Friday, September 5, 2008

Πέφτει η αυλαία στο διαγωνιστικό τμήμα της Μόστρας

Το Σάββατο η απονομή


ΑΠΕ
Το βράδυ του Σαββάτου η απονομή του Χρυσού Λιονταριού
Βενετία. Ιδιαίτερη θερμή υποδοχή επιφύλαξαν οι Ιταλοί στον Αντριάνο Τσελεντάνο, που έφτασε την Πέμπτη στο Λίντο, για να παραστεί στην προβολή της «καλτ» ταινίας «Yuppi Du», γυρισμένη το 1975 (είχε αρχικά συμμετάσχει στο φεστιβάλ Καννών). Η ταινία προβλήθηκε σε νέα, αποκαταστημένη κόπια, στο πλαίσιο της φετινής Μόστρας.

Στο πρόγραμμα της Πέμπτης η Ελληνογαλλίδα σκηνοθέτιδα Ανιές Βαρντά, της οποίας το εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτοβιογραφικό ντοκιμαντέρ «Οι πλαζ της Ανιές» προβλήθηκε στο τμήμα «Ορίζοντες» του φεστιβάλ, τιμήθηκε με το βραβείο «Glory to the Filmmaker» («Δόξα στον κινηματογραφιστή»). Το βραβείο απέμειναν ο πρόεδρος της διεθνούς κριτικής επιτροπής, σκηνοθέτης Βιμ Βέντερς και η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του τμήματος «Ορίζοντες», σκηνοθέτις Σαντάλ Ακερμαν.

Η Παρασκευή είναι αφιερωμένη στον μεγάλο Ιταλό σκηνοθέτη Ερμάνο 'Ολμι, που είναι και το τιμώμενο πρόσωπο της φετινής Μόστρας. Ο Όλμι θα τιμηθεί με το ειδικό Χρυσό Λιοντάρι της Μόστρας για το σύνολο του έργου. Το βραβείο θα του απονείμει σε ειδική τελετή ο συμπατριώτης του σκηνοθέτης Μπερνάρντο Μπερτολούτσι.

Τελευταία ημέρα του διαγωνιστικού η Παρασκευή, με την προβολή των δύο τελευταίων ταινιών του τμήματος, «Ο παλαιστής» του Ντάρεν Αρονόφσκι και «Ο σπόρος της διχόνοιας» του Πάπι Κορσικάτο. Πολύ καλύτερη από τις δύο η ταινία του Αρονόφσκι, συγκλονιστικό πορτρέτο του διάσημου στη δεκαετία του '80 επαγγελματία παλαιστή Ράντι «The Ram» Ρόμπινσον, με τον Μίκι Ρουρκ εξαιρετικό (φαβορί για το βραβείο ερμηνείας), στο ρόλο του ανθρώπου που εξαιτίας καρδιακής προσβολής αναγκάζεται να αποσυρθεί και προσπαθεί με διάφορους τρόπους να επιβιώσει. Ο Αρονόφσκι («Η πηγή», «Ρέκβιεμ για ένα όνειρο») έφτιαξε μια δυνατή, ωμή ταινία, προσφέροντάς μια έντονα ρεαλιστική εικόνα του κόσμου των παλαιστών.

Η τέταρτη ιταλική συμμετοχή του διαγωνιστικού, «Ο σπόρος της διχόνοιας» του Πάπι Κορσικάτο, εμπνευσμένη, όπως ανάφερε ο ίδιος, από την ταινία «Η μαρκησία του Ο» του Ερίκ Ρομέρ, αναφέρεται στην κρίση στις σχέσεις ενός ζευγαριού, όταν ο σύζυγος ανακαλύπτει πως η γυναίκα του είναι έγκυος, ενώ εκείνος είναι στείρος. Κύριο στοιχείο η ερμηνεία της αισθησιακής Κατερίνα Μουρίνο που ερμηνεύει την ελκυστική και φιλόδοξη Βερόνικα, έτοιμη να χρησιμοποιήσει τη θηλυκότητά της για να προωθήσει τα σχέδιά της.

Με τη λήξη, το βράδυ του Σαββάτου, του φεστιβάλ και την απονομή του Χρυσού Λιονταριού, έχουν ήδη αρχίσει τα προγνωστικά για τα βραβεία. Από τις λιγοστές πάντως εξαιρετικές ταινίες, αυτές που διεκδικούν με αξιώσεις το βραβείο είναι τα: «Birdwatchers» του Μάρκο Μπέκις, «Ενδοχώρα» του Ταρίκ Τεκούια, «Ο Αχιλλέας και η χελώνα» του Τακέσι Κιτάνο, «Χάρτινος στρατιώτης» του Αλεξέι Γκέρμαν Τζούνιορ, «Τέζα» του Χάιλε Γκερίμα και η ταινία κινούμενων σχεδίων «Ο Πόνιο στο λόφο κοντά στη θάλασσα» του Ιάπωνα Χαγιάο Μιγιαζάκι.

Newsroom ΔΟΛ

No comments: