Tuesday, September 9, 2008

Εισήγηση για θεσμικές αλλαγές στον χώρο του κινηματογράφου

Η ίδρυση Ακαδημίας Κινηματογράφου, η θεσμοθέτηση εννεαμελούς Συμβουλίου Κινηματογραφίας στο υπουργείο Πολιτισμού, η αλλαγή του ισχύοντος νόμου για τη συγκρότηση της γενικής συνέλευσης και του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ), η ίδρυση Ελληνικού Ινστιτούτου Σεναρίου και η τροποποίηση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης από νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου σε ανώνυμη εταιρεία (θα υπάγεται στις διατάξεις περί ΔΕΚΟ) είναι ορισμένες από τις προτάσεις που έκανε στην 50σέλιδη εισήγησή της προς τον υπουργό Πολιτισμού κ. Μιχάλη Λιάπη η επιτροπή για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για τον κινηματογράφο.

Επικεφαλής της επιτροπής που συστάθηκε πριν από μερικούς μήνες από τον ίδιο τον υπουργό είναι ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, ενώ η εισήγηση ανακοινώθηκε χθες στο ΥΠΠΟ. Η επιτροπή μελέτησε τις γραπτές προτάσεις ή απόψεις όσων εκ των φορέων του ελληνικού κινηματογραφικού χώρου, είτε κρατικών είτε σωματειακών- συνδικαλιστικών- επαγγελματικών, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή της, μίλησε με εκπροσώπους των φορέων αυτών και εξέτασε τη διαθέσιμη σύνοψη των πορισμάτων του κινηματογραφικού συνεδρίου που έγινε τον Μάιο του 2007 στο Μέγαρο Μουσικής.

Προτάθηκε επίσης η ανεξαρτητοποίηση των Κρατικών Βραβείων Κινηματογράφου ώστε να μην τελούν υπό την εποπτεία και δικαιοδοσία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και η απόδοση ποσού ίσου με το 2% επί των εσόδων τους στο ΕΚΚ το πολύ έξι μήνες μετά τη λήξη του οικονομικού έτους- ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην τήρηση του τελευταίου.

Ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι τον επόμενο μήνα το νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο και θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για τις «οριστικές ρυθμίσεις». Δήλωσε πάντως θετικός όσον αφορά την οικονομική και θεσμική ενίσχυση του ΕΚΚ ως το κύριο εργαλείο ανάπτυξης του κινηματογράφου, την ενίσχυση της παραγωγής με το να επιστραφεί μέρος του ειδικού φόρου, τα κίνητρα για την παραγωγή ξένων ταινιών στην Ελλάδα και το ινστιτούτο σεναρίου.

ΤΟ ΒΗΜΑ, Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2008

No comments: