Sunday, September 21, 2008

Εραστές, πράκτορες και πολιτικοί

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ
Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει αφήσει τραύματα και στον κινηματογράφο. Φάνηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας, όπου το Χόλιγουντ απουσίασε κάνοντας περικοπές στη διαφήμιση και στο μάρκετινγκ. Φαίνεται από τον νεαρό κόσμο που προτιμά το free downloading και σπανίως την αίθουσα. Τα περιθώρια στενεύουν λοιπόν για τις περίπου 100(!) ταινίες που έχουν προγραμματισθεί ως το τέλος του έτους: οι περισσότερες είναι εκ των προτέρων (και εκ των πραγμάτων) καταδικασμένες στην αφάνεια, όχι όμως οι παρακάτω οκτώ που δεν χάνονται με τίποτε.

  • «Vicky Cristina Barcelona» του Γούντι Αλεν

Η πιο ηλιόλουστη και η πιο σέξι κωμωδία του ακούραστου σκηνοθέτη διαδραματίζεται στην Ισπανία, όπου η Σκάρλετ Τζοχάνσον και η Ρεμπέκα Χολ βρίσκουν τον έρωτα στο πρόσωπο του Χαβιέρ Μπαρδέμ! Ενας latin lover με τα όλα του, αν και την παράσταση «κλέβει» η Πενέλοπε Κρους, η οποία υποδύεται με πάθος την υστερική πρώην σύντροφο του Μπαρδέμ. Της αξίζει Οσκαρ. (23 Οκτωβρίου)

  • «Ανάμεσα στους τοίχους» («Entre les murs») του Λοράν Καντέ

Από τις πολυσυζητημένες ευρωπαϊκές ταινίες της σεζόν, εκτυλίσσεται σε ένα πολυφυλετκό σχολείο του σύγχρονου Παρισιού και εστιάζει στη σχέση ενός δασκάλου με τους μαθητές του. Το σενάριο είναι βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του Φρανσουά Μπεγκοντό (υποδύεται τον δάσκαλο), το οποίο με τη σειρά του βασίστηκε σε πραγματικές ιστορίες και διαλόγους με μαθητές του. Χρυσός Φοίνικας εφέτος στις Κάννες και μια ταινία που κάθε εκπαιδευτικός πρέπει να δει. (23 Οκτωβρίου)

  • «The Baader Meinhof complex» του Ούλι Λέντελ

Η ταινία που συζητείται περισσότερο αυτή την εποχή στη Γερμανία είναι μια αναδρομή στην ιστορία των Αντρέας Μπάαντερ (Μόριτζ Μπλάιμπτροϊ) και Ούλρικε Μάινχοφ (Μαρτίνα Γκέντεκ), οι οποίοι στις αρχές της δεκαετίας του '70 ίδρυσαν την ομάδα ανταρτών «Μπάαντερ - Μάινχοφ» με στόχο τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Στην πράξη όμως η επαναστατική ομάδα έγινε τρομοκρατική και απάνθρωπη. Με τη σφραγίδα του Μπερντ Αϊχινγκερ, θρυλικού γερμανού παραγωγού επιτυχιών όπως «Το όνομα του Ρόδου» και η «Πτώση». (30 Οκτωβρίου)

  • «Η πλεκτάνη» («Body of lies») του Ρίντλεϊ Σκοτ

Η τελευταία ταινία του Σκοτ θέλει τον Λεονάρντο ντι Κάπριο σε ρόλο πράκτορα της CIA στην Ιορδανία, όπου προσπαθεί να εντοπίσει τα ίχνη επικίνδυνου τρομοκράτη. Αφεντικό του ο Ράσελ Κρόου με μπόλικα περιττά κιλά. «Δεν είναι Τζέιμς Μποντ» λέει ο σκηνοθέτης. «Ολα εδώ λειτουργούν μυστικά και υπόγεια, άρα είναι πιο θανάσιμα». Να δούμε... (20 Νοεμβρίου)

  • «Quantum of Solace» του Μαρκ Φόρστερ


Ο Ντάνιελ Κρεγκ στο «Quantum of Solace»


Ο βρετανός πράκτορας θα είναι κοντά μας μέσα στο φθινόπωρο, με τον Ντάνιελ Κρεγκ και πάλι στον ρόλο. Η πλοκή του «Quantum of Solace» αρχίζει μία ώρα μετά το τέλος του «Casino Royale» και τούτη τη φορά ο πράκτορας θα μεταφερθεί από την Αγγλία στη Χιλή και από εκεί στην Ιταλία και στην Αυστρία προκειμένου να βάλει τέλος σε μια παγκόσμια συνωμοσία. Σίγουρα πράγματα. (6 Νοεμβρίου)

  • «W» του Ολιβερ Στόουν

Ενώ η δεύτερη θητεία του Τζορτζ Μπους τζούνιορ οδεύει προς το τέλος της, ο απόλυτος προβοκάτορας του αμερικανικού κινηματογράφου παρουσιάζει μια βιογραφία του με τον Τζος Μπρόλιν στον ομώνυμο ρόλο. Το W του ξένου τίτλου βγαίνει από το μεσαίο όνομα του Μπους, Walker. Κρίνοντας από την ως τώρα πορεία του Στόουν («Nixon», «Δίδυμοι Πύργοι»), η ταινία προβλέπεται να εξοργίσει αρκετό κόσμο. (27 Νοεμβρίου)

  • «Australia» του Μπαζ Λούρμαν


Η Νικόλ Κίντμαν και ο Χιου Τζάκμαν σε σκηνή από την ταινία «Australia»


Ισως η ταινία που θα σημάνει την «ανάσταση» της Νικόλ Κίντμαν αφού η γλυκιά Αυστραλέζα έχει να σημειώσει επιτυχία από την εποχή των «Ωρών». Επικό ρομάντζο με φόντο την έκρυθμη Αυστραλία της εποχής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η Κίντμαν σε ρόλο βρετανής αριστοκράτισσας κληρονομεί τεράστια έκταση και μαζί με τον Χιου Τζάκμαν, σκληροτράχηλο ντόπιο κτηνοτρόφο, ζει τον έρωτα και τον κίνδυνο του βομβαρδισμού του Ντάργουιν από τις ιαπωνικές δυνάμεις. (τέλη Δεκεμβρίου)

  • «Che» του Στίβεν Σόντερμπεργκ

Στο Φεστιβάλ Καννών η ταινία-μαμούθ για τον αργεντίνο επαναστάτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα προβλήθηκε στην ολοκληρωμένη μορφή της, κοντά στις τέσσερις ώρες, χαρίζοντας στον Μπενίτσιο ντελ Τόρο το βραβείο ερμηνείας. Ωστόσο η διανομή της στην Ελλάδα θα γίνει σε δύο μέρη: το «Argentine», που αναφέρεται στους αγώνες του στην Κούβα, θα προβληθεί στις 11 Δεκεμβρίου και ο «Guerilla», που έχει φόντο τη Βολιβία (όπου ο Τσε πέθανε), την Πρωτοχρονιά.

Το ΒΗΜΑ, 21/09/2008

No comments: