Monday, September 8, 2008

Χρυσό Λιοντάρι ο «παλαιστής»

65ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας
Στην ταινία του Ντάρεν Αρονόφσκι με τον Μίκι Ρουρκ το κορυφαίο τρόπαιο του Φεστιβάλ Βενετίας. Στον Σίλβιο Ορλάντο και την Ντομινίκ Μπλαν τα βραβεία ερμηνείας

Με μια... παρατήρηση του Γερμανού σκηνοθέτη Βιμ Βέντερς ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου η τελετή απονομής των βραβείων της 65ης κινηματογραφικής Μόστρα.

Χρυσό Λιοντάρι ο «παλαιστής»

Ο βετεράνος δημιουργός, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του διαγωνιστικού προγράμματος, πήρε το μικρόφωνο αμέσως μετά και την απονομή της ανώτατης διάκρισης, για να επισημάνει το παράδοξο στους κανονισμούς του φεστιβάλ, να πηγαίνουν τα βραβεία ερμηνείας υποχρεωτικά σε διαφορετικά φιλμ από εκείνα που αποσπούν τα πρώτα μεγάλα βραβεία.

Χρυσό Λιοντάρι ο «παλαιστής»

Κάλεσε τους υπευθύνους της διοργάνωσης να το ξανασκεφτούν, τονίζοντας πως είναι κάτι που δημιουργεί σύγκρουση ανάμεσα στην καρδιά και τον νου.

Οσο για το κορυφαίο τρόπαιο, τον Χρυσό Λέοντα, πήγε φέτος στην τελευταία χρονικά διαγωνιστική συμμετοχή του φεστιβάλ, τη δραματική περιπέτεια «Ο παλαιστής» του Ντάρεν Αρονόφσκι, με τον Μίκι Ρουρκ στον ρόλο ενός γερασμένου πρώην παλαιστή, που ερωτεύεται μια στριπτιζέζ (Μαρίζα Τομέι), ενώ παράλληλα σκέφτεται να επιστρέψει στο ρινγκ για να αντιμετωπίσει έναν παλιό του αντίπαλο.

Δεν το είδαμε -προβλήθηκε την Παρασκευή, τη μέρα που επιστρέφαμε στην Αθήνα- ακούσαμε όμως καλά λόγια από τους συναδέλφους που το πρόλαβαν.

«Πρέπει να ευχαριστήσω τον Μίκι Ρουρκ που άνοιξε την καρδιά του στην κάμερα», είπε ο Αρονόφσκι αφού παρέλαβε το βραβείο, «και μου έδωσε την τιμή να υπενθυμίσω στον κόσμο πόσο σπουδαίο ταλέντο είναι». Ο Ρουρκ, από τη μεριά του, που είχε ανεβεί επίσης στη σκηνή του Παλάτζο ντελ Τσίνεμα, ευχαρίστησε την κριτική επιτροπή για τη «σωστή απόφασή» της.

Σε αντίθεση με την ίδια την ταινία του, «Χάρτινος στρατιώτης», συγκινητικός ήταν ο Ρώσος Αλεξέι Γκέρμαν Τζούνιορ, καθώς παραλάμβανε το βραβείο σκηνοθεσίας (Αργυρός Λέοντας). Ευχαρίστησε το καστ του και κυρίως έναν από τους παραγωγούς, ο οποίος πούλησε το διαμέρισμά του για να χρηματοδοτήσει το φιλμ.

Ο «Χάρτινος στρατιώτης» γύρω από την καθημερινότητα μιας ομάδας γιατρών που εργάζονται στο διαστημικό πρόγραμμα της Ρωσίας το 1961, βραβεύτηκε επίσης για τη φωτογραφία του.

Με τον Ρουρκ να έχει (πιθανότατα) παραγκωνιστεί ελέω των κανονισμών, το Βραβείο Ανδρικής ερμηνείας (Coppa Volpi) πήγε στον Σίλβιο Ορλάντο για το «Ο μπαμπάς της Τζοβάνα», ενώ το αντίστοιχο γυναικείο στην Ντομινίκ Μπλαν για το θρίλερ «Η άλλη», όπως περίπου τα είχαμε προβλέψει.

Μαζί με τον «Στρατιώτη» του Γκέρμαν, το «Τeza» του Αιθίοπα Χάιλε Γκερίμα ήταν η μόνη άλλη συμμετοχή του διαγωνιστικού που διακρίθηκε δις -Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής και Οσελά Σεναρίου.

Ενώ ένας ειδικός Λέοντας για το σύνολο του έργου του απονεμήθηκε στον Αυστριακό σκηνοθέτη Βέρνερ Σρέτερ.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

  • Χρυσός Λέοντας: «Ο Παλαιστής» του Ντάρεν Αρονόφσκι.
  • Αργυρός Λέοντας (Σκηνοθεσία): Αλεξέι Γκέρμαν Τζούνιορ για το «Χάρτινος στρατιώτης».
  • Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής: «Τeza» του Χάιλε Γκερίμα.
  • Coppa Volpi Ανδρικής Ερμηνείας: Σίλβιο Ορλάντο για το «Ο μπαμπάς της Τζοβάνα».
  • Coppa Volpi Γυναικείας Ερμηνείας: Ντομινίκ Μπλαν για το «Η άλλη».
  • Βραβείο Μαρτσέλο Μαστρογιάννι για καλύτερο νέο ή νέα ηθοποιό: Τζένιφερ Λόρενς για το «Φλεγόμενο λιβάδι».
  • Οσελά Φωτογραφίας: Αλισερ Κτμιντοτζάεφ και Μαξίμ Ντρόσντοφ για το «Χάρτινος στρατιώτης».
  • Οσελά Σεναρίου: Χάιλε Γκερίμα για το «Τeza».
  • Ειδικός Λέοντας Συνολικού Εργου: Βέρνερ Σρέτερ.
Ρόμπυ Εκσιέλ, ΕΘΝΟΣ, 08/09/2008

No comments: