Sunday, September 7, 2008

Φεστιβάλ Δράμας: Γύρισαν σελίδα

Φέτος, στο Φεστιβάλ Δράμας δεν συμμετέχουν μόνο οι «συνήθεις ύποπτοι» μικρομηκάδες. Θα είναι εκεί με δουλειές τους και ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, αλλά και η Θεοφανία Παπαθωμά.

Ο Κηλαηδόνης γύρισε τα «Φανταρίστικα»
Οχι όμως με τη γνώριμη ιδιότητά τους, δηλαδή του τραγουδοποιού και της ηθοποιού που έχει ερμηνεύσει φαμ-φατάλ γυναίκες, αλλά ως σκηνοθέτες. Και οι δύο, βλέπετε, συμμετέχουν με τις ψηφιακές ταινίες τους στο διαγωνιστικό πρόγραμμα «digi» του Φεστιβάλ (15-20/9) που τέλη Οκτωβρίου θα προβληθεί και στην Αθήνα («Τριανόν», 30/10-5/11). Πρόκειται για τα «Φανταρίστικα», μια ταινία βασισμένη στο πρόσφατο ομώνυμο CD του Κηλαηδόνη, και το «Φύγε εσύ-Ελα εσύ» με την Παπαθωμά να παίζει και μάλιστα μετά του συζύγου της. Τις δύο ταινίες, βέβαια, συνδέουν μόνο δύο πράγματα: είναι και οι δύο αστείες και αποτελούν το σκηνοθετικό ντεμπούτο των δημιουργών τους. Κατά τ' άλλα, ουδεμία σχέση.

*Οχι ότι ο Κηλαηδόνης ήταν άσχετος με το σινεμά. Κάθε άλλο. Θυμίζουμε ότι, μεταξύ άλλων, έχει γράψει τη μουσική για τον «Θίασο» του Θόδωρου Αγγελόπουλου και για τον «Ελευθέριο Βενιζέλο» του Παντελή Βούλγαρη.

Το CD «Φανταρίστικα», μας εξήγησε, «βασίστηκε σε παλιά τετράστιχα που δημοσιεύονταν επί σειρά ετών στη στήλη "Φαντάρε, πού πας;" της "Κ.Ε.". Μου τα είχε δείξει προ δεκαετίας ο Χριστόφορος Κάσδαγλης (σ.σ.: σήμερα υπεύθυνος της στήλης είναι ο Πασχάλης Κορωναίος).

Ηταν περίπου 350, όλα σε 15σύλλαβο, από τα οποία επέλεξα τελικά μια σαρανταριά. Κάποια μάλιστα είναι παμπάλαια και τα τραγουδούσαν από στόμα σε στόμα, θυμίζοντας δημοτικά τραγούδια. Αρχισα λοιπόν να τα μελοποιώ».

Τελικά, πέρυσι το χειμώνα κυκλοφόρησε το CD με σειρά γνωστών γκεστ (από τον Νταλάρα, τον Κλυνν, και τον Πάριο μέχρι την Πόλυ Πάνου, τον Καφετζόπουλο και τον Μητροπάνο).

H Παπαθωμά γύρισε το «Φύγε εσύ-έλα εσύ» όπου παίζει και ο σύντροφός της Π. Τσαρούχας
Τέχνη με το YouTube

«Κάποια στιγμή ρωτάω τον Κορωναίο αν του 'ρχονται ακόμα πολλά τετράστιχα και μου λέει, "μπα, οι περισσότεροι σήμερα γυρίζουν ταινιάκια με το κινητό τους και τα ανεβάζουν στο 'Yοu tube' στο Ιντερνετ». Τα είδα και εντυπωσιάστηκα. Είναι πολύ αστεία. Διάλεξα αυτά που έδεναν περισσότερο με τα τετράστιχα που ακούγονται στο CD και έτσι προέκυψε η ταινία, που έχει διάρκεια ακριβώς όσο και ο δίσκος, δηλαδή γύρω στα 22 λεπτά».

Στην πραγματικότητα έκανε «κάτι μεταξύ ταινίας και ενός εκτεταμένου χειροποίητου βιντεοκλίπ, που όμως έχει την αξία ενός ντοκουμέντου».

Επιλέγοντας μάλιστα τα -ξεκαρδιστικά στην πλειονότητά τους- ταινιάκια (στα οποία οι φαντάροι επιδίδονται σε χίλιες δυο φάρσες) έκανε αναπόφευκτα ένα είδος κάστινγκ. Ετσι, στην ταινία, «οι τραγουδιστές καταλήγουν να ενσαρκώνουν έναν διαφορετικό τύπο φαντάρου».

Τα «Φανταρίστικα» (που ήδη παίχτηκαν με επιτυχία στο διάλειμμα μιας συναυλίας του συνθέτη στο Παλλάς, αλλά και στο πατάρι του «Μεταξουργείου»), ενδέχεται να κυκλοφορήσουν και σε DVD μαζί με το CD και τα τραγούδια τους.

*Η Θεοφανία Παπαθωμά δεν περιορίζεται στους ρόλους του εκρηκτικού θηλυκού (θυμίζουμε και την εμφάνισή της στην ταινία «Κουράστηκα να σκοτώνω τους αγαπητικούς σου» του Νίκου Παναγιωτόπουλου). Αν και έχει πλέον ένα δίχρονο παιδάκι με τον Πασχάλη Τσαρούχα, βρήκε τον χρόνο να κάνει μια ερωτική μικρού μήκους κωμωδία, σε δικό της μάλιστα σενάριο, όπου όλοι οι ηθοποιοί έχουν ισάξιο ρόλο: ενσαρκώνουν άντρες και γυναίκες που επιθυμούν διακαώς κάποιον. Αυτός ο «κάποιος», όμως, πάντα ελκύεται από κάποιον άλλο, και το ερωτικό αυτό γαϊτανάκι συνεχίζεται χωρίς να υπάρχει ταύτιση επιθυμίας.

«Το βλέπω συνεχώς γύρω μου», μας είπε η Θεοφανία Παπαθωμά. «Φαίνεται πως πάντα επιθυμούμε αυτόν που δεν μπορούμε να έχουμε. Σαν να αποζητάμε την ταλαιπωρία». Σπεύδει, όμως, να μας προλάβει. «Πάντως εμένα ποτέ δεν με έλκυαν οι άντρες στους οποίους δεν αρέσω».

Στην ταινία η ίδια παίζει και την κομμώτρια που ερωτεύεται κάποιον που είναι ερωτευμένος με τον... Πασχάλη Τσαρούχα. Τον άντρα της δηλαδή, και εν πολλοίς «μάτσο» ηθοποιό, που επίσης μας έχει εκπλήξει με την παράλληλη καριέρα του ως συγγραφέα παιδικών βιβλίων.

Και η Θεοφανία ωστόσο, θα βγάλει σειρά παιδικών βιβλίων το φθινόπωρο, τις «Περιπέτειες του Ηρακλή Μπιμπερό» («είναι εκπαιδευτικά βιβλία αλλά γραμμένα με χιούμορ, γύρω από τη σύλληψη και τη γέννηση του μωρού»), ενώ ήδη γράφει και το σενάριο για μια μεγάλου μήκους ταινία.

«Από παλιά ήθελα να σκηνοθετήσω», λέει. «Τον χειμώνα μάλιστα θα σκηνοθετήσω το θεατρικό του Νιλ Σάιμον "Ο τελευταίος εραστής"».

Πώς είναι, αλήθεια, να σκηνοθετείς τον εαυτό σου; «Είναι πιο δύσκολο να έχεις την απόλυτη ευθύνη. Να προσπαθείς να δεις εσύ τον εαυτό σου. Πρέπει να τα συντονίζεις όλα και επιπλέον να παίζεις κιόλας. Και βέβαια, να συνεννοηθείς με τόσους ανθρώπους. Πάντως, ήμουν χαλαρή με τους άλλους ηθοποιούς. Ως ηθοποιός, αν με πιέσεις, δεν παίρνεις τίποτε. Αλλιώς, παίρνεις τα πάντα».

Της ΕΥΑΝΝΑΣ ΒΕΝΑΡΔΟΥ, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία / 7 - 07/09/2008

No comments: