Saturday, February 21, 2009

Σύγκρουση «μονομάχων» στα Οσκαρ: Σον Πεν - Μίκι Ρουρκ, Κέιτ Γουίνσλετ - Μέριλ Στριπ

Στην 81η απονομή των Οσκαρ, που πραγματοποιείται αύριο στο Kodak Theatre του Λος Αντζελες, πέρα από την ανυπομονησία των φανατικών του θεσμού για το ποια παραγωγή θα κερδίσει το Οσκαρ καλύτερης ταινίας, υπάρχουν δυο μεγάλες κόντρες σε βασικές κατηγορίες.

Στις κατηγορίες του α΄ ανδρικού και του α΄ γυναικείου ρόλου «συγκρούονται» δύο ζευγάρια ηθοποιών, που ο καθένας για δικούς του λόγους θα μπορούσε να κερδίσει το βραβείο. Στον α΄ ανδρικό ρόλο οι «μονομάχοι» είναι ο Σον Πεν και ο Μίκι Ρουρκ. Ο Ρουρκ έχει κερδίσει μέχρι τώρα τη Χρυσή Σφαίρα και το BAFTA, ενώ τον Πεν έχουν προτιμήσει οι ενώσεις κριτικών. Η ερμηνεία του Ρουρκ στον «Παλαιστή» είναι από αυτές που συγκινούν τα μέλη της Ακαδημίας, καθώς σηματοδοτεί την επιστροφή του από την αφάνεια σε έναν δυνατό ρόλο. Είναι, ωστόσο, μια κίνηση καριέρας που θα έχει συνέχεια ή απλώς η αποτύπωση στο φιλμ της ίδιας της προβληματικής προσωπικότητας του Ρουρκ;

  • Τι θα μετρήσει

Η κακή συμπεριφορά του δεν έχει αλλάξει από τις ιστορίες που ακούγονται από τα παρασκήνια των βραβεύσεων, ενώ από την άλλη πλευρά ο Πεν είναι από τις πιο σεβαστές προσωπικότητες στο σύγχρονο Χόλιγουντ. Η ερμηνεία του στον «Milk» είναι κατά γενική ομολογία η πιο άρτια δουλειά ηθοποιού αυτή τη χρονιά, ένας ρόλος μεθοδικά χτισμένος, με δύναμη και συναίσθημα. Ο Πεν μπορεί να χάσει μόνο αν εκτιμηθεί ότι αξίζει και στον Ρουρκ να ζήσει τη δική του στιγμή. Ενας τρίτος ηθοποιός, ίσως ο Φρανκ Λανγκέλα, του «Frost/ Nixon: η αναμέτρηση» να μπορέσει να βγει μπροστά αν οι ψήφοι μοιραστούν.

Στον α΄ γυναικείο ρόλο οι βασικές αντίπαλοι είναι δύο ηθοποιοί διαφορετικής γενιάς, αλλά παρόμοιας αντίληψης. Η Κέιτ Γουίνσλετ, είτε κερδίσει είτε χάσει, θα είναι ένα από τα πολυσυζητημένα πρόσωπα της 81ης απονομής. Εχει χάσει ήδη στις πέντε προηγούμενες υποψηφιότητές της και αν η ήττα επαναληφθεί φέτος, θα είναι η πιο χαμένη ηθοποιός των Οσκαρ (μαζί με την Ντέμπορα Κερ και τη Θέλμα Ρίτερ). Φέτος είναι υποψήφια για τα «Σφραγισμένα χείλη», έναν ρόλο για τον οποίο έχει κερδίσει βραβεία β΄ ρόλου σε άλλες απονομές και είναι ίσως το μόνο στοιχείο που μπορεί να την εμποδίσει από το να ανέβει νικήτρια στη σκηνή των Οσκαρ.

  • Στριπ, 15 υποψηφιότητες

Απέναντί της υπάρχει η Μέριλ Στριπ, που κάθε χρόνο βελτιώνει το προσωπικό της ρεκόρ. Φέτος φτάνει τις 15 υποψηφιότητες, τις περισσότερες που έχει φτάσει ποτέ ηθοποιός. Τα δύο Οσκαρ που έχει κερδίσει μοιάζουν λίγα σε αντιστοιχία, αλλά και σε σχέση με το ταλέντο της Στριπ, της σπουδαιότερης κινηματογραφικής ηθοποιού. Αρκεί και μόνο να δει κανείς τους δύο φετινούς της ρόλους. Στο «Mamma Mia» έπαιξε, τραγούδησε και χόρεψε, δείχνοντας ότι το διασκεδάζει πρώτα απ’ όλους εκείνη, και αμέσως μετά ντύθηκε με το αυστηρό ράσο και το ύφος της σκληρής διευθύντριας ενός καθολικού σχολείου στην «Αμφιβολία», για την οποία είναι υποψήφια.

Στην κατηγορία της καλύτερης ταινίας, το «Slumdog Μillionaire» του Ντάνι Μπόιλ θεωρητικά προηγείται, καθώς έχει κερδίσει ήδη πολλά σημαντικά βραβεία των επαγγελματικών ενώσεων. Τα Οσκαρ όμως είναι μια άλλη ιστορία και στα 5.810 μέλη της Ακαδημίας, που ψηφίζουν για τα βραβεία, αρέσει να διαφοροποιούνται από τους υπόλοιπους της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Είναι πρόσφατη η βράβευση του «Crash» που πήρε το βραβείο από τον θεωρητικά «σίγουρο» νικητή, το «Brokeback Mountain».

Το «Slumdog Millionaire», παρά τα δραματικά στοιχεία που διαθέτει, είναι και μια ιστορία αγάπης με ελαφρύτερη διάθεση σε αρκετά σημεία, αρκετά διαφορετική από το «Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους» και τον «Πληροφοριοδότη», δυο ταινίες με βαριά ατμόσφαιρα, που επικράτησαν στις προηγούμενες απονομές. Πιο παραδοσιακά «οσκαρικές» ταινίες είναι και οι τέσσερις άλλες της πεντάδας, η «Απίστευτη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον», ο «Μilk», το «Frost/ Nixon: η αναμέτρηση» και τα «Σφραγισμένα χείλη».

  • Η τελετή

Την αγωνία των υποψηφίων μέχρι την ανακοίνωση των νικητών θα προσπαθήσει να διασκεδάσει στη σκηνή ο χαρισματικός Χιου Τζάκμαν, που έχει αναλάβει την παρουσίαση της τελετής των 81ων Οσκαρ. Ο Τζάκμαν, που χορεύει και τραγουδάει καταπληκτικά, θα είναι επικεφαλής σε ένα μουσικοχορευτικό μέρος που ετοιμάζει ο Μπαζ Λούρμαν, ενώ μαζί του λέγεται ότι θα είναι η Μπεγιονσέ, η πρωταγωνίστρια του «Mamma Mia» Αμάντα Σέιφριντ και οι νεαροί σταρ του «High School Musical» Ζακ Εφρον και Βανέσα Χάτζενς.

  • Το σόου της απονομής

Πολλές εκπλήξεις και εντελώς διαφορετικό τρόπο παρουσίασης όλων των κατηγοριών υπόσχονται ο Λόρενς Μαρκ και ο Μπιλ Κόντον, που αναλαμβάνουν για πρώτη φορά την παραγωγή του σόου της απονομής. Απών θα είναι ο Πίτερ Γκάμπριελ, υποψήφιος για το «Wall-e», αφού δεν δέχθηκε να κόψει το εξάλεπτο τραγούδι του σε μια μονόλεπτη παρουσίαση. Παρ’ όλα αυτά, τα τρία υποψήφια τραγούδια θα παρουσιαστούν σε ένα κοινό medley από ερμηνευτές που δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

  • Του Παναγιωτη Παναγοπουλου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 21/02/2009

No comments: