Wednesday, September 3, 2008

Ζέστη στο Λίντο, μπούζι... στις αίθουσες

Ξυπνήσαμε με ψιλόβροχο, χθες το πρωί, και χαρήκαμε. Υστερα από έξι μέρες κουφόβρασης, συνδυασμένης με πρωτοφανή στη βενετσιάνικη πείρα μας επέλαση κουνουπιών (τα οποία, όχι αστεία, αφήνουν πληγές), επιτέλους λίγη δροσιά.

Ζέστη στο Λίντο, μπούζι... στις αίθουσες

Ομως, η ανακούφισή μας ήταν μονάχα προσωρινή. Μία ώρα μετά, οι χώροι μπροστά και γύρω από το Casino, τη δημοσιογραφική έδρα της Μόστρα, φλέγονταν και πάλι, με καμιά τριανταριά βαθμούς υπό σκιάν.

Εκεί που διαπιστώνεις για τα καλά τις αφόρητες κλιματικές συνθήκες στο κατακαλοκαιρινό ακόμα Λίντο, είναι μέσα στις αίθουσες. Διά της αντίθεσης. Μπαίνεις κάθιδρος στην παγωμένη από τον κλιματισμό αίθουσα και σε δέκα λεπτά έχεις γίνει κόκαλο. Μπούζι ξαφνικά ο ιδρώτας, στο κούτελο, ξύλο τα πόδια. Αρρώστια.

Ηταν αυτή η τρομερά δυσάρεστη αίσθηση που μας έκανε να φύγουμε τρέχοντας από την αίθουσα το βράδυ της Δευτέρας, στα μισά της προβολής της διαγωνιζόμενης ταινίας «Χάρτινοι στρατιώτες» του Αλεξέι Γκέρμαν. Φυσικά, σε συνδυασμό με τη δυσαρέσκειά μας και για το ίδιο το φιλμ. Φλυαρία και ψυχρότητα, κλινική με γιατρούς Ρώσων κοσμοναυτών στο Καζακστάν του 1961. Ασε καλύτερα.

Ρόμπυ Εκσιέλ, ΕΘΝΟΣ, Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου 2008

  • ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ

Θερμό χειροκρότημα εισέπραξε το «Τeza», η ταινία του Αιθίοπα σκηνοθέτη Χάιλε Τζερίμα, που προβάλλεται στο διαγωνιστικό τμήμα της Μόστρα. Το φιλμ παρουσιάζει τη ζωή του διανοούμενου Ανμπέρμπερ, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα του στη δεκαετία του 80 λόγω της αριστερής του ιδεολογίας. Ο σκηνοθέτης δήλωσε ότι βάσισε το φιλμ στις δικές του εμπειρίες.

  • ΟΞΥΜΩΡΟ

Στο χθεσινό καθημερινό τοπικό έντυπο «Ciak in Μostra» διαβάσαμε το μεγαλύτερο στατιστικό οξύμωρο του φετινού φεστιβάλ: Οι μετρήσεις από την Τετάρτη μέχρι και την Κυριακή έδειξαν αύξηση των εισιτηρίων στις αίθουσες της Μόστρα κατά 20% σε σχέση με πέρυσι. Από την άλλη, τα νούμερα μιλούν για μείωση 20% στην τουριστική κίνηση στο Λίντο. Τρέχα γύρευε...

  • Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ
Σύμφωνα με το ίδιο έντυπο, συγκεκριμένα τον πίνακα με τα αστεράκια

No comments: