Sunday, February 22, 2009

Οι νικητές της 81ης απονομής των βραβείων Όσκαρ

Λος Αντζελες. Ο Χιθ Λέτζερ κέρδισε το Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του ως Τζόκερ, ενώ η Πενέλοπε Κρουζ απέσπασε όπως αναμενόταν εκείνο του Β' Γυναικείου Ρόλου. Η 81η τελετή απονομής ξεκίνησε με αστεία για την οικονομική κρίση και... διάθεση από μιούζικαλ.

Η Πενέλοπε Κρουζ κέρδισε το πρώτο Όσκαρ της βραδιάς, εκείνο του Β' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία Vicky Christina Barcelona, το οποίο παρουσίασαν πέντε ηθοποιοί που έχουν κατά το παρελθόν κερδίσει το ίδιο βραβείο (Τίλντα Σουιντον, Εύα Μαρί Σαντ, Γούπι Γκόλντμπεργκ, Αντζέλικα Χιούστον, Γκόλντι Χόουν).

Η Π.Κρουζ θεωρείτο φαβορί, έχοντας κερδίσει μια σειρά βραβείων για την ερμηνεία της.

Το αντίστοιχο Όσκαρ για το Β' Ανδρικό Ρόλο κέρδισε, όπως αναμενόταν, ο πρόωρα χαμένος Χιθ Λέτζερ για την ερμηνεία του ως Τζόκερ στο Σκοτεινό Ιππότη, μέσα σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα. Το βραβείο παρέλαβαν ο πατέρας του, η μητέρα του και η αδελφή του.

Ο Λέτζερ γίνεται ο δεύτερος ηθοποιός, μετά τον Πήτερ Φιντς για το Network, που κερδίζει Όσκαρ μετά το θάνατό του.

Ο Χιού Τζάκμαν, οικοδεσπότης της φετινής απονομής, άνοιξε τη βραδιά με τραγούδι και χορό... κάνοντας μια αναφορά στις ταινίες που έχουν συγκεντρώσει υποψηφιότητες. Μάλιστα, αργότερα μέσα στη βραδιά, παρουσίασε, μαζί με την Μπιγιονσέ, ένα αφιέρωμα στα μιούζικαλ, το οποίο δημιούργησε ο σκηνοθέτης Μπαζ Λούρμαν.

Αναφερόμενος στους Μπραντ Πιτ και Αντζελίνα Τζολί είπε: «Δεν έχω αστείο για αυτούς, απλά είμαι υποχρεωμένος από το συμβόλαιό μου να τους αναφέρω κάθε πέντε λεπτά», ξεσηκώνοντας κύματα γέλιου.

Τα υπόλοιπα βραβεία

Το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου κέρδισε ο Ντάστιν Λανς Μπλακ για το Milk, ενώ νικητής του βραβείου Διασκευασμένου Σεναρίου αναδείχθηκε ο Σάιμον Μπιουφόι για την ταινία Slumdog Millionaire.

Το WALL-E κέρδισε, όπως ήταν αναμενόμενο, το Όσκαρ ταινίας Κινουμένων Σχεδίων. Στην κατηγορία των κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους το βραβείο απέσπασε το La Maison en Petits Cubes.

Οι Ντόναλντ Γράχαμ Μπερτ, Βίκτορ Τσόλφο (Η Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον) κέρδισαν το Όσκαρ Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης (σε αυτήν την κατηγορία βραβεύονται και τα Σκηνικά της ταινίας).

Το βραβείο της Ακαδημίας για τα Κοστούμια, το οποίο παρουσίασαν οι πάντα στυλάτοι Ντάνιελ Κρεγκ και Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, απονεμήθηκε στον Μάικλ Ο' Κόνορ για τη δουλειά του στην ταινία Η Δούκισσα.

Νικητής του Όσκαρ Μακιγιάζ αναδείχθηκε ο Γκρεγκ Κάνομ για την Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον.

Το Όσκαρ Φωτογραφίας παρουσίασαν οι απολαυστικοί Μπεν Στίλερ και Νάταλι Πόρτμαν. Νικητής της κατηγορίας ο Ντοντ Μάντλ για το Slumdog Millionaire.

Τα λεγόμενα «τεχνικά» βραβεία απονεμήθηκαν ως εξής: Καλύτερα Οπτικά Εφέ στους Έρικ Μπάρμπα, Στιβ Πριγκ, Μπερτ Ντάλτον, Κρέγκ Μπάρον (Η Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον).

Όσκαρ Ήχου κέρδισε ο Ρίτσαρντ Κινγκ για την ταινία Σκοτεινός Ιππότης, ενώ το βραβείο Ηχητικού Μοντάζ παρέλαβε η ταινία Slumdog Millionaire (Ίαν Ταπ, Ρίτσαρντ Πράικ, Ρεσούλ Πουκούτι).

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ αναδείχθηκε το Man on Wire. Στην κατηγορία του Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, το βραβείο παρέλαβε η ταινία Smile Pinki.

Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους αναδείχθηκε το Spielzeugland (Toyland).

No comments: