Monday, February 23, 2009

Σαν παλιό σινεμά... Τα φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Κώστας Σπυριούνης με βάση φωτογραφίες της Φίνος Φιλμ


Σαν παλιό σινεμά

Αγαπημένοι ηθοποιοί του ελληνικού κινηματογράφου της δεκαετίας του ’60, αστέρια λαμπερά κι αγαπημένα ως σήμερα, ζωντανεύουν στη νέα αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων των ΕΛΤΑ με τίτλο «Ελληνες ηθοποιοί», που φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Κώστας Ι. Σπυριούνης. Πρόσωπα οικεία που έχουν φύγει από κοντά μας και μέσα από αυτή τη σειρά γραμματοσήμων «ταξιδεύουν» στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πρόκειται για εννέα πορτρέτα των Τζένης Καρέζη, Ντίνου Ηλιόπουλου, Αλέκου Αλεξανδράκη, Αλίκης Βουγιουκλάκη, Νίκου Κούρκουλου, Δημήτρη Χορν, Ελλης Λαμπέτη, Μάνου Κατράκη και Θάνου Κωτσόπουλου. Τα γραμματόσημα θυμίζουν τις γιγαντοαφίσες που συνόδευαν την έξοδο των ταινιών στους κινηματογράφους της εποχής, ενώ αίσθηση προκαλεί η επιτυχημένη απεικόνιση των ηθοποιών.

«Κύριο μέλημά μου ήταν η πιστότητα στην απόδοση του προσώπου του κάθε ηθοποιού», λέει στον ΕΤ ο ζωγράφος Κώστας Ι. Σπυριούνης, που συνεργάζεται πρώτη φορά με τα ΕΛΤΑ. «Παράλληλα ήθελα μέσα από τη ζωγραφική μου να αποτυπωθεί η συγκίνηση που είχα για αυτούς τους αγαπημένους σε όλους μας ηθοποιούς».

Για τη δημιουργία των πορτρέτων ο Κώστας Σπυριούνης βασίστηκε σε φωτογραφίες της Φίνος Φιλμ. «Ελπίζω», καταλήγει ο ζωγράφος, «να κατέγραψα με τη ζωγραφική μου κάτι από τη λαμπερή προσωπικότητα και την αμεσότητα που είχαν οι μεγάλοι αυτοί ηθοποιοί τόσο στη μεγάλη οθόνη, όσο και στο θέατρο».

Τα γραμματόσημα της σειράς «Ελληνες ηθοποιοί» κυκλοφορούν σε διαστάσεις 26Χ42 χιλ. Τη σειρά συνοδεύουν πανόδετα λευκώματα πολυτελείας, που διατίθενται προς 30 ευρώ. Επίσης, διατίθενται τυποποιημένες σειρές γραμματοσήμων προς 12,5 ευρώ και εικονογραφημένοι φάκελοι πρώτης ημέρας κυκλοφορίας προς 12 ευρώ.
Ιnfo

Σειρά γραμματοσήμων «Ελληνες ηθοποιοί». Φιλοτεχνημένη από το ζωγράφο Κώστα Ι. Σπυριούνη. Η σειρά θα παρουσιαστεί στη Λυρική Σκηνή στις 16 Μαρτίου. Ολα τα γραμματόσημα πωλούνται από το Κεντρικό Φιλοτελικό Κατάστημα (Βύσσης 2 και Αιόλου) και από τα Ταχυδρομικά Καταστήματα μέχρι εξαντλήσεώς τους.
  • ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, Ελεύθερος Τύπος, Δευτέρα, 23.02.09

No comments: