Saturday, September 6, 2008

Το περιθωριακό πάντα κάνει την έκπληξη

Του Παναγιωτη Παναγοπουλου, Η Καθημερινή, Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου 2008

Οι ταινίες animation για όλη την οικογένεια αγαπούν να έχουν ασυνήθιστους ήρωες, χαρακτήρες που έρχονται από το περιθώριο για να υπερνικήσουν τις δυσκολίες και να λάμψουν.

Και κάπως έτσι πρέπει να νιώθουν τα στούντιο, που προσπαθούν να ανταγωνιστούν το μονοπώλιο της Ντίσνεϊ και της Pixar. Κάθε καλή τους ταινία είναι σαν ένας ήρωας που από το περιθώριο καταφέρνει να πετύχει κάτι ακατόρθωτο στον ανταγωνισμό. Και αυτό ακριβώς καταφέρνει το «Kung Fu Panda» της Dreamworks, η καλύτερη μέχρι τώρα ταινία του στούντιο στον τομέα του animation, μαζί με τους δύο πρώτους «Σρεκ».

Ενας τέτοιος χαρακτήρας από το περιθώριο είναι ο πρωταγωνιστής του «Kung Fu Panda», το νεαρό αρκουδάκι Πο. Ο Πο έχει εμμονή με τις πολεμικές τέχνες, τόσο έντονη, που ονειρεύεται ότι είναι ατρόμητος και ανίκητος πολεμιστής. Οταν ξυπνάει, όμως, η προσγείωση στην πραγματικότητα είναι ανώμαλη.

Ο πατέρας του επιμένει ότι ο Πο πρέπει να ασχοληθεί πιο σοβαρά με την οικογενειακή επιχείρηση, ένα εστιατόριο με νουντλς, κάτι που ο Πο σιχαίνεται. Για τον εαυτό του ονειρεύεται κάτι πιο θεαματικό και δοξασμένο. Και το αποτέλεσμα είναι ότι ο Πο νιώθει ακόμη πιο αποξενωμένος και μόνος, χωρίς επαφή με τον πατέρα του. Η σουρεαλιστική λεπτομέρεια είναι ότι ο πατέρας του Πο δεν είναι καν αρκούδος πάντα, αλλά μια χήνα (!) και οι δημιουργοί της ταινίας δεν προσπαθούν καν να δώσουν μια εξήγηση γι’ αυτή την παράδοξη συγγένεια.

Το όνειρο του Πο θα δικαιωθεί όταν ένας κίνδυνος απειλήσει το χωριό του. Το συμβούλιο του χωριού με τους σοφούς και τους επίλεκτους πολεμιστές θα ζητήσει μια προφητεία. Και η προφητεία θα δείξει τον Πο ως μελλοντικό σωτήρα του χωριού, που θα προστατέψει τους κατοίκους από τον πανίσχυρο Τάι Λουνγκ, που έχει αποδράσει από μια φυλακή υψίστης ασφαλείας.

Η προφητεία, ωστόσο, δεν λύνει αυτομάτως όλα τα προβλήματα. Ο Πο, παρ’ όλη την καλή του διάθεση, δεν παύει να είναι ένα άχαρο και λαίμαργο πάντα, που δεν μπορεί να εκπαιδευτεί άμεσα σε ανίκητο πολεμιστή. Ομως ο δάσκαλος Σίφου θα πιστέψει στην προφητεία και, επιμένοντας, θα βρει τα κλειδιά που θα κάνουν τον Πο ικανό στις πολεμικές τέχνες. Παρά τη δυσπιστία και την αρνητικότητα της ομάδας των πρώτων πολεμιστών.

Η ταινία έχει πολλή δράση και περιπέτεια και σκηνές με θεαματικές μονομαχίες, αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση πολεμοχαρής ή άγρια. Πρωταρχικός της στόχος είναι η διασκέδαση, κάτι που καταφέρνει με πολύ χιούμορ, που περνάει μέσα από τις ερμηνείες. Προτιμήστε όχι τη μεταγλωττισμένη, αλλά την πρωτότυπη βερσιόν, όπου ακούγονται οι φωνές του Τζακ Μπλακ, του Ντάστιν Χόφμαν, της Αντζελίνα Τζολί, του Τζάκι Τσαν, του Σεθ Ρόγκεν, του Ιαν Μακ Σέιν και της Λούσι Λιου.

No comments: