Wednesday, September 17, 2008

Oι αλλες ταινιες

Επανέκδοση μιας ταινίας που εκπροσωπεί το παλιομοδίτικο χολιγουντιανό είδος της ταινίας με πολλούς αστέρες, είναι η «Δίκη της Νυρεμβέργης» (***1/2) του Στάνλεϊ Κρέιμερ. Ωστόσο η ταινία του 1961 δεν είναι απλώς μια συγκέντρωση αστέρων. Ασχολείται με ένα θέμα, που εκείνη την εποχή είχε ακόμη μεγάλη φόρτιση, την απονομή δικαιοσύνης μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τη δίκη των εγκληματιών ναζί.

Μια τέτοια δίκη είναι η δίκη που πραγματοποιείται στη Νυρεμβέργη το 1948, στην οποία κατηγορούμενοι είναι τέσσερις δικαστικοί, οι οποίοι υπηρέτησαν το ναζιστικό καθεστώς. Η ενοχή ή η αθωότητά τους θα αποδειχθεί από τις καταθέσεις μιας σειράς μαρτύρων που αφηγούνται τις περιπέτειές τους και τα βασανιστήρια που υπέστησαν. Σε τέτοιους ρόλους εμφανίζονται η Τζούντι Γκάρλαντ, ο Μοντγκόμερι Κλιφτ, η Μάρλεν Ντίτριχ. Η βασική κόντρα, όμως, είναι ανάμεσα στον Σπένσερ Τρέισι, τον δικαστή, και τον Μπαρτ Λάνκαστερ, τον βασικό κατηγορούμενο. Η σκηνοθεσία του Κρέιμερ έχει ρυθμό και ένταση και η ταινία θεωρείται από τα πιο αναγνωρισμένα δικαστικά δράματα. Το 1962 τιμήθηκε με τα Οσκαρ α΄ αντρικού ρόλου (Μαξιμίλιαν Σελ) και διασκευασμένου σεναρίου.
Ο πόλεμος των Γάλλων στην Αλγερία βρίσκεται στο επίκεντρο του «Εχθρού μέσα μου» (**). Πρόκειται για μια καλοσκηνοθετημένη ταινία από τον Φλορέν Εμίλιο Σιρί, που ισορροπεί ανάμεσα στην περιπέτεια και το πολεμικό δράμα. Το σενάριο, το οποίο βασίζεται σ’ ένα βιβλίο του Πάτρικ Ρότμαν, περιγράφει τη ζωή σε μια διμοιρία του γαλλικού στρατού στην Αλγερία το 1959. Κεντρικό πρόσωπο της ταινίας είναι ένας ιδεαλιστής αξιωματικός που έρχεται σε σύγκρουση με τις μεθόδους τις οποίες ακολουθούν δύο συνάδελφοί του βετεράνοι του πολέμου στην Ινδοκίνα. Ο αξιωματικός αντιμετωπίζει αρκετά ηθικά διλήμματα, αλλά σιγά σιγά προσαρμόζεται στην πραγματικότητα του πολέμου. Παίζουν: Μπενουά Μαζιμέλ, Αλμπέρ Ντιποντέλ, Μαρκ Μπαρμπέ.

Η «Παγίδα» (*) της Σούζαν Μόντφορντ είναι ένα θρίλερ γεμάτο κλισέ με πρωταγωνίστρια την Κιμ Μπάσιντζερ. Παραμονή Χριστουγέννων μια μεσοαστή νοικοκυρά, αγανακτισμένη από τη συμπεριφορά του πολυάσχολου συζύγου της, διαπληκτίζεται με μια παρέα νεαρών στο πάρκινγκ ενός εμπορικού κέντρου. Ενας από τους νεαρούς δολοφονεί εν ψυχρώ έναν υπάλληλο σεκιούριτι που επεμβαίνει στο μικροεπεισόδιο και αρχίζει ο εφιάλτης. Οι νεαροί καταδιώκουν τη γυναίκα, που είναι αυτόπτης μάρτυρας του εγκλήματος, σε ένα γειτονικό δάσος.

Στην κομεντί της Τσέρι Νόουλαν «Οι γυναίκες της ζωής μου» μια πρώην κωμικός, που εγκατέλειψε την καριέρα της για να μεγαλώσει τα παιδιά της, βρίσκεται αντιμέτωπη με τη φιλενάδα του γιου της. Με την Μπρέντα Μπλέθιν. Προβάλλεται επίσης η «Τέχνη της αρνητικής σκέψης» (x) του Μαρτ Μπρέιεν.

No comments: