Thursday, February 19, 2009

Αφιέρωμα στη Βενεζουέλα



Σήμερα ξεκινάει στον κινηματογράφο «Τριανόν» (και θα διαρκέσει μέχρι την άλλη Πέμπτη) το αφιέρωμα στον κινηματογράφο της Βενεζουέλας! Θα παιχτούν 9 ταινίες:) 1) Ο ΤΣΑΒΕΣ, Η ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΚΙ Η ΝΕΑ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ, 2) ΜΠΟΛΙΒΑΡ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ. ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, 3) ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΘΕΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ, 4) ΜΙΑ ΖΩΗ, ΔΥΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ, 5) Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΔΕ ΘΑ ΜΕΤΑΔΟΘΕΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ, 6) ΜΠΟΛΙΒΑΡΙΑΝΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ. Ο ΛΑΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΤΕΤΑΡΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ, 8) ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, 9) ΔΕ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ. Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ ΣΗΜΕΡΑ και 10) REVOLUTION: ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ.

Το αφιέρωμα, που μπορείτε να παρακολουθήσετε με ένα εισιτήριο (τρεις ταινίες την ημέρα), γίνεται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα. Από τους τίτλους των ταινιών και μόνον, πέρα από τα άλλα στοιχεία που συγκεντρώσαμε (δυστυχώς δεν είδα καμία ταινία και δεν έχω προσωπική (κριτική) άποψη), φαίνεται πως ο θεατής σίγουρα θα σχηματίσει μια πολύ σοβαρή γνώμη για τη σημερινή Βενεζουέλα. Μια χώρα, που έτσι και αλλιώς τραβάει το ενδιαφέρον μας. Στο αφιέρωμα υπάρχουν ταινίες με υπόθεση και ταινίες ντοκιμαντέρ.

Η θεματολογία των ταινιών είναι τέτοια που, σίγουρα, ο θεατής θα γεμίσει τις αποσκευές του. Στην ταινία, για παράδειγμα, «Ο Τσάβες, η Βενεζουέλα κι η Νέα Λατινική Αμερική», της Alexandra Keeble, η Αλέιδα Γκεβάρα, η μεγαλύτερη κόρη του Τσε Γκεβάρα και της Αλέιδα Μαρτς, η οποία εργάζεται ως παιδίατρος στην Αβάνα, παίρνει συνέντευξη από τον Ούγο Τσάβες. Θέμα της συνέντευξης: «Οι επαναστατικοί κραδασμοί στη Βενεζουέλα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Απριλίου του 2002». Το πραξικόπημα υποκινήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες (από ποιον άλλο;).

Υπάρχει η ταινία που συν-σκηνοθέτησε η Ελληνίδα (ομογενής από τη Βενεζουέλα) Ευτέρπη Χαραλαμπίδη, «Μπολιβάρ για Πάντα - Πολίτης της Ελευθερίας», η οποία αναφέρεται σε μια τηλεοπτική σειρά (σίριαλ) του νέου δημόσιου τηλεοπτικού καναλιού της Βενεζουέλας με θέμα την απελευθέρωση της Λατινικής Αμερικής. Η σειρά έγινε μετά από πρόταση (και σε δική του ιδέα) του Ούγο Τσάβες.

Θεωρώ πως αξίζει τον κόπο να επισκεφτούμε τον κινηματογράφο της οδού Κοδριγκτώνος. Αλλωστε, οι Ελληνες θεατές δεν έχουμε καθημερινά την ευκαιρία να δούμε συγκεντρωμένες τόσες ταινίες από μια λατινική χώρα. Πέρα από το γεγονός ότι κάτι συμβαίνει στη Βενεζουέλα...

No comments: