Wednesday, September 3, 2008

ΕΦΥΓΕ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΖΙΚΙΡΙΚΗΣ

Την οδύνη της για το θάνατο του επίτιμου μέλους της Γιώργου Διζικιρίκη εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών. Ο σκηνοθέτης κηδεύεται σήμερα (4μμ) στο νεκροταφείο Ν. Σμύρνης.

Ο Γιώργος Διζικιρίκης γεννήθηκε στη Γένοβα (1921). Σπούδασε σκηνοθεσία στη Ρώμη, κοινωνιολογία, φιλοσοφία, σκηνογραφία στην Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο Ρώμης και ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.

Μεταξύ των ταινιών του περιλαμβάνονται: «Αγνές Ψυχές» (1959), «Ο θάνατος του παλικαριού» (1961), «Η παγίδα»» (1963), «Οι καθώς πρέπει» (1964), «Βαβυλωνία» (1970, Ειδικό Βραβείο 11ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης). Γύρισε πολλά ντοκιμαντέρ: «Ολυμπος, το βουνό των θεών», «Ο ζωγράφος Λάζαρης, ο πρώτος Ελληνας ιμπρεσιονιστής», «Ελληνες λαϊκοί ζωγράφοι» (1ο Βραβείο παμψηφεί του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1974) κ.ά. Σκηνοθέτησε έργα για την τηλεόραση («Η τύχη της Μαρούλας» κ.ά.). Εγραψε βιβλία για τον κινηματογράφο, τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και το θεατρικό «Στο πέρασμα του καλόγερου (ο σκυλόσοφος)» και εργάστηκε σαν ραδιοσκηνοθέτης. Εργα ζωγραφικής του παρουσιάστηκαν σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.

Η ΕΕΣ προγραμματίζει αφιέρωμα στη μνήμη του, με προβολή των ταινιών, έκθεση των βιβλίων του και ζωγραφικής του, για να γνωρίσουν οι νεότεροι το έργο «ενός πρωτοπόρου πνευματικού ανθρώπου».

«Εφυγε» ο σκηνοθέτης της «Βαβυλωνίας»

Εφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών ο σκηνοθέτης Γιώργος Διζικιρίκης. Γεννημένος στη Γένοβα το 1921, σπούδασε σκηνοθεσία στο Κέντρο Κινηματογραφίας της Ρώμης, αλλά και κοινωνιολογία και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών Σπουδών. Στην αρχιτεκτονική σχολή του Πανεπιστημίου της Ρώμης ειδικεύτηκε στη σκηνογραφία, ενώ στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στη ζωγραφική. Στην καριέρα του σκηνοθέτησε μελοδράματα όπως οι «Αγνές ψυχές» (1959) και το «Για σένα την αγάπη μου» (1960) με τους Μιράντα Κουνελάκη, Νίκο Κούρκουλο, Δέσπω Διαμαντίδου και Θανάση Βέγγο. Η «Παγίδα» συμμετείχε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1962 και η «Βαβυλωνία» τιμήθηκε το 1970 με το βραβείο ανδρικής ερμηνείας β ρόλου για τον Ηλία Λογοθέτη. Υπήρξε ακόμη δημιουργός πολλών ντοκιμαντέρ μικρού μήκους και τηλεοπτικών σειρών, όπως και συγγραφέας δοκιμίων για την κινηματογραφική τέχνη. Ως ραδιοσκηνοθέτης εργάστηκε επανειλημμένα στο ραδιόφωνο και συμμετείχε με τα έργα του σε αρκετές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 4 μ.μ. στον Ιερό Ναό του νεκροταφείου Νέας Σμύρνης. [ΕΘΝΟΣ, 04/09/2008]


Ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Γιώργος Διζικιρίκης έφυγε σε ηλικία 87 ετών. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα γίνει σήμερα στις 4 μ.μ. στο Νεκροταφείο Νέας Σμύρνης. Γεννήθηκε στη Γένοβα και σπούδασε στη Ρώμη σκηνοθεσία στο «Centro Sperimentale di Cinematografia» και σκηνογραφία στην Αρχιτεκτονική Σχολή. Πήρε όμως ακόμα πτυχίο Κοινωνιολογίας και Φιλοσοφίας από το Πανεπιστήμιο Κοινωνικών Σπουδών «Pro Deo» και Ζωγραφικής από την Καλών Τεχνών. Η φιλμογραφία του περιλαμβάνει ταινίες όπως «Αγνές ψυχές» (1959), «Για σένα την αγάπη μου» (1960), «Ο θάνατος του παλληκαριού» (1961), «Βαβυλωνία» (1970), αλλά και τα ντοκιμαντέρ «Πήλιο, μνήμες και παραδόσεις», «Ελληνες λαϊκοί ζωγράφοι», «Αναπόληση Βαλαωρίτη». Είχε εργαστεί και σε τηλεοπτικές εκπομπές αλλά και ως ραδιοσκηνοθέτης σε ποκίλες εκπομπές. Είχε όμως αναπτύξει και έντονη συγγραφική δραστηριότητα. Εγραψε τα «Τέχνη και τεχνική στον κινηματογράφο», «Η σύγχρονη σκέψη, η απάτη της λογοτεχνίας και ο βαθμός μηδέν της γραφής», «Για τη γλώσσα και την επιστήμη της λογοτεχνίας» και το θεατρικό «Στο πέρασμα του καλόγερου (ο σκυλόσοφος)». Επίσης, ζωγραφικά του έργα έχουν εκτεθεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. [ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/09/2008]

No comments: