Monday, September 8, 2008

Νικητής με πολλά νοκ άουτ ο «Παλαιστής»

Κουραστικές και ακατανόητες ταινίες έφυγαν με βραβεία από το Φεστιβάλ της Βενετίας
Ι. ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ, ΤΟ ΒΗΜΑ, Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου 2008
Φωτογραφία
Ο Ντάρεν Αρονόφσκι με τον Χρυσό Λέοντα, αδιαμφισβήτητος νικητής της 65ης Μόστρα. ΑΡ/DΟΜΕΝΙCΟ SΤΙΝΕLLΙS
Είναι κάπως ειρωνικό που ο μεγάλος νικητής ενός φεστιβάλ με τόσο εμφανή αμερικανική... απουσία είναι Αμερικανός. Αν όμως θέλουμε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, μόνο ο Χρυσός Λέοντας στον «Παλαιστή» («Τhe wrestler») του Ντάρεν Αρονόφσκι προβλέπουμε ότι θα παραμείνει ζωντανός στη μνήμη. Για πολύ ακόμη.

Κατά τα άλλα, η κριτική επιτροπή, με πρόεδρο τον γερμανό σκηνοθέτη Βιμ Βέντερς, όχι απλώς επέλεξε τις πιο κουραστικές και ακατανόητες ταινίες ενός ούτως ή άλλως φτωχού διαγωνιστικού προγράμματος αλλά τις βράβευσε εις διπλούν! Οι «Χάρτινοι στρατιώτες» του Ρώσου Αλεξέι Γκέρμαν του νεοτέρου απέσπασαν τον Αργυρό Λέοντα σκηνοθεσίας και ένα ειδικό για τη φωτογραφία των Αλεξέι Καμιντοτζάεφ και Μαξίμ Ντρόντζοφ (άξιζε μόνο το δεύτερο) και η «Τέζα» του Χαϊλέ Γκεριμά, μια ταινία από την Αιθιοπία, έφυγε με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής και το βραβείο σεναρίου. Η μεν «Τέζα», ένα φλύαρο, τεράστιο σε διάρκεια αλαλούμ, είναι το χρονικό ενός αιθίοπα διανοουμένου που αδυνατεί να προσαρμόσει τις ευρωπαϊκές σπουδές του στο ανύπαρκτο σύστημα της πατρίδας του. Οι δε «Στρατιώτες», παρά την εικαστική αρτιότητα και ένα πολύ δυνατό θέμα, αυτοκαταστρέφονται μέσα σε συμβολισμούς, αλληγορίες και ακατάληπτους διαλόγους: η ιστορία τοποθετείται στο Καζακστάν των αρχών της δεκαετίας του 1960, όταν ο σοβιετικός στρατός επέβλεπε τα πειράματα για τα επικείμενα ταξίδια των κοσμοναυτών στο Διάστημα.

Πιο «στρωτά» αλλά και πιο προβλέψιμα ήταν τα πράγματα στις ερμηνείες. Ο Ιταλός Σίλβιο Ορλάντο βραβεύθηκε για τον ρόλο του τίτλου της ταινίας του Πούπι Αβάτι «Ο πατέρας της Τζιοβάνα», όπου υποδύεται έναν δάσκαλο ο οποίος, ενώ αγαπά υπερβολικά την άσχημη κόρη του, οδηγείται σε λανθασμένους χειρισμούς που έχουν τραγικές συνέπειες. Η Γαλλίδα Ντομινίκ Μπλαν απέσπασε το βραβείο ερμηνείας υποδυόμενη την άσχημη που, ενώ θέτει τέλος στη σχέση της με έναν νεότερό της, εν συνεχεία δεν μπορεί να χειριστεί τη ζήλια που νιώθει προς την καινούργια του σύντροφο.

Τέλος, στην Αμερικανίδα Τζένιφερ Λόρενς δόθηκε το βραβείο νέας ηθοποιού «Μαρτσέλο Μαστρογιάνι» για την ερμηνεία της στη «Φλεγόμενη πεδιάδα» του Γκιγέρμο Αριάγα. Αυτό το πρόσωπο μάλιστα. Είχε ξεχωρίσει από την αρχή και να είστε σίγουροι ότι έχει μέλλον μπροστά του.

No comments: