Thursday, February 5, 2009

Η Μπερλινάλε ανοίγει πύλες με «International»

ΦΕΣΤΙΒΑΛ. Ποιος είπε ότι μόνο στην Αθήνα γίνονται θεαματικές διαδηλώσεις; Χθες το μεσημέρι στο Βερολίνο, παραμονή της έναρξης της 59ης Μπερλινάλε και ενώ ακόμη στρώνονταν τα κόκκινα χαλιά στο Berlinale Palast, ακριβώς απ’ έξω, ανάμεσα στο κέντρο του φεστιβάλ και στο εντυπωσιακό Sony Center, διαδήλωναν περίπου 4.000 Ταμίλ, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν από κάθε σημείο της Γερμανίας, για να διαμαρτυρηθούν χτυπώντας τύμπανα για το καθεστώς της Σρι Λάνκα και τις βιαιοπραγίες εναντίον τους, καθώς και για τις δολοφονίες δημοσιογράφων.

Με αυτή τη «διεθνή» διαδήλωση στη στολισμένη είσοδό της, αρχίζει σήμερα η 59η Μπερλινάλε, μια από τις μεγάλες διεθνείς κινηματογραφικές διοργανώσεις. Και με μια ταινία που είναι διεθνής και στον τίτλο της και στους συντελεστές της. Το «The International», ένα θρίλερ αστυνομικού σασπένς που σκηνοθέτησε ο Τομ Τίκβερ, διαθέτει ένα καστ με ηθοποιούς από κάθε άκρη του κόσμου, τον Κλάιβ Οουεν και τη Ναόμι Γουότς ανάμεσά τους, καθώς και γυρίσματα σε πολλές χώρες.

Διεθνής είναι και η επιτροπή, στην οποία προεδρεύει η βραβευμένη με Οσκαρ Βρετανή ηθοποιός Τίλντα Σουίντον, με τη συμμετοχή μελών από τη Σουηδία και την Ισπανία, μέχρι από την Ταϊβάν και την Μπουρκίνα Φάσο. Αυτή τη διεθνή διάσταση του φεστιβάλ θέλει να τονίσει ο διευθυντής του, ο Ντίτερ Κόσλικ, καθώς για τις επόμενες 11 ημέρες που θα διαρκέσει η Μπερλινάλε έχει επιλέξει για τα διάφορα τμήματα του φεστιβάλ ταινίες από 125 χώρες! Οπως έχει δηλώσει ο Κόσλικ, ένα από τα πράγματα που τον ενδιαφέρουν είναι οι ταινίες της Μπερλινάλε να έχουν όσο γίνεται μια ευδιάκριτη πολιτική και κοινωνική κατεύθυνση.

Καθαρά πολιτικό χαρακτήρα έχει και το σημείωμά του στον κατάλογο του φεστιβάλ. Οπως σημειώνει ο Κόσλικ, «μια ακόμη κρίση βρίσκεται μπροστά μας και αυτή τη φορά δεν είναι μια κρίση που μπορεί να συγκρατηθεί. Τώρα, κάθε άνθρωπος ξεχωριστά μπορεί να δει πώς τα συστήματα στα οποία βασίζεται η κοινωνία μας και περισσότερο απ’ όλα ο καπιταλισμός, έχουν φτάσει τα όριά τους εδώ και καιρό. Πολύ συχνά, τα έργα τέχνης έχουν προβλέψει αυτή την πραγματικότητα. Και πολλές από τις ταινίες αυτής της χρονιάς στην Μπερλινάλε παρουσιάζουν τις κτηνώδεις συνέπειες του αχαλίνωτου παγκοσμιοποιημένου οικονομικού συστήματος, που φέρνει πείνα, ανάγκη, πόλεμο και βασανιστήρια».

  • Του απεσταλμένου της "Καθημερινής" [Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου 2009] στο Βερολiνο Παναγιώτη Παναγόπουλου

No comments: