Monday, September 8, 2008

Στο ρινγκ αναστήθηκε ο Μίκι Ρουρκ


Ι. ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ, ΤΟ ΒΗΜΑ, Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου 2008
Καθ΄ όλη τη διάρκεια της ταινίας του Ντάρεν Αρονόφσκι «Τhe wrestler» ο Μίκι Ρουρκ στάζει ιδρώτα, δάκρυ και αίμα.

Ένα πληγωμένο ζώο που αργοπεθαίνει.

Μόνος αλλά όρθιος.

Όταν θα πέσει, δεν θα ξανασηκωθεί.

Χάρη στη σπαρακτική ερμηνεία του (πολύ πιθανόν να τον οδηγήσει για πρώτη φορά στις υποψηφιότητες των Οσκαρ) ο 52χρονος ηθοποιός δικαίως υπήρξε το πρόσωπο τις τελευταίες ημέρες μιας φεστιβαλικής διοργάνωσης που σύντομα θα ξεχαστεί, αφού κατάφερε να τραβήξει πάνω του σαν μαγνήτης τα φλας των φωτογράφων. Αυτός και το τσιουάουά του γιατί κάτι που ίσως να μην είναι ευρέως γνωστό για τον Μίκι Ρουρκ είναι η φιλοζωία του. Μάλιστα πριν από περίπου ενάμιση χρόνο διαμαρτυρήθηκε εναντίον καταστήματος κατοικίδιων ζώων επειδή το κουτάβι που αγόρασε από εκεί για έναν φίλο του ήταν ασθενικό και πέθανε.

Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολικό αν λέγαμε ότι αυτό το μεγάλο αλλά και αυτοκαταστροφικό είδωλο της δεκαετίας του 1980 αναστήθηκε. Και η ειρωνεία είναι ότι τα κατάφερε παίζοντας- επί της ουσίας- έναν «τελειωμένο». Όπως ο Ρουρκ, έτσι και ο ήρωάς του στον «Wrestler», ο Ράντι- Τhe Ram- Ραζίνσκι, υπήρξε δόξα της δεκαετίας του 1980 (θυμίζουμε ότι το wrestling, γνωστό στην Ελλάδα ως κατς, είναι μια μορφή πυγμαχίας-θεάματος, όπου οι παλαιστές υποτίθεται ότι δεν τραυματίζονται στ΄ αλήθεια). Ο Ράντι δουλεύει πλέον φορτοεκφορτωτής σε σουπερμάρκετ, υποχρεωμένος να ανέχεται την ταπείνωση του προϊσταμένου του. Δεν έχει να πληρώσει το νοίκι του. Θέλει να ξαναδεί την κόρη του ( Ιβαν Ρέιτσελ Γουντ ) την οποία εγκατέλειψε νεότερος. Θέλει να τα φτιάξει με μια ταλαιπωρημένη στριπτιζέζ ( Μαρίζα Τομέι ), αλλά η ιδέα δείχνει αδιέξοδη. Πάνω απ΄ όλα όμως ο Ράντι θέλει να εξακολουθεί να παλεύει, έστω λαμβάνοντας μέρος σε αγώνες «γ΄ διαλογής». Υπογράφει αυτόγραφα επί πληρωμή. Υστερα από μια επέμβαση μπαϊπάς, έρχεται το τελεσίγραφο: Ο Ράντι πρέπει να εγκαταλείψει οριστικά την πάλη. Θα το κάνει;

Ο ρόλος του Ράντι Ραζίνσκι (τον οποίο αρνήθηκε ο Νίκολας Κέιτζ ) ταίριαξε στον Μίκι Ρουρκ για έναν βασικό λόγο. Ο Ρουρκ είχε περάσει ατέλειωτες ώρες στα πυγμαχικά ρινγκ προτού ακόμη γίνει ηθοποιός- αλλά και αφότου έγινε. Όχι ως wrestler όμως αλλά ως πυγμάχος, λόγος για τον οποίο αντιμετώπιζε υποτιμητικά το wrestling, «ως ένα ψεύτικο θέαμα», όπως ο ίδιος παραδέχθηκε στη Βενετία. Για τις ανάγκες του ρόλου του Ράντι όμως ο Ρουρκ πέρασε δύο μήνες στα ρινγκ και συνάντησε αληθινούς wrestlers.

«Οταν αντιλήφθηκα ότι και σε αυτό το άθλημα οι αθλητές χτυπούν στ΄ αλήθεια,το εκτίμησα περισσότερο» είπε.
  • Γεννημένος παλαιστής
Από παιδί ακόμη ο Μίκι Ρουρκ, γιος γυμναστή για μπόντι μπίλντερ, είχε μεγάλο ενδιαφέρον για τον αθλητισμό. Γεννήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1956 στη Νέα Υόρκη και μεγάλωσε στο Μαϊάμι. Αρχικώς υπήρξε παίκτης του μπέιζμπολ, αλλά στα 12 ο κόσμος του μποξ τον είχε πλέον συνεπάρει για τα καλά. Από το 1968 ως το 1971 έδωσε 26 αγώνες πυγμαχίας στην κατηγορία μεσαίων βαρών, κερδίζοντας τους 20. Εχει στο ενεργητικό του 17 νοκ άουτ, τα 12 εκ των οποίων ήταν συνεχή και μάλιστα στον πρώτο γύρο! Ωστόσο η διάσειση που έπαθε σε έναν αγώνα το 1971 τον ανάγκασε να εγκαταλείψει το άθλημα και να ασχοληθεί με μια δεύτερη καριέρα, την ηθοποιία. Το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο έγινε το 1979 στην πολεμική κωμωδία «1941» του Στίβεν Σπίλμπεργκ . Τρία χρόνια αργότερα ο Ρουρκ έμελλε να σκλαβώσει το κοινό κάνοντας ένα καταπληκτικό πέρασμα ως εμπρηστής στο κλασικό φιλμ νουάρ του Λόρενς Κάσνταν «Εξαψη». Αυτή ήταν η αρχή για μια δεκαετία πλούσια σε κινηματογραφικές επιτυχίες. Ανάμεσά τους, ο «Αταίριαστος» του Φράνσις Φορντ Κόπολα, το «Diner» του Μπάρι Λέβινσον, ο «Δαιμονισμένος άγγελος» του Αλαν Πάρκερ και βεβαίως οι «9 εβδομάδες» του Εντριαν Λάιν, που μετέτρεψαν τον Ρουρκ και τη συμπρωταγωνίστριά του, την Κιμ Μπέισινγκερ, σε σύμβολα του σεξ. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η «Αγρια ορχιδέα», μια καυτή, «ροζ» ταινία, η τελευταία μεγάλη επιτυχία του, στην οποία γνώρισε την Κάρε Οτις, τη δεύτερη σύζυγό του. Παντρεύτηκαν τον Ιούνιο του 1992 και δύο χρόνια αργότερα ο Ρουρκ συνελήφθη με την κατηγορία ότι βιαιοπραγούσε εναντίον της. Η Οτις απέσυρε τελικά τη μήνυση, αλλά ο γάμος τους διεκόπη το 1998.
  • Ο Μίκι έβαλε τα γάντια του
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ακριβώς στο απόγειο της καριέρας του, ο Μίκι Ρουρκ, ισχυριζόμενος ότι δεν είχε πλέον καμία εκτίμηση προς τον εαυτό του ως ηθοποιό, αποφάσισε να σταματήσει την υποκριτική και να επιστρέψει στην πυγμαχία (με προπονητή τον πρώην Ηell΄s Αngel Τσακ Ζίτο ). Μάλιστα, μία από τις τελευταίες ταινίες του ήταν το «Ινδαλμα», όπου υποδύθηκε έναν μποξέρ.

Το διάλειμμά του από την υποκριτική δεν είχε μεγάλη διάρκεια (περίπου τρία χρόνια), αλλά ήταν αρκετό για να τον παραμορφώσει στο σημείο που τον βλέπουμε σήμερα. Ο Ρουρκ έσπασε τη μύτη και πολλά πλευρά του, θρυμμάτισε τα ζυγωματικά του, έκοψε τη γλώσσα του. Το 1995 κρέμασε μια και καλή τα γάντια της πυγμαχίας, χωρίς ποτέ να μετανιώσει για την απόφασή του να επιστρέψει στα ρινγκ. «Ηταν κάτι που έπρεπε να κάνω» είπε αργότερα σε συνέντευξή του. «Ηθελα,όσο μπορούσα ακόμη,να δοκιμάσω τις φυσικές αντοχές μου». Η επαναφορά του στα κινηματογραφικά πλατό δεν ήταν εύκολη και ως τα τελευταία χρόνια ο Ρουρκ μετρούσε τη μία παταγώδη αποτυχία μετά την άλλη. Οι ταινίες του έβγαιναν κατευθείαν στο βίντεο και όλοι μιλούσαν για την παρακμή του. Επιασε πάτο όταν αναγκάστηκε να παίξει στη «συνέχεια» των «9 εβδομάδων» χωρίς την Μπέισινγκερ. Η πρώτη μεγάλη επιστροφή του έγινε το 2005, όταν ο Ρουρκ έπαιξε στην κινηματογραφική εκδοχή του κόμικ «Sin City» του Φρανκ Μίλερ. Θρίαμβος στις Κάννες, θραύση στα ταμεία, όχι όμως και η έναρξη μιας νέας καριέρας στην υποκριτική, όπως πολλοί φαντάστηκαν.

Το «Sin City» όμως απέδειξε το ανανεωμένο ενδιαφέρον του Μίκι Ρουρκ για την υποκριτική. «Οσα πέρασα στη ζωή μου με έχουν βελτιώσει» είχε πει παλαιότερα. «Με έκαναν πιο ενδιαφέροντα ηθοποιό και νομίζω ότι η καλύτερη δουλειά μου βρίσκεται μπροστά μου». Αν κρίνει κανείς από τον «Wrestler», ο Μίκι Ρουρκ έπεσε μέσα.

No comments: