Monday, September 8, 2008

65ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας: Τα βραβεία


- Χρυσό Λιοντάρι καλύτερης ταινίας: «Ο παλαιστής» του Ντάρεν Αρονόφσκι (ΗΠΑ).

- Αργυρό Λιοντάρι καλύτερου σκηνοθέτη στον: Αλεξέι Γκέρμαν Τζούνιορ για την ταινία «Χάρτινος στρατιώτης» (Ρωσία).

- Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στην ταινία: «Τέζα» του Χάιλε Γκερίμα (Αιθιοπία/Γερμανία/Γαλλία).

- Κύπελλο Βόλπι καλύτερης ανδρικής ερμηνείας: Σίλβιο Ορλάντο για την ταινία «Ο μπαμπάς της Τζιοβάνα» του Πούπι Αβάτι (Ιταλία).

- Κύπελλο Βόλπι καλύτερης γυναικείας ερμηνείας: Ντομινίκ Μπλαν για την ταινία «Η άλλη» των Πατρίκ Μάριο Μπερνάρ και Πιερ Τριβιντίτς (Γαλλία).

- Βραβείο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι για καλύτερο άνδρα ή γυναίκα ηθοποιό: στην Τζένιφερ Λόρενς για την ταινία «Η φλεγόμενη κοιλάδα» του Γκιγιέρμο Αριάγκα (ΗΠΑ).

- Βραβείο Οζέλα για καλύτερη φωτογραφία στους: Αλίσερ Χαμιντοτζάεφ και Μαξίμ Ντρέζντοφ για την ταινία «Χάρτινος στρατιώτης» του Αλεξέι Γκέρμαν Τζούνιορ (Ρωσία).

- Βραβείο Οζέλα καλύτερου σεναρίου στον: Χάιλε Γκερίμα για την ταινία «Τέζα» του ίδιου (Αιθιοπία/Γερμανία/Γαλλία).

- Ειδικό Λιοντάρι για το σύνολο του έργου του στον: Βέρνερ Σρέτερ (σκηνοθέτη της ταινίας «Σκυλίσια νύχτα») για το ασυμβίβαστο και ανυποχώρητα καινοτόμο έργο του σε μια περίοδο που καλύπτει 40 χρόνια.


- Βραβείο Λουίτζι ντε Λαουρέντις για πρώτο έργο: στην ταινία «Pranzo di Farragosto» του Τζιάνι Ντι Γκρεγκόριο (στο τμήμα «Εβδομάδα της Κριτικής», Ιταλία) - το βραβείο απένειμε επιτροπή με πρόεδρο τον σκηνοθέτη Αμπντουλατίφ Κεσίς.

- Βραβείο καλύτερης ταινίας στο τμήμα «Ορίζοντες»: «Μελαγχολία» του Λαβ Ντίαζ (Φιλιππίνες) - το βραβείο απένειμε επιτροπή με πρόεδρο τη Σαντάλ Ακερμαν.

- Βραβείο FIPRESCI: καλύτερης ταινίας στο διαγωνιστικό: «Ενδοχώρα» του Ταρίκ Τεκούια - καλύτερης ταινίας στα άλλα τμήματα: «Goodbye Solo» του Ραμίν Μπαχράνι.

- Βραβείο καλύτερης ταινίας στο τμήμα «Εβδομάδα της Κριτικής: «Ο μαθητευόμενος» του Σαμουέλ Κολαρντέ.

- Βραβείο SIGNIS (Καθολικών Κριτικών): «The Hurt Locker» της Κάθριν Μπίγκελοου.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/09/2008

No comments: