Thursday, September 11, 2008

Γιαπωνέζικο σινεμά μετά τον Κουροσάβα


Τη σχέση μας με την ομορφιά του ιαπωνικού κινηματογράφου ενισχύει για τρίτη συνεχή χρονιά η Ταινιοθήκη της Ελλάδας, σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ιαπωνίας και την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών. Πρόκειται για το αφιέρωμα στον Σύγχρονο Ιαπωνικό Κινηματογράφο, που θα γίνει, με είσοδο ελεύθερη, από σήμερα έως το Σάββατο στην αίθουσα προβολών της ΕΕΣ (Τοσίτσα 11, Εξάρχεια).
Από την ταινία «Always-sunset on the third street» του Τακάσι Γιαμαζάκι
Οι προβολές ξεκινούν (8 μ.μ.) με την ταινία «Turn over-An angel is coming on a Bicycle», του Nomura Keiichi, νοσταλγικό homage στις παλιές δόξες των κινηματογραφικών στούντιο του Κιότο. Πρόκειται για την ιστορία ενός ηλικιωμένου ράφτη, που εργάζεται για λογαριασμό της βασιλικής οικογένειας και των ιερέων του Κιότο, που αποφασίζει να εγκαταλείψει τη δουλειά του, για να περιποιηθεί τη βαριά άρρωστη και ψυχικά κλονισμένη σύζυγό του. Η πρώτη μέρα του αφιερώματος ολοκληρώνεται με την προβολή (10.30 μ.μ.) της ταινίας «The Stars Converge», του Sasabe Kiyoshi, μια νοσταλγική ρομαντική ιστορία για τον ανεκπλήρωτο έρωτα μιας Γιαπωνέζας με έναν Κορεάτη.
Περιλαμβάνονται επίσης τα φιλμ: «Charisma», του Kurosawa Kiyoshi, με θέμα έναν αστυνομικό που αποτυγχάνει να φέρει σε πέρας μια υπόθεση ομηρίας που άφησε νεκρούς απαγωγέα και θύμα του, «Billiken», του Sakamoto Junji για το σκανδαλιάρικο έργο ενός Αμερικανού γλύπτη, «Always-Sunset on the Third Street», του Takashi Yamazaki, τρυφερή και νοσταλγική ταινία για τη μεταπολεμική Ιαπωνία και το «2/Duo» του Nobuhiro Suwa, ρεαλιστικό φιλμ για τη σκοτεινή ζωή, τη μοναξιά και την αποξένωση των νέων στη σύγχρονη Ιαπωνία.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/09/2008

No comments: