Friday, September 12, 2008

Μεγαλώνει... σε ασφυκτικούς χώρους

(Του συνεργάτη μας Γιάννη Φραγκούλη).--

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, είναι ένα από τα τρία επίσημα Ελληνικά κινηματογραφικά Φεστιβάλ. Από το 1993 που το παρακολουθώ, αυτό το Φεστιβάλ μιλά στην καρδιά όποιου είναι «ερωτευμένος» με τον κινηματογράφο. Γιατί, με μια ταινία μικρού μήκους «ακούει» τα χτυποκάρδια του σκηνοθέτη. Οι μικρομηκάδες πονάνε για την ταινία που κάνουν, γιατί μ' αυτό το «μικρό βήμα» μπαίνουν στην οικογένεια του ελληνικού κινηματογράφου. Το φετινό Φεστιβάλ (15 - 21/9), ξεκινά με τους «Ελληνες του κόσμου», δηλαδή με όσους αισθάνονται Ελληνες, αλλά κάνουν ταινίες εκτός Ελλάδας.

Το Φεστιβάλ μεγαλώνει κάθε χρόνο ως προς τις ταινίες και μικραίνει ως προς τους χώρους του. Αντί του κινηματογράφου «Αστέρια» (έκλεισε) θα λειτουργήσει μια καινούρια πλην πολύ μικρή αίθουσα, αφού έμειναν ανεφάρμοστες οι εξαγγελίες του πρώην υπουργού Πολιτισμού, Π. Τατούλη, για διαμόρφωση αιθουσών στην καπναποθήκη «Περδίκη». Από πολιτικά «θα», χορτάσαμε...
Η Δράμα μπορεί να αποτελέσει επίκεντρο ελληνικού και διεθνούς κινηματογραφικού ενδιαφέροντος. Πρέπει, όμως, ο πρόεδρος του Φεστιβάλ και ο δήμαρχος της πόλης να διεκδικήσουν αυτό το «ρόλο» για το Φεστιβάλ.
Η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει ελληνικό διαγωνιστικό τμήμα, διεθνές διαγωνιστικό, αφιερώματα στον ιρλανδικό, γαλλόφωνο και γερμανικό κινηματογράφο. Επίσης, τις βραβευμένες ταινίες της UIP (Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου), τις βραβευμένες ταινίες της ΕΡΤ, επιλεγμένες ταινίες από το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για την Αναπηρία 2008, παιδικές ταινίες, παράλληλες εκδηλώσεις και, για δεύτερη χρονιά, ψηφιακό διαγωνιστικό τμήμα.

[ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Σάββατο 13 Σεπτέμβρη 2008]

No comments: