Wednesday, September 3, 2008

O «Ελ Γκρέκο» στο κατώφλι της Αμερικής

O «Ελ Γκρέκο» στο κατώφλι της Αμερικής
Φαίνεται ότι τα υπερατλαντικά ταξίδια μάς ταιριάζουν περισσότερο. Ο λόγος για τον ελληνικό κινηματογράφο, που δηλώνει διπλή παρουσία στην απέναντι ακτή του Ατλαντικού. Ο Γιάννης Σμαραγδής και ο Αλέξης Αλεξίου ταξιδεύουν για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο (4-13/9) και στις αποσκευές τους βρίσκονται oι τελευταίες δημιουργίες τους. Ο «Ελ Γκρέκο» και το «Ιστορία 52» του πρωτοεμφανιζόμενου Αλέξη Αλεξίου.
Οι δύο ταινίες προβάλλονται σε ξεχωριστά τμήματα. Ο «Ελ Γκρέκο» του Σμαραγδή στο τμήμα «Σύγχρονο Παγκόσμιο Σινεμά», ενώ η «Ιστορία 52» του πρωτοεμφανιζόμενου Αλεξίου φιγουράρει στο τμήμα «Discovery», όπου «συμμετέχουν ταλαντούχοι και πρωτοπόροι δημιουργοί που σίγουρα κάποια μέρα θα αναγνωριστούν», όπως αναφέρεται στο site της διοργάνωσης. Η ταινία κατατάσσεται στο φανταστικό κινηματογράφο και στον πυρήνα της βρίσκεται ένα ζευγάρι με την κοπέλα να εξαφανίζεται μυστηριωδώς.
«Το σημαντικό για την ταινία είναι ότι ακόμη και σε εκείνους που δεν αρέσει, προκαλεί το ενδιαφέρον τους. Δεν περνά απαρατήρητη», λέει ο σκηνοθέτης Αλέξης Αλεξίου. Και συνεχίζει: «Τόσο το περιεχόμενο όσο και η φόρμα της ιντριγκάρουν και έχω παρατηρήσει ότι τα πάει καλά τόσο στα εξειδικευμένα φεστιβάλ όσο και στα υπόλοιπα». Η υποδοχή πάντως της ταινίας στις ελληνικές αίθουσες δεν ήταν η καλύτερη: «Δεν περίμενα και πολλά. Ο Ελληνας ποτέ δεν ψαχνόταν με τον κινηματογράφο, ιδιαίτερα με τις ταινίες που δεν προσφέρονται για μαζική διασκέδαση», υποστηρίζει ο σκηνοθέτης.
  • «Μου φέρνει γούρι»

«Το Φεστιβάλ του Τορόντο μού φέρνει γούρι. Εκεί είχε κάνει παγκόσμια πρεμιέρα και η προηγούμενη ταινία μου, ο “Καβάφης”, και μετά ακολούθησε πλήθος φεστιβάλ», λέει στον ΕΤ ο Γιάννης Σμαραγδής λίγο πριν ταξιδέψει με τον «Γκρέκο» του στο Φεστιβάλ. Μαζί του θα είναι και ο πρωταγωνιστής της ταινίας Λάκης Λαζόπουλος. «Πηγαίνουμε σε οικείο περιβάλλον με θετική ενέργεια. Το συγκεκριμένο Φεστιβάλ λειτουργεί και ως πύλη για την Αμερική. Αμέσως μετά το Τορόντο ο “Ελ Γκρέκο” θα προβληθεί σε Νέα Υόρκη και Λος Αντζελες», λέει ο σκηνοθέτης. Οσον αφορά στην υποδοχή της ταινίας εδώ στην Ελλάδα, η απάντησή του είναι αφοπλιστική: «Εύχομαι σε όλους τους Ελληνες σκηνοθέτες να ζήσουν όσα έζησα εγώ από την πρεμιέρα της ταινίας μέχρι σήμερα. Οπου και αν πάω με περιμένει μια ζεστή αγκαλιά».

Η συμμετοχή του «Ελ Γκρέκο» στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο συνοδεύεται από έκθεση κοστουμιών και αντικειμένων της ταινίας (4-14/9) στο πρωτότυπο μουσείο παπουτσιών Bata.

ΖΑΛΙΓΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ, Ελεύθερος Τύπος, Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου 2008

No comments: