Saturday, September 6, 2008

Ανοιχτά τα προγνωστικά για το Χρυσό Λέοντα στη Μόστρα

Φαβορί Χάθαγουεϊ και Ρουρκ
Δύο Αμερικανοί είναι από τα φαβορί για βραβείο καλύτερης ερμηνείας στο 65ο Φεστιβάλ Βενετίας. Ο Μίκι Ρουρκ και η Αν Χάθαγουεϊ θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα για τα βραβεία, τα οποία απονέμονται το βράδυ του Σαββάτου, ενώ η μάχη για το Χρυσό Λέοντα δεν έχει ακόμα κριθεί.

Ο Μίκι Ρουρκ αποθεώθηκε από τους κριτικούς που αποκάλεσαν την ερμηνεία του στην ταινία του Ντάρεν Αρονόφσκι «Ο παλαιστής» ως την καλύτερη της καριέρας του. Στην ταινία ερμηνεύει έναν ξοφλημένο παλαιστή και πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να κάνουν τη σύγκριση ανάμεσα στην καριέρα του ηθοποιού και τον ρόλο που ερμηνεύει.

Αλλα και η Αν Χάθαγουεϊ εντυπωσίασε σε έναν σκοτεινό, για τα δεδομένα της, ρόλο στην ταινία του Τζόναθαν Ντέμι «Η Ρέιτσελ παντρεύεται». Στο φιλμ ερμηνεύει μια νεαρή γυναίκα που βγαίνει από κλινική απεξάρτησης και σπεύδει να παραστεί στο γάμο της μεγαλύτερης αδερφής της. Η άφιξή της όμως θα βγάλει στην επιφάνεια οικογενειακά μυστικά και προβλήματα.

Οι δύο αυτές ταινίες μαζί με το Hurt Locker της Κάθριν Μπίγκελοου που αναφέρεται στον πόλεμο του Ιράκ εντυπωσίασαν τους κριτικούς, οι οποίοι σε γενικές γραμμές δεν έμειναν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από το διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Οι τρεις αμερικάνικες ταινίες έχουν έντονο ανταγωνισμό στο πρόσωπο ενός Ιάπωνα δημιουργού κινουμένων σχεδίων: του Χαγιάο Μιγιαζάκι, ο οποίος με την τρυφερή ταινία «Ο Πόνιο στο λόφο κοντά στη θάλασσα» διηγείται ξανά την ιστορία της «Μικρής Γοργόνας».

Εάν ο Μιγιαζάκι φύγει τελικά από τη Μόστρα με το βραβείο, θα είναι ο τέταρτος σκηνοθέτης εξ Ασίας στη σειρά που θα καταφέρνει κάτι τέτοιο.

Ένα ακόμα φαβορί για το Χρυσό Λέοντα είναι η ταινία «Τέζα» του Χάιλε Γκερίμα από την Αιθιοπία. Εάν η ταινία κερδίσει θα είναι η πρώτη από την Αφρική που θα έχει καταφέρει κάτι τέτοιο. Αλλά και η Ιταλία επιθυμεί το βραβείο με την ταινία «Birdwatchers» του Μάρκο Μπέκις.

No comments: