Monday, September 1, 2008

Ταξίδι αυτογνωσίας στη «Χαμένη Αρκαδία»


Της ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/09/2008

«Μοτέρ, πάμε», λέει σήμερα στη Μάνη ένας διάσημος Ελληνας του εξωτερικού, ο Φαίδων Παπαμιχαήλ, που μας έχει κάνει περήφανους ως διευθυντής φωτογραφίας σε ταινίες όπως το «Πλαγίως» του Αλεξάντερ Πέιν ή το «Walk the line» του Τζέιμς Μάνγκολντ.
Σκηνοθετεί την πρώτη του ταινία επί ελληνικού εδάφους, το road movie «Arcadia Lost» («Χαμένη Αρκαδία»). Μαζί του έφερε και έναν λαμπερό σταρ του Χόλιγουντ, τον Νικ Νόλτε, τον οποίο θα δούμε ως πρωταγωνιστή σε ρόλο μυστικιστή ταξιδευτή. Από το καστ δεν λείπουν και ελληνικά ονόματα, όπως αυτό του Ρένου Χαραλαμπίδη.
Ο Φαίδων Παπαμιχαήλ βρίσκεται στα πέριξ της Πελοποννήσου εδώ και ενάμιση μήνα, αμέσως μόλις τέλειωσε το «W» του Ολιβερ Στόουν, το ήδη πολυσυζητημένο κινηματογραφικό πορτρέτο του Τζορτζ Μπους, στο οποίο δούλεψε ως διευθυντής φωτογραφίας. Στο «Arcadia Lost», το οποίο είχε στα σκαριά εδώ και περίπου δύο χρόνια, το σενάριο υπογράφει ένας Αμερικανός ιταλικής καταγωγής, ο Ντέιβιντ Αρινιέλο.

Τη σφραγίδα του ως διευθυντής φωτογραφίας έχει βάλει ο Φαίδων Παπαμιχαήλ σε ταινίες όπως «Πλαγίως», «Walk the line», «Το τελευταίο τρένο για τη Γιούμα». Το σκηνοθετικό του ντεμπούτο έκανε με το «From Within», που θα δούμε στις «Νύχτες Πρεμιέρας - Conn «Χ» (17-28 Σεπτεμβρίου)
Δεν ξέρουμε αν ο τίτλος «Arcadia Lost» είναι τυχαίος, η Αρκαδία πάντως, και συγκεκριμένα το Λεωνίδιο, είναι ο τόπος καταγωγής του Παπαμιχαήλ. Η ταινία, που κινείται μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, ακολουθεί δύο Αμερικανούς έφηβους, τη Σαρλότ και τον Σάι (τους υποδύονται οι Χάλεϊ Μπένετ και Κάρτερ Τζένκινς) σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας στην Ελλάδα. Δεν είναι συγγενείς εξ αίματος. Οταν όμως οι γονείς τους παντρεύονται, τα δύο «αδέλφια» τούς συνοδεύουν στην Ελλάδα για να δεθεί η οικογένεια. Σε μια βόλτα, το αυτοκίνητο ντελαπάρει και πέφτει στη θάλασσα. Οι γονείς βουλιάζουν, ενώ τα παιδιά καταφέρνουν να βγουν ζωντανά. Απελπισμένα, περιπλανιούνται στην ελληνική ύπαιθρο και γνωρίζουν έναν ταξιδευτή, τον Μπένερτζι (Νικ Νόλτε). Αποφασίζουν να τον συντροφέψουν στο ταξίδι του προς μια μυστηριώδη τελετή στις όχθες του Παρνασσού...
Ξεκινώντας από την ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου (Μάνη και Αρκαδία), αναζητώντας κυρίως την άγρια πλευρά της, μέσα από χαλάσματα, ελαιώνες, χωράφια και φυσικά τοπία, τα γυρίσματα -που θα διαρκέσουν πέντε βδομάδες- θα συνεχιστούν γύρω από την Αττική. Δεν πρόκειται βέβαια να δούμε τον Φαίδωνα Παπαμιχαήλ με το συνεργείο του down town, γιατί στόχος δεν είναι τα αστικά τοπία. Θα κινηθούν γύρω από τον Ασπρόπυργο και την Εύβοια. Με λίγα λόγια, το συνεργείο θα μετακινείται συνεχώς -άλλωστε για road movie πρόκειται- εντός ελληνικών συνόρων, μέχρι να καταλήξει στο Λος Αντζελες για ένα μικρό τελευταίο συμπληρωματικό πλάνο.

Το καστ είναι αρκετά μικρό, με δέκα ρόλους όλους κι όλους. Εκτός από τον Ρένο Χαραλαμπίδη, από ελληνικής πλευράς θα δούμε ακόμα τους, Αλεξάνδρα Παυλίδου, Αλεξ Ζορμπά, Νικόλα Μαρμαρά και έναν Ελληνα που γεννήθηκε στην Αυστραλία, τον Αντονι Μπουρκ.
Είναι η δεύτερη ταινία που υπογράφει ως σκηνοθέτης ο 45χρονος Φαίδων Παπαμιχαήλ. Προηγήθηκε το «From Within», μια ταινία τρόμου, όπου οι αλλεπάλληλες αυτοκτονίες σε μια μικρή πόλη τρομοκρατούν τους κατοίκους της -την οποία θα δούμε στις «Νύχτες Πρεμιέρας- Conn-X» (17-28 Σεπτεμβρίου).

Η ιδιότητά του ως διευθυντή φωτογραφίας είναι όμως αυτή που κάνει το βιογραφικό του εντυπωσιακό. Περιλαμβάνει περίπου σαράντα ταινίες, όπως το «Million Dollar Hotel» του Βιμ Βέντερς, με τον οποίο συνεργάστηκε κι άλλες φορές, όπως στη σπονδυλωτή «Ten minutes older: The Trumpet» και στο μουσικό ντοκιμαντέρ «Ode to Cologne: Α Rock 'Ν' Roll Film». Δούλεψε ακόμα στο «Τρένο για τη Γιούμα» του Τζέιμς Μάνγκολντ με τον Ράσελ Κρόου, στο «Weather man» του Γκορ Βερμπίνσκι με τους Μάικλ Κέιν και Νίκολας Κέιτζ. Εχει κάνει και το «America's sweethearts» με την Τζούλια Ρόμπερτς και την Κάθριν Ζέτα Τζόουνς.

Σ' εμάς όμως το όνομά του ήταν γνωστό και πριν απ' όλα αυτά, καθώς είναι γιος του σπουδαίου διευθυντή φωτογραφίας Φαίδωνα Παπαμιχαήλ, ο οποίος συνεργάστηκε επί πολλά χρόνια με τον θρύλο του ανεξάρτητου κινηματογράφου Τζον Κασαβέτη, με τον οποίο ήταν και ξαδέλφια. Και, όπως όλα δείχνουν, το μήλο πέφτει κάτω από τη μηλιά!

* Το «Arcadia Lost» θα βγει στις αίθουσες το 2009. Την παραγωγή πραγματοποιεί η αμερικανική εταιρεία «In the river productions» σε συνεργασία με την «Chambers Productions», και από ελληνικής πλευράς η «Top Cut» του Σταμάτη Αθανάσουλα. Στο πλευρό της έχει και το «Film Commission», το ειδικό γραφείο τού Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, που διευθύνει ο Μάρκος Χολέβας. *

No comments: