Tuesday, February 24, 2009

Επιτυχημένη η τελετή [της απονομής των Όσκαρ]

Προ-βολές

Ανανέωση στα 81 τους χρόνια αποφάσισαν να κάνουν τα Οσκαρ και οι -τόσο δημοφιλείς στο Χόλιγουντ- ενέσεις botox που έκαναν οι παραγωγοί έφεραν αποτελέσματα. Η 81η απονομή των Οσκαρ ήταν η καλύτερη, η πιο συγκινητική και η πιο ευρηματική εδώ και πολλά χρόνια.

Με τη σκηνή πιο κοντά στους θεατές της πλατείας και την ορχήστρα εμφανή στο πίσω μέρος της σκηνής, το σόου των Οσκαρ είχε επιρροές από παλιά μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ και τα λαμπερά κλαμπ της χρυσής εποχής της διασκέδασης, όπως είχαν άλλωστε τονίσει ο σκηνογράφος και ο μουσικός επιμελητής της βραδιάς.

Πίσω από μια βαριά αυλαία από λαμπερά κρύσταλλα Swarovski κινήθηκαν μερικά από τα ωραιότερα σκηνικά που έχουν παρουσιαστεί ποτέ σε απονομή των Οσκαρ, με αποκορύφωμα το σκηνικό (τα παρασκήνια και τα καμαρίνια ενός κινηματογραφικού πλατό) στο οποίο η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ και ο Ντάνιελ Κρεγκ παρουσίασαν τα βραβεία καλλιτεχνικής διεύθυνσης, κοστουμιών και μακιγιάζ. Οι παρουσιαστές των βραβείων ανέλαβαν φέτος ενεργότερο ρόλο, απονέμοντας τα βραβεία κατά ομάδες και ουσιαστικά συμπαρουσιάζοντας την τελετή μαζί με τον κεντρικό παρουσιαστή Χιου Τζάκμαν.

Ο Αυστραλός σταρ ήταν άνετος, γοητευτικός, χαριτωμένος, έπαιξε με τους συναδέλφους του, χόρεψε και τραγούδησε, δείχνοντας στο παγκόσμιο τηλεοπτικό κοινό τα ταλέντα του, που μέχρι τώρα ήταν γνωστά μόνο στο θεατρικό κοινό του Μπρόντγουεϊ. Ο ίδιος γιόρτασε την επιστροφή του μιούζικαλ στις κινηματογραφικές αίθουσες, με ένα θεαματικό μουσικοχορευτικό νούμερο, στο οποίο τον συνόδευσαν η Μπιγιονσέ και τα ζευγάρια νεαρών ηθοποιών, Ζακ Εφρον - Βανέσα Χάτζενς και Αμάντα Σέιφριντ - Ντόμινικ Γουέστ.

Οι έξι τους χόρεψαν και τραγούδησαν τραγούδια από όλες τις εποχές του μιούζικαλ, από το «Top Hat» με τον Φρεντ Αστέρ, μέχρι τη «Μελωδία της ευτυχίας», το «Grease», το «Hairspray» και το «Mamma Mia». Ο Τζάκμαν είναι ο πρώτος μη κωμικός σταρ που παρουσιάζει την απονομή από το 1985, που την παρουσίασε ο Τζακ Λέμον, όμως κατάφερε να δείξει και το κωμικό του ταλέντο.

Οι πρώτες κριτικές στα αμερικανικά ΜΜΕ ήταν μάλλον χλιαρές, καθώς το αμερικανικό κοινό έχει συνηθίσει το στυλ παρουσίασης των κωμικών stand up. Ομως τα φετινά Οσκαρ, παρά την ηλικία του θεσμού, έδειξαν ότι και επιθυμούν και μπορούν να φέρουν αλλαγές.

  • Tου Παναγιωτη Παναγοπουλου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 24/02/2009

No comments: