Monday, September 8, 2008

Το διήμερο που... «χρύσωσε» το χάπι

Του απεσταλμένου της Ελευθεροτυπίας ΝΙΝΟΥ ΦΕΝΕΚ ΜΙΚΕΛΙΔΗ

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες οι προβολές στη διάρκεια του τελευταίου διημέρου της φετινής 65ης Μόστρα του Κινηματογράφου της Βενετίας, κατάφεραν τελικά να βελτιώσουν τη γενικότερη εικόνα του φετινού φεστιβάλ, που δεν είχε σχέση τόσο με τις επιλογές του διευθυντή της Μόστρα (αν και ο αποκλεισμός της εξαιρετικής ταινίας του Αγγελόπουλου παραμένει μυστήριο) όσο με το επίπεδο των διαθέσιμων αυτή την περίοδο ταινιών από τις ΗΠΑ και τις υπόλοιπες χώρες.
Από τις καλύτερες ταινίες του διημέρου ήταν και η βραβευμένη με τον Χρυσό Φοίνικα «Ο παλαιστής» του Ντάρεν Αρονόφσκι. Η ταινία, γυρισμένη από τον σκηνοθέτη των «Ρέκβιεμ για ένα όνειρο» και «Η πηγή», παρουσιάζει το συγκλονιστικό πορτρέτο ενός διάσημου στη δεκαετία του '80 επαγγελματία παλαιστή, του Ράντι, the Ram («Ο Κριός»), Ρόμπινσον. Παλαιστής, που την περίοδο της προεδρίας του Ρέιγκαν ήταν ανάμεσα στα είδωλα των Αμερικανών, αλλά αργότερα, στη δύση του, μετατράπηκε σε θέαμα των διψασμένων για βία θεατών, ο Ράντι ξεκίνησε κάποτε με ένα όνειρο -το περιβόητο «αμερικανικό»- για να μετατραπεί σταδιακά σε θλιβερό άτομο, το οποίο αγωνίζεται να διατηρήσει κάτι από τη χαμένη αξιοπρέπειά του.

Ενας σπουδαίος ηθοποιός με παραγνωρισμένο ταλέντο, ο Μίκι Ρουρκ, πρωταγωνιστής στον «Παλαιστή», έκανε μια συγκλονιστική ερμηνεία. Κι όμως, αδίκως δεν πήρε το βραβείο Α' Ανδρικού ρόλου
Με ένα γρήγορο, νευρώδες στιλ, με εικόνες συχνά βίαιες -με ορισμένες hard-core σκηνές πάλης- με ερμηνείες εξαιρετικές τόσο από τον Μίκι Ρουρκ, σπαραχτικό στον ρόλο του «Κριού», όσο κι από τους υπόλοιπους ηθοποιούς (συμπεριλαμβανομένης της Μαρίζα Τομέι στον ρόλο μιας στριπτιζέζ), ο Αρονόφσκι έφτιαξε μια δυνατή ταινία, σχόλιο πάνω στην ίδια την Αμερική και την πορεία της.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχαν δύο συγκλονιστικές ιταλικές ταινίες που προβλήθηκαν στο τμήμα «Ορίζοντες»: «ThyssenKrupp Blues» των Πιέτρο Μπάλα και Μόνικα Ρεπέτο και «Το εργοστάσιο των Γερμανών» του Μίμο Καλοπρέστι. Ταινίες που και οι δύο καταπιάνονται με τους 7 εργάτες-θύματα στην πυρκαγιά, που ξέσπασε τη νύχτα της 5ης προς 6η Δεκεμβρίου 2007, στο γερμανικό εργοστάσιο της Thyssen Krupp στο Τορίνο.
Ιδιαίτερα θερμή υποδοχή επιφύλαξαν οι Ιταλοί στον Αντριάνο Τσελεντάνο, που ήρθε στο Λίντο με αφορμή την προβολή της γυρισμένης το '75, «καλτ» ταινίας του «Yuppi Du», σε νέα, αποκαταστημένη κόπια. Ο ίδιος απένειμε την Παρασκευή στο τιμώμενο πρόσωπο του φετινού φεστιβάλ, τον μεγάλο Ιταλό σκηνοθέτη Ερμάνο Ολμι, το Ειδικό Χρυσό Λιοντάρι της Μόστρα, για το σύνολο του έργου του, με το κοινό όρθιο να χειροκροτεί επί δέκα λεπτά. Στους τιμώμενους και η Ελληνογαλλίδα Ανιές Βάρνα, σκηνοθέτρια του θαυμάσιου αυτοβιογραφικού ντοκιμαντέρ «Οι πλαζ της Ανιές» («Ορίζοντες»), στην οποία απονεμήθηκε το βραβείο «Glory to the Filmmaker» («Δόξα στον κινηματογραφιστή»). Το βραβείο, που συνοδεύεται από ένα ρολόι Reverso Jaeger-Le Coultre, της απέμειναν ο πρόεδρος της διεθνούς κριτικής επιτροπής, σκηνοθέτης Βιμ Βέντερς και η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του τμήματος «Ορίζοντες», σκηνοθέτρια Σαντάλ Ακερμαν.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/09/2008

No comments: