Thursday, September 25, 2008

Ανάλαφρη, όχι φούσκα

Φωτογραφία

Του Δημητρη Μπουρα, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2008

Κωμωδία. Σκηνοθεσία: Ιθαν και Τζόελ Κοέν. Ερμηνεία: Τζορτζ Κλούνεϊ, Μπραντ Πιτ, Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, Τζον Μάλκοβιτς, Τίλντα Σουίντον, Ρίτσαρντ Τζένκινς.

Στις ταινίες των αδελφών Κοέν οι χαρακτήρες είναι τόσο κλεισμένοι στον ατομικό τους μικρόκοσμο, που μοιάζουν με παράξενα όντα από μακρινό πλανήτη. Η απώλεια επαφής με το κοινωνικό τους περιβάλλον προσμετρείται σε κλίμακα... βλακείας και βίας - ενίοτε ακραίας. Πανύβλακες, σαν να ’χουν βγει από σαπουνόπερα. Βίαιοι, σαν χασάπηδες από ταινία τρόμου. «Cool», λόγω αδράνειας και εσωτερικού κενού. Και στις τρεις αυτές περιπτώσεις αποτελούν μια ζωντανή παραφωνία, που όταν συνδυάζεται με μικρά λάθη και με ατυχείς μικροσυμπτώσεις, κάνει το σύμπαν να καταρρέει. Οι τύποι που μπαινοβγαίνουν στο σκηνικό του «Καυτού απόρρητου» είναι κατάσκοποι της CIA σε κατάσταση πλήρους σύγχυσης, σύζυγοι σε κρίση μέσης ηλικίας, φανατικοί του τζόκινγκ, των γυμναστηρίων και της λιποαναρρόφησης, τύποι που κλείνουν ραντεβού στα τυφλά μέσω Διαδικτύου.

Οι Κοέν, άλλοτε σαρκάζουν με το δάχτυλο στη σκανδάλη λοξοκοιτώντας στο παρασκήνιο της CIA και σχολιάζοντας τον Μεγάλο Αδελφό, και άλλοτε κάνουν πλάκα, όπως στις παλιές σκρούμπολ κωμωδίες του Χόλιγουντ, με το μάτι στην κλειδαρότρυπα. Ο μηχανισμός αυτής της κωμωδίας έχει δύο γρανάζια: Το ένα ανακυκλώνει προηγούμενες ταινίες τους («Φάργκο», «Μεγάλος Λεμπόφσκι», «Μόνον αίμα», «Ο άνθρωπος που δεν ήταν εκεί»). Το άλλο απορρίπτει ανθρώπους (καλοπροαίρετους, άπληστους, εκδικητικούς) που βλέπουν τα πάντα γύρω τους να τινάζονται στον αέρα για ψύλλου πήδημα.
Ο κύκλος της απόρριψης ανοίγει στο παρασκήνιο της CIA με την υποβάθμιση ενός αναλυτή - πράκτορα, του Οζι, επειδή πίνει. Ο υπεροπτικός Οζι, που φαίνεται πιο έξυπνος από τους υπόλοιπους της υπηρεσίας, παραιτείται σε μια κρίση υστερίας και αποσύρεται στο σπίτι του για να γράψει τα απομνημονεύματά του. Η δεύτερη απόρριψη έρχεται στην κρεβατοκάμαρά του από τη γυναίκα του, που έχει εραστή και δεν χρειάζεται έναν ανεπάγγελτο σύζυγο δίπλα της. Ο κύκλος διευρύνεται με τον εραστή της συζύγου του Οζι. Τον όμορφο Χάρι, που είναι κατάσκοπος για κλάματα και αρρενωπός εραστής. Ο Χάρι μετά ένα ραντεβού στα τυφλά τα φτιάχνει και με τη Λίντα, η οποία απορρίπτει λόγω εμφάνισης όχι μόνο τον προϊστάμενό της, αλλά και τον ίδιο της τον εαυτό.
Η Λίντα εργάζεται σε ένα γυμναστήριο και κάνει στενή παρέα με έναν καλογυμνασμένο και αργόστροφο συνάδελφό της, τον Τσαντ, που βρίσκει τυχαία ένα cd με τον πρόλογο των απομνημονευμάτων του Οζι. Ο Τσαντ νομίζει πως χτύπησε φλέβα χρυσού και προτείνει στη Λίντα να επιστρέψουν το cd στον Οζι ζητώντας χρήματα. Ο Οζι, που βράζει από θυμό, τους διαολοστέλνει και αρχίζει η απορρύθμιση. Η Λίντα, που χρειάζεται χρήματα για λίφτιγνκ και λιποαναρρόφηση, μπαίνει έξω φρενών στη ρωσική πρεσβεία για να πουλήσει τα μυστικά της CIA στους «κόκκινους» (που δεν είναι πια κόκκινοι και την διώχνουν άρον άρον). H κατασκοπική κωμωδία γίνεται πρόσκαιρα παρωδία θρίλερ, όταν ο Χάρι και ο Τσαντ βρίσκονται τη λάθος στιγμή στο λάθος σημείο, για να καταλήξει διά του σουρεαλισμού στον... Κάφκα.
Το «Καυτό απόρρητο» δεν είναι το αριστούργημα των Κοέν, αλλά μια απολαυστική κωμωδία καταστάσεων με πρωτοκλασάτους ηθοποιούς που παρελαύνουν με άνεση μπροστά από τον φακό.

No comments: