Thursday, February 19, 2009

ΜΠΡΑΪΑΝ ΣΙΝΓΚΕΡ: Επιχείρηση Βαλκυρία



Η «Επιχείρηση Βαλκυρία» ήταν ένα εναλλακτικό σχέδιο που είχαν καταστρώσει οι ναζί σε περίπτωση που τα πράγματα θα πήγαιναν στραβά, και ο Χίτλερ, η κυβέρνησή του και το επιτελείο του θα αδυνατούσαν να εκτελέσουν τις υποχρεώσεις τους. Το σχέδιο «Βαλκυρία» προέβλεπε την ανάληψη της εξουσίας από «επίλεκτους» αξιωματικούς του στρατού, οι οποίοι θα έσωναν τη Γερμανία και το ναζισμό, αφού ο Χίτλερ και το επιτελείο του δε θα μπορούσαν να παίξουν το ρόλο τους.

Ο 36χρονος ταγματάρχης Κλάους Σενκ φον Στάουφενμπεργκ, ήρωας του πολέμου και σημαδεμένος από αυτόν (ανάμεσα στα άλλα είχε χάσει και το ένα του μάτι), αντιλαμβανόμενος ότι η καταστροφή της Γερμανίας από τους συμμάχους θα ήταν ολοκληρωτική, αφού ο πόλεμος έγερνε φανερά, πια, προς ατιμωτική και ολοκληρωτική ήττα της Γερμανίας (1944), προσπάθησε να περισώσει ό,τι μπορούσε να περισωθεί. Επιθυμία και σκοπός, του ίδιου και των συνεργατών του (στρατιωτικών και πολιτικών), ήταν ένας τίμιος συμβιβασμός με τους συμμάχους!

Ο Χίτλερ, βέβαια, και το στενό επιτελείο του, δεν ήθελαν να ακούσουν τίποτα και ποτέ περί συμβιβασμού. Η «τρέλα» και ο ναζιστικός φανατισμός τους εμπόδιζε να δούνε την πραγματικότητα. Για να σωθεί, λοιπόν, η Γερμανία, για να σταματήσουν οι καταστροφές και τα χιλιάδες καθημερινά θύματα από τις βόμβες των συμμαχικών αεροπλάνων, έπρεπε πρώτα να φύγει από τη μέση ο Χίτλερ. Την αποστολή αυτή ανέλαβε ο ίδιος ο Κλάους Σενκ φον Στάουφενμπεργκ. Πίσω του άφησε τους συνεργάτες του οι οποίοι αμέσως μετά τη δολοφονία θα έβαζαν σε εφαρμογή το έτοιμο σχέδιο «Βαλκυρία» και θα αναλάμβαναν την εξουσία (και στη συνέχεια θα σταματούσαν τον πόλεμο).

Στις 20 Ιουλίου του 1944 ο ταγματάρχης Κλάους Σενκ φον Στάουφενμπεργκ, σε μια μεγάλη σύσκεψη της ανώτατης διοίκησης του στρατού, η οποία έγινε στη γνωστή «φωλιά του κούκου» και στην οποία προήδρευσε ο Χίτλερ, τοποθέτησε κάτω από το τραπέζι της συνεδρίασης έναν χαρτοφύλακα με μια μεγάλη βόμβα. Αμέσως μετά την τοποθέτηση αποχώρησε διακριτικά. Βγαίνοντας έξω από το χώρο της συνεδρίασης άκουσε το θόρυβο και είδε τις φλόγες της έκρηξης. Μετά από αυτό το «σημάδι» δίνει εντολή στους συνεργάτες του να προχωρήσουν στην «Επιχείρηση Βαλκυρία». Πράγματι, για κάποιες ώρες, η Γερμανία πέρασε σε πιο «λογικά» χέρια. Δυστυχώς, όμως, ο Χίτλερ είχε σωθεί (με μερικούς μώλωπες μόνο).

Το τι ακολούθησε εύκολα μπορεί κανείς να συμπεράνει! Τις αμέσως επόμενες ώρες πάνω από 200 άτομα, ανάμεσά τους και ο ταγματάρχης Κλάους Σενκ φον Στάουφενμπεργκ, εκτελέστηκαν με πολύ συνοπτικές διαδικασίες και πάνω από 700 άλλα άτομα κλείστηκαν στις φυλακές. (Οι εκτελέσεις και οι φυλακίσεις συμπεριλάμβαναν και αθώα μέλη των οικογενειών των «συνωμοτών».) Ο Χίτλερ για μια ακόμα φορά σώθηκε ως «εκ θαύματος», για μια ακόμα φορά θριάμβευσε, για μια ακόμα φορά εκμεταλλεύτηκε μια ακόμα απόπειρα εναντίον του, από τις δεκάδες που έγιναν σε βάρος του.

Η παραπάνω αληθινή και άκρως κινηματογραφική ιστορία, όπως όλα τα πράγματα άλλωστε, έχει πολλές οπτικές γωνιές. Ο Μπράιαν Σίνγκερ και οι συνεργάτες του διάλεξαν την πιο ανώδυνη! Περιορίστηκαν απλώς στην καταγραφή των γεγονότων και απέφυγαν κάθε πολιτικό ή ιστορικό σχολιασμό. Ο θεατής, λοιπόν, θα παρακολουθήσει με μεγάλη αγωνία, είναι αλήθεια, την αλληλουχία των περιστατικών και, σίγουρα, θα συγκινηθεί με το θάρρος και τη θυσία του ταγματάρχη! Πίσω βέβαια από την οθόνη, και πίσω στην ιστορία η αλήθεια, οι πολιτικές και ηθικές δικαιολογίες, οι οικονομικές, οι πολιτικές και οι στρατιωτικές ίντριγκες, η ουσία των γεγονότων δηλαδή, θα περιμένουν... τον σκηνοθέτη τους!(Ο ταγματάρχης Κλάους Σενκ φον Στάουφενμπεργκ έχει αναγνωριστεί από τη μεταπολεμική Δυτική Γερμανία ως αντιστασιακός ήρωας και αρκετοί δρόμοι φέρουν το όνομά του.)

Κρίμα, λοιπόν, που μια ιστορία, και μάλιστα αληθινή ιστορία, αντί να γίνει μια ταινία σταθμός, μια ταινία γεμάτη σκέψη, μια ταινία που θα βοηθήσει να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα, γίνεται μια ακόμα ανώδυνη πολεμική περιπέτεια. Μια περιπέτεια η οποία, για να είμαστε τίμιοι απέναντί της, σίγουρα θα ικανοποιήσει κάθε θεατή που δεν έχει απαιτήσεις, που δε νοιάζεται για την «ουσία των πραγμάτων». Η «Επιχείρηση Βαλκυρία», είναι χορταστική και κρατάει όλους τους γνωστούς, για παρόμοιες ταινίες, κινηματογραφικούς κανόνες. Εχει εντυπωσιακά ντεκόρ, άψογες πολεμικές σκηνές, αμείωτη δράση, αγωνία, όμορφους και δυναμικούς ηθοποιούς, συναίσθημα, έρωτα, κλπ.

Παίζουν: Τομ Κρουζ, Κένεθ Μπράνα, Μπιλ Νάι, Καρίς Βαν Χάουτεν, Τομ Γουίλινσον, Τέρες Σταμπ.

No comments: