Saturday, September 27, 2008

Σάτιρα «από μέσα» για το χολιγουντιανό σύστημα

Μια σκληρή και εξαιρετικά αστεία σάτιρα «από μέσα» για το χολιγουντιανό σύστημα κάνει ο Μπεν Στίλερ με την «Τροπική καταιγίδα», την πρώτη ταινία που σκηνοθετεί μετά τον «Zoolander» του 2001. Ο Στίλερ, που πρωταγωνιστεί, σκηνοθέτησε και συνέγραψε το σενάριο, διαλύει την τακτική των στούντιο να γυρίζουν με ευκολία ταινίες με συνταγή και σατιρίζει τις πολεμικές ταινίες που οι ηθοποιοί γυρίζουν για να παίξουν «σοβαρούς» ρόλους.

Ήρωες της «Τροπικής καταιγίδας», μια ετερόκλητη ομάδα ηθοποιών, που συναντιέται για να κάνει ένα «μεγαλειώδες» πολεμικό δράμα. Ένας σταρ ταινιών δράσης σε παρακμή, ένας βραβευμένος με πέντε (!) Οσκαρ δραματικός ηθοποιός, ένας κωμικός ταινιών με χυδαίο χιούμορ και ένας ράπερ με το όνομα Αλπα Τσίνο, ο οποίος δοκιμάζεται στην υποκριτική.

Όλοι αυτοί θα βρεθούν στο Βιετνάμ για τα γυρίσματα της «Τροπικής καταιγίδας». Το γύρισμα όμως καταστρέφεται και ο πρόεδρος του στούντιο, τον οποίο παίζει ο (αγνώριστος) Τομ Κρουζ, αποφασίζει να τους ρίξει στα δύσκολα. Το γύρισμα υποτίθεται ότι συνεχίζεται με «αντάρτικο» τρόπο και με κρυφές κάμερες στη ζούγκλα. Όμως και αυτό καταστρέφεται και η ομάδα των ηθοποιών βρίσκεται απομονωμένη στη ζούγκλα, με Ασιάτες εμπόρους ναρκωτικών να τους καταδιώκουν, πιστεύοντας ότι πρόκειται για πράκτορες της δίωξης ναρκωτικών.

Το σενάριο που έγραψε ο Στίλερ μαζί με τον επίσης ηθοποιό Τζάστιν Θερού, είναι ευφυές. Όπως το σινεμά δημιουργεί μια ψευδαίσθηση για την πραγματικότητα, η ίδια ψεύτικη πραγματικότητα ισχύει και για όλους σχεδόν τους ήρωες. Ο Αυστραλός βραβευμένος ηθοποιός κάνει μια επέμβαση για να γίνει Αφροαμερικανός, ο βετεράνος που έγραψε το βιβλίο με τις εμπειρίες του αποδεικνύεται απατεώνας, ο σταρ δράσης είναι έτοιμος να μείνει στη ζούγκλα όπου επιτέλους «αναγνωρίζεται» ως ηθοποιός, ενώ ο ατζέντης του βλέπει την πίστη του στον πελάτη του να δοκιμάζεται μόλις του προσφερθούν πλούτη και αγαθά.

Ολα αυτά όμως περνούν στην ταινία, χωρίς σοβαροφάνεια, αλλά με σκληρή σάτιρα για όλο τον κόσμο του θεάματος και με πάρα πολύ γέλιο. Οι ερμηνείες απ’ όλο το καστ είναι θαυμάσιες. Μαζί με τον Στίλερ και τον Κρουζ, παίζουν ο –εξαιρετικός– Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, ο Τζακ Μπλακ, ο Νικ Νόλτε και ο Στιβ Κούγκαν.

No comments: