Sunday, September 7, 2008

Σινεμά ο... Παράδεισος, στο Καστέλι Κρήτης

Κείμενο-φωτογραφίες: ΑΡΗΣ ΜΑΛΑΝΔΡΑΚΗΣ
Άλλο έχει το όνομα και άλλο έχει τη χάρη! «Σινεμά ο Παράδεισος» ονόμασε ο Τζουζέπε Τορνατόρε την ταινία του, αποτίοντας φόρο τιμής στις παλιές κινηματογραφικές αίθουσες που χάνονται.

Το πραγματικό «σινεμά ο Παράδεισος», όμως, βρίσκεται στον ίδιο γεωγραφικό παράλληλο με τη Σικελία, όπου και η δράση της ταινίας. Για την ακρίβεια, στην Κρήτη. Στο δυτικότερο σημείο του νησιού, το Καστέλι της επαρχίας Κισσάμου, λειτουργεί ένας θερινός κινηματογράφος που θα είχε κάθε δικαίωμα να ονομάζεται Παράδεισος. Λέγεται, εντούτοις, «Ενόρασις» και μηχανικός προβολής είναι ένας ιερέας!

Μπαίνοντας κανείς στην καμαρούλα με τη μηχανή προβολής, την κονσόλα του ήχου, τα «καρούλια» που τυλίγουν και ξετυλίγουν την ταινία και όλα τα υπόλοιπα μηχανήματα που βρίσκονται στα... άδυτα του θεάματος, σε υποδέχεται ο πιο αναπάντεχος μηχανικός!

Ξεχάστε εδώ το φανελάκι (λόγω της ζέστης που εκλύει ο προβολέας) και το κολλημένο τσιγάρο στα χείλη (κλασική εικόνα «προβολατζή» στις παλιές αίθουσες). Ο πατήρ Νικόλαος Ηλιάκης φορά ράσο, πράγμα που εμποδίζει λίγο τις κινήσεις στο στενάχωρο καμαράκι. Διαθέτει, όμως, την πείρα και την άνεση ενός... βετεράνου, παρ' όλο που εξασκεί αυτή τη δουλειά τα τρία τελευταία χρόνια. Το πρωί λειτουργεί στις εκκλησίες της ευρύτερης περιοχής, ενώ το βράδυ λειτουργεί απλώς τη μηχανή που προβάλλει ταινίες.

Ο κινηματογράφος «Ενόρασις» υπάγεται στη μητρόπολη Κισσάμου-Σελίνου και αποτελεί πρωτοβουλία του σεβασμιότατου μητροπολίτη Αμφιλόχιου. Το πρόγραμμά του, όμως, περιλαμβάνει ταινίες για όλα τα γούστα: Από «Ιντιάνα Τζόουνς» μέχρι το «Mamma mia!». Σύμφωνα με τον πατέρα Νικόλαο φροντίζουν να προβάλλουν κυρίως ψυχαγωγικές ταινίες, με απαγορευτικό στα «ακατάλληλα κάτω των 13 ετών». Ο ίδιος επιλέγει τις ταινίες, φροντίζοντας να είναι της τρέχουσας παραγωγής και να μην έχουν κυκλοφορήσει σε DVD, για... μεγαλύτερη προσέλευση του κοινού. Παρά τις ιερατικές υποχρεώσεις του ενημερώνεται ανελλιπώς για τις ταινίες α' προβολής από τις στήλες κινηματογραφικής κριτικής των εφημερίδων. Ο ίδιος, επίσης, κατασκευάζει στον οικιακό υπολογιστή του τα διαφημιστικά, που στη συνέχεια μοιράζει στα τοπικά κανάλια: οπτικοακουστικά στο Τηλεόραση Κίσσαμος και ηχητικά στο Ράδιο-Ριζίτες. Ειδικά για την τηλεόραση, «κατεβάζει» από το Youtube τα τρέιλερ, προσθέτει ελληνικούς τίτλους στον υπολογιστή, «γράφει» επάνω τη φωνή του που ανακοινώνει τις ημερομηνίες προβολής και τα στέλνει έτοιμα για προβολή στο σταθμό!
  • Τεχνοκράτης ιερωμένος
Πραγματικός «άνθρωπος για όλες τις δουλειές», ο πατέρας Νικόλαος επιμελείται και τις αφίσες του κινηματογράφου, με τίτλο, ηθοποιούς και σύντομη περίληψη του έργου, τις οποίες «πινεζώνει» σε... στρατηγικά σημεία: πλατείες, παιδικές χαρές αλλά και έξω από φούρνους. Τέλος, έχει αναλάβει τις δοσοληψίες με τρεις εταιρείες διανομής, επιτυγχάνοντας ένα χαμηλότερο και στάνταρ ενοίκιο. Πώς, όμως, βρέθηκε σε αυτό το πόστο; Χάρη στην αγάπη του για τους υπολογιστές και τα συστήματα ήχου, λέει ο ίδιος. Και επειδή ήταν ο μόνος... τεχνοκράτης ανάμεσα στους ιερωμένους της μητρόπολης, του ανέθεσε ο δεσπότης αυτή τη δουλειά. Σκοπός του, όπως λέει, είναι να τραβήξει τη νεολαία από τις καφετέριες και να ξεκολλήσει τους μεγαλύτερους από τον καναπέ της τηλεόρασης.
Τα καταφέρνει; Αλλες φορές ναι, άλλες όχι. Στην «Εποχή των Παγετώνων 2», για παράδειγμα, αναγκάστηκε να προσθέσει άλλες 60 καρέκλες στα 200 καθίσματα του σινεμά, για να χωρέσει ο κόσμος. Στο «Mamma mia!», από την άλλη, είχε ελάχιστους θεατές. Οχι γιατί δεν άρεσε η ταινία, αλλά γιατί την ίδια μέρα η δήμαρχος Καστελίου είχε προγραμματίσει θεατρική παράσταση σε άλλο χώρο.
Προστάτιδα των προβολών, και του κινηματογράφου γενικότερα, είναι... η Παναγία, που το εικόνισμά της βρίσκεται από την ημέρα των εγκαινίων στο καμαράκι προβολής. «Εδώ μέσα που είσαι έρχεται ο διάολος για να σε ζοχαδιάσει!», τον πειράζουν οι γνωστοί του. Κάτι που ο πατέρας Νικόλαος πιστεύει ότι συμβαίνει κάποιες φορές. «Γίνονται τρελά πράγματα σε αυτό το καμαράκι», ομολογεί. «Τις προάλλες κάηκε ο μετασχηματιστής υψηλής τάσης, που ανάβει τον προβολέα. Αυτό, για όσους γνωρίζουν, είναι σχεδόν αδύνατον να συμβεί. Γι' αυτό και στα καλώδια που βραχυκυκλώνουν δεν βάζουμε "κλέμες" (βιδάκια σύνδεσης), αλλά τα κολλάμε με καλάι. Γιατί, ακόμα και αν κατέβει ο διάβολος με κατσαβίδι για να τα ξεβιδώσει, δεν θα 'χει προβλέψει το εργαλείο για να τα ξεκολλήσει»!

Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία / 7 - 07/09/2008

No comments: