Wednesday, September 10, 2008

«Δώστε τα εκατομμύρια στην κινηματογραφική παραγωγή»

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

Παύλος Θ. Κάγιος, ΤΑ ΝΕΑ: Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008

Ο Κώστας Γαβράς είναι  πρόεδρος της επιτροπής που  εισηγήθηκε προτάσεις για το  νομοσχέδιο
Μπορούν τα 19 εκατομμύρια ευρώ που ξοδεύει το ΥΠΠΟ για τον κινηματογράφο και τα 10 εκατομμύρια που θα μαζεύονταν αν εφαρμοζόταν η διάταξη που θέλει το 1,5% από τα έσοδα των καναλιών να πηγαίνει στο σινεμά να καταλήγουν στην παραγωγή ταινιών; «Αν ναι, τότε θα έχουμε πετύχει να ανοίξει νέα εποχή για τον ελληνικό κινηματογράφο», έλεγαν χτες ο Απόστολος Δοξιάδης, ο Τάσος Μπουλμέτης και τα άλλα μέλη της επιτροπής (ο πρόεδρός της Κώστας Γαβράς ήταν στο εξωτερικό για τη νέα ταινία του) που επεξεργάστηκε και παρέδωσε στο υπουργείο Πολιτισμού μια ολοκληρωμένη πρόταση για το σχέδιο νόμου που αφορά τον κινηματογράφο.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι από τα 19 εκατομμύρια του ΥΠΠΟ, μόνο τα 3 πάνε για την παραγωγή και τα άλλα σε διάφορους οργανισμούς- Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Δράμας, Ντοκιμαντέρ, εκδηλώσεις, αφιερώματα κ.ά. - και τους μισθούς υπαλλήλων!

«Πιστεύω ότι πριν από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, τον Νοέμβριο, θα είναι έτοιμο να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που παρέλαβα και το οποίο λύνει χρόνια προβλήματα του εγχώριου σινεμά, με κύριο χαρακτηριστικό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών ταινιών», υποστήριξε ο υπουργός Πολιτισμού.

Οι προτάσεις προβλέπουν:

1. Επιστροφή φόρου σε παραγωγούς βάσει των εισιτηρίων για την επένδυση σε επόμενη παραγωγή.

2. Ενίσχυση των νέων σκηνοθετών- κάτω των 40- που ετοιμάζονται για την πρώτη ή δεύτερη ταινία τους με πρόβλεψη να εισπράττουν μέρος της επιστροφής φόρου. 3. Τα Κρατικά Βραβεία Κινηματογράφου να δίνονται χωρίς χρηματικά έπαθλα και το αντίστοιχο ποσό- 500.000 ευρώ- να δίνεται για παραγωγή ταινιών νέων σκηνοθετών.

4. Το 1,5% υπέρ της παραγωγής ταινιών από τα κανάλια γίνεται 2% και όργανο είσπραξης αυτών των εσόδων από τα κανάλια ορίζεται το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και όχι, γενικά και αόριστα, μια επιτροπή του υπουργείου, όπως ήταν μέχρι τώρα.

5. Αυτονόμηση του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης από αυτό του Ντοκιμαντέρ, ως ανώνυμη εταιρεία.

6.. Επιπλέον επιστροφή φόρου σε αίθουσες που θα προβάλουν ελληνικά ντοκιμαντέρ και ταινίες μικρού μήκους.

7. Δημιουργία Ινστιτούτου Σεναρίου και αυτονόμηση του Μουσείου Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

No comments: