Monday, September 8, 2008

Στον «Παλαιστή» το Χρυσό Λιοντάρι

Του απεσταλμένου της Ελευθεροτυπίας ΝΙΝΟΥ ΦΕΝΕΚ ΜΙΚΕΛΙΔΗ

Στην αμερικανική ταινία «Ο παλαιστής» του Ντάρεν Αρονόφσκι, το συγκλονιστικό, συχνά ωμό, πορτρέτο ενός παλαιστή που βρίσκεται στη δύση της καριέρας του, απονεμήθηκε τελικά το Χρυσό Λιοντάρι καλύτερης ταινίας της φετινής 65ης Μόστρα του Κινηματογράφου της Βενετίας. Η ταινία προβλήθηκε την τελευταία μέρα του φεστιβάλ και ανέτρεψε όσα προγνωστικά έδιναν μέχρι τότε το βραβείο είτε στην ταινία από την Αιθιοπία «Τέζα» είτε στην ταινία από τη Βραζιλία «Birdwatchers».
Το Αργυρό Λιοντάρι για το βραβείο σκηνοθεσίας δόθηκε στον Ρώσο Αλεξέι Γκέρμαν Τζούνιορ για την ταινία του «Χάρτινος στρατιώτης», γύρω από θέματα ελευθερίας και πίστης στην πατρίδα με φόντο τις αλλαγές στη Σοβιετική Ενωση στις αρχές της δεκαετίας του '60. Ενώ η ταινία «Τέζα» του Αιθίοπα σκηνοθέτη Χάιλε Γκερίμα, γύρω από την επιστροφή ενός ιδεαλιστή γιατρού σε μια ρημαγμένη από τον πόλεμο και τις πολιτικές αναταραχές Αιθιοπία -ταινία που κέρδισε και το βραβείο σεναρίου- απέσπασε τελικά το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής.

Την τελευταία στιγμή ο Ντάρεν Αρονόφσκι ανέτρεψε τα προγνωστικά και με τον «Παλαιστή» του, το πορτρέτο του «Κριού» Ρόμπινσον, αμερικανικού ειδώλου επί Ρέιγκαν, πήρε το Χρυσό Λιοντάρι
Οι μόνες ουσιαστικά αδικημένες ταινίες ήταν η «Ενδοχώρα» του Ταρίκ Τεκούια και το «Birdwatchers» του Μάρκο Μπέκις. Η «Ενδοχώρα» τουλάχιστον δικαιώθηκε με το βραβείο καλύτερης ταινίας της FIPRESCI. Στους αδικημένους και ο Μίκι Ρουρκ που η ερμηνεία του στην ταινία «Ο παλαιστής» ήταν όχι μόνο η καλύτερη τού, άδικα παραγνωρισμένου, ηθοποιού αλλά και μία από τις πιο συγκλονιστικές που είδαμε τον τελευταίο καιρό. Αντίθετα, το βραβείο ανδρικής ερμηνείας απονεμήθηκε στον Ιταλό Σίλβιο Ορλάντο για τον κάπως αβανταδόρικο ρόλο του πατέρα στην ταινία «Ο μπαμπάς της Τζιοβάνα». Ενώ το βραβείο γυναικείας ερμηνείας δόθηκε στη Γαλλίδα Ντομινίκ Μπλαν για τον ρόλο της στην ταινία «Η άλλη» των Πατρίκ Μάριο Μπερνάρ και Πιερ Τριβιντίτς.
Οι φετινές βραβεύσεις, σ' ένα φεστιβάλ που, χωρίς να είναι από τα καλύτερα, πρόσφερε τελικά μερικές πολύ ενδιαφέρουσες ταινίες, ήταν βασικά ικανοποιητικές, με την κριτική επιτροπή να καταφέρνει να ικανοποιήσει τόσο την Αμερική, με τη βράβευση όχι μόνο της ταινίας του Αρονόφσκι αλλά και της «Φλεγόμενης πεδιάδας» του Αριάγκα (απονέμοντας το βραβείο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι για νέα ηθοποιό στην Τζένιφερ Λόρενς) όσο και την Ευρώπη, με βραβεία σε ταινίες από Ρωσία, Ιταλία Γαλλία και Γερμανία. Αντίθετα, απ' έξω έμεινε ο ασιατικός κινηματογράφος. *


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/09/2008

No comments: