Tuesday, February 17, 2009

Μύρισαν Κάνες

Πριν ακόμη τελειώσει το φεστιβάλ του Βερολίνου, τα έντυπα του κλάδου (Variety, Screen Interantional και The Hollywood Reporter) άρχισαν να δημοσιεύσουν την πρώτη, ανεπίσημη λίστα των ταινιών που προορίζονται για το φεστιβάλ των Κανών (13-24 Μαΐου).

Ανάμεσα στις ταινίες που αναμένεται να προβληθούν είναι η νέα ταινία του βραβευμένου με τον Χρυσό Φοίνικα των Κανών, Δανού σκηνοθέτη Λαρς φον Τρίερ, «Ο αντίχριστος», ψυχολογικό θρίλερ τρόμου με τον Γουίλεμ Νταφό και τη Σαρλότ Γκενσμπούργκ, καθώς και η ταινία «Abrazos Rotos» («Σπασμένες αγκαλιές») του Πέδρο Αλμοδόβαρ, γυρισμένη στο στιλ των νουάρ της δεκαετίας του '50. Από την Ισπανία θα υπάρχει και δεύτερη ταινία, ένα ιστορικό δράμα γύρω από την Αιγύπτια φιλόσοφο Υπατία, που γυρίστηκε από τον Αλεχάντρο Αμενάμπαρ με πρωταγωνίστρια τη Ρέιτσελ Βάις. Στην Ισπανία εκτυλίσσεται και το ρόουντ-μούβι του Τζιμ Τζάρμους «Τα όρια του ελέγχου», με τον Ισαάκ ντε Μπανκολέ και με πολλούς διάσημους γκεστ σταρ (ανάμεσά τους και τον Γκάελ Γκαρσία Μπερνάλ).

Από τη Γερμανία αναμένεται η ταινία «Αυτός είναι ο έρωτας», του Ματίας Γκλάσνερ («Η ελεύθερη θέληση»), γύρω από την παιδική πορνεία στην Ταϊλάνδη, αν προλάβει να την ολοκληρώσει, καθώς και η ταινία της Μαργκαρέτε φον Τρότα «Vision - Hildegard Von Bingen». Σίγουρη πάντως είναι η κωμωδία του Φατίχ Ακίν «Soul Kitchen» («Το μαγειριό της ψυχής»), με τον Μόριε Μπλάιμπτρεου.

Στο φεστιβάλ επιστρέφει και ένας άλλος νικητής του Χρυσού Φοίνικα, ο Ρουμάνος Κρίστιαν Μουντζίου, με την ταινία «Ιστορίες από τη Χρυσή Εποχή», γύρω από τη «χρυσή περίοδο» του κομμουνιστικού καθεστώτος στη Ρουμανία.

Ο διευθυντής των Κανών, Τιερί Φρεμό, φαίνεται, φέτος, να έχει μεγάλη επιλογή ταινιών από όλο τον κόσμο.

* Από το Βέλγιο, ανάμεσα στις υποψήφιες ταινίες είναι «Ο κύριος Κανένας», περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας του Γιακό βαν Ντορμαέλ με τον Ζάρεντ Λέτο και τη Νταϊάν Κρούγκερ.

* Από τη Γαλλία θα δούμε το ντοκιμαντέρ «Το σύνδρομο του Τιτανικού» του Νικολά Ιλό, γύρω από την παγκόσμια κατανάλωση και τον αντίκτυπό της στον πλανήτη μας. Υπάρχουν και δυο ταινίες για την Κοκό Σανέλ, «Η Κοκό πριν τη Σανέλ» με την Οντρέ Τοτού και «Κοκό και Ιγκόρ» του Ζαν Κούνεν με την Ελληνογαλλίδα Αννα Μουγκλαλίς γύρω από τη θυελλώδη σχέση της σχεδιάστριας με τον συνθέτη Ιγκόρ Στραβίνσκι. Από τη Γαλλία θα έχουμε μάλλον και την ταινία κινούμενων σχεδίων «Ο ταχυδακτυλουργός» από τον σκηνοθέτη των «Τριδύμων της Μπελβίλ», Σιλβέν Σομέ, βασισμένη σε σενάριο του Ζακ Τατί. Από τη Γαλλία υπάρχουν αρκετές ακόμα ταινίες καθιερωμένων σκηνοθετών, όπως οι Κριστόφ Ονορέ, Μπρουνό Ντιμόν, Γκασπάρ Νοέ, Αλέν Κορνό και Κλοντ Μιλέρ, από τις οποίες θα επιλέξει μια ειδική επιτροπή.

**Από την Αμερική, δυο βραβευμένοι με Χρυσό Φοίνικα σκηνοθέτες, ο ντοκιμαντερίστας Μάικλ Μουρ και ο Στίβεν Σόντερμπεργκ θα έχουν νέες ταινίες - ο Σόντερμπεργκ μάλιστα δύο, «The Girlfriend Experience» και «The Informant». Ο Ρον Χάουορντ («Ο κώδικας Ντα Βίντσι») ετοιμάζει το θρίλερ μυστηρίου «Αγγελοι και δαίμονες» με τους Τομ Χανκς και Γιούαν ΜακΓκρέγκορ. Υπάρχει ακόμη και η ταινία «Inglorious Bastards» («Αδοξοι μπάσταρδοι»), πολεμική περιπέτεια με φόντο τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, που ο Κουέντιν Ταραντίνο γύρισε μόλις πρόσφατα στη Γερμανία, καθώς και το «The Imaginarium of Dr. Parnassus» του Τέρι Γκίλιαμ, η τελευταία ταινία στην οποία πρωταγωνιστούσε ο Χιθ Λέτζερ.

* Η Αυστραλή Τζέιν Κάμπιον θα επιστρέψει με τη βρετανική ταινία «Bright Star», βιογραφία του ποιητή Τζον Κιτς, που ερμηνεύει ο Μπεν Χουίσο, ενώ ο Κεν Λόουτς, άλλος βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα, θα προβάλει το «Αναζητώντας τον Ερίκ» γύρω από τον Γάλλο -θρύλο του ποδοσφαίρου- Ερίκ Καντονά. Τέλος, ο Φίλιπ Ρίντλεϊ («Το διάφανο δέρμα») επιστρέφει με το θρίλερ «Heartless».

Το φεστιβάλ θα ανακοινώσει την τελική λίστα των ταινιών του στις 23 Απριλίου.
  • Του ΝΙΝΟΥ ΦΕΝΕΚ ΜΙΚΕΛΙΔΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/02/2009

No comments: