Saturday, February 21, 2009

Σίκουελ «Sex and the City» εν μέσω κρίσης

http://frweb.cs.uni-sb.de/~fries/Sex%20and%20the%20city.jpg

Μια ακόμα επιβεβαίωση του μοντέλου ζωής όπου η ευτυχία ταυτίζεται με τον ακόρεστο καταναλωτισμό

Την ώρα που η Αμερική βιώνει τη χειρότερη οικονομική κρίση από την εποχή της «Μεγάλης Υφεσης» οι τέσσερις εθισμένες στην κατανάλωση, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, πρωταγωνίστριες της τηλεοπτικής σειράς «Sex and the City» πρόκειται να γυρίσουν το σίκουελ της ομώνυμης ταινίας που έσπασε ταμία το 2008.

Στην πρώτη ταινία των 142 λεπτών ευωχίας, σημειώνει ο Ντέιβ Ιτζκοφ, παρακολουθήσαμε τον γάμο της Κάρι με τον Mr Big και στη συνέχεια περιπλανηθήκαμε σε αμέτρητα καταστήματα όπου οι νιόπαντροι επιδόθηκαν σε ένα όργιο αγορών αποφασιστικής σημασίας για την ευοίωνη εξέλιξη του έγγαμου βίου τους. Το κρίσιμο, πέρα από την επιβεβαίωση ενός μοντέλου ζωής όπου η ευτυχία ταυτίζεται απολύτως με την αέναη ικανοποίηση ακόρεστων καταναλωτικών ορέξεων, είναι ότι ενώ πρόκειται για μια αισθηματική σειρά, η αγάπη και ο έρωτας απουσιάζουν εντελώς από αυτήν.

Οι τέσσερις ηρωίδες, οι οποίες ενσαρκώνουν τη φαντασίωση της γυναικείας εκδοχής του Δον Ζουάν παίρνουν την εκδίκησή τους από τους άνδρες, τους οποίους όχι απλώς αλλάζουν σαν τα πουκάμισα, αλλά αντιμετωπίζουν με την ίδια απηυδησμένη αδιαφορία με την οποία τα ψωνίζουν: είτε με ρίγες είτε μονόχρωμα κατά βάθος όλα τα πουκάμισα είναι ίδια. Το ενδιαφέρον για το άλλο φύλο περιορίζεται στο σεξ, το οποίο αντιμετωπίζεται ως μια από τις απολαύσεις τις ζωής, στο ίδιο επίπεδο π.χ. με το παγωτό σοκολάτα. Ο άνδρας και κατά συνέπεια και η γυναίκα εξισώνονται με κάθε άλλο αντικείμενο ηδονής π.χ. ένα ζευγάρι παπούτσια Prada. Εξ ου και οι άνδρες εξετάζονται με γνώμονα το σώμα και το πορτοφόλι τους πριν καταταγούν σύμφωνα με τις όποιες (αδιάφορες) ιδιαιτερότητές τους (συνήθως τα κουσούρια τους) σε κατηγορίες, απαρτίζοντας ένα μουσείο περίεργων, ενοχλητικών, μα αναγκαίων στη ζωή της γυναίκας, ζώων. Ολες οι «σχέσεις» ξεκινούν με τη γνώση της απογοήτευσης ή της πλήξης που καραδοκεί στην επόμενη γωνία. Μοναδική αχτίδα φωτός σε αυτή την ανιαρή ζωή είναι η δυνατότητα απόλαυσης του εαυτού που προσφέρει η καταναλωτική κοινωνία στις νεαρές, όμορφες και εύπορες γυναίκες. Ο ορθός τίτλος της σειράς θα έπρεπε να είναι «Ανέραστη πόλη».

  • Του Σπυρου Γιανναρα, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 21/02/2009

No comments: