει τη βερμούδα, φοράει στολή, διευθετεί τις εκκρεμότητες με την πρώην σύζυγό του (μια σούπερ γούμαν που τώρα είναι μια απλή νοικοκυρά στο πλευρό του Ρέι) και όλα αλλάζουν. Ο Χάνκοκ καθαρίζει ποικιλοτρόπως από τη βρωμιά, αλλά και τους πειρασμούς, και ξαναγίνεται ο αγαπημένος υπερήρωας των ανθρώπων.


No comments: