Thursday, February 19, 2009

Revolucion και imitation ταινίες


Η περιπέτεια της εβδομάδας και η πιο μεγάλη παραγωγή είναι, το δίχως άλλο, η ταινία του Μπράιαν Σίνγκερ «Επιχείρηση Βαλκυρία». Η τελευταία απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ από Γερμανούς αξιωματικούς! «Σοβαρή» ταινία, χωρίς, όμως, να προχωράει βαθύτερα από μια χορταστική περιπέτεια.

Ο πολυδιαφημιζόμενος «Παράδεισος στη Δύση», του Κώστα Γαβρά, δε δικαιώνει ούτε το θέμα της (μετανάστευση), ούτε το κόστος της (μόνο τα χρήματα του υπουργείου Πολιτισμού έφταναν για την τσουρούτικη παραγωγή της). Αλήθεια, με ποιο σκεπτικό το ΥΠΠΟ χρηματοδότησε την ταινία και μάλιστα χωρίς να περάσει από τις διαδικασίες (ΕΚΚ) που περνάνε όλες οι άλλες ταινίες (πλην Αγγελόπουλου, επίσης, ο οποίος, σε τελευταία ανάλυση όμως, παρουσιάζει όγκο δουλειάς);

Η καθαρά πολιτική ταινία της εβδομάδας είναι, δικαιολογημένα, η «Revolucion» του Σαρλ Γκεβρέ. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που αφορά στη Βενεζουέλα, στον Τσάβες και τις επαναστατικές και ανατρεπτικές απόπειρες στη Λατινική Αερική. Η ταινία προβληματίζει και γεμίζει με σκέψεις (θετικές και αρνητικές) το θεατή.

Η συνέχεια, βέβαια, είναι «τι έχεις Γιάννη τι είχα πάντα»... «Η Ρέιτσελ παντρεύεται», του Τζόναθαν Ντέμι παριστάνει την ανήσυχη (η μηχανή στο χέρι) και τη μοντέρνα, όμως παρ' όλα αυτά, κινείται στη γνωστή αμερικάνικη συνταγή: συναίσθημα, ρομαντισμός, χιούμορ και... οικογένεια! Στην ίδια κατεύθυνση, αλλά με πολύ πιο σαθρά υλικά, κινείται και η ταινία του Κεν Κουάπις, «Απλώς δε σε γουστάρω». Οι ερωτικές και διαπροσωπικές σχέσεις των νέων ιδωμένες, βέβαια, με παραμορφωτικό φίλτρο (ωραιοποιημένες και απολιτίκ).

Ο «Αγέννητος», καλύτερα να μην είχε γεννηθεί ούτε και σαν ταινία! Καλύτερα να τον είχε πνίξει ο ομφάλιος λώρος της δίδυμης αδελφής του μέσα στην κοιλιά της μάνας τους (έτσι λέει το στόρι της ταινίας) και στο μυαλό(;) του σεναριογράφου και σκηνοθέτη της ταινίας (Ντέιβιντ Γκόγιερ). Αγριο θρίλερ.

Θρίλερ, και αυτό άγριο και του κερατά, είναι και το «My Bloody Valentine 3D», του Πατρίκ Λισιέ. Αιμοσταγής δολοφόνος επιστρέφει μετά δέκα χρόνια στον τόπο του εγκλήματος και αρχίζει να ξανασκοτώνει με τον ίδιο τρόπο (για να το εμπεδώσουμε καλύτερα, ενδεχομένως).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
20/2/2009
-- ΑΤΙΤΛΟ

No comments: