Monday, February 23, 2009

Οκτώ Οσκαρ για το Slumdog Millionaire - Στον Σον Πεν το βραβείο Α΄ αντρικού ρόλου - Στην Κέιτ Γουίνσλετ το Α' γυναικείου ρόλου

Ο σκηνοθέτης του Slumdog Millionaire Ντάνι Μπόιλ (δεξιά) και ο ηθοποιός Ανιλ Κάπορ με το όσκαρ σκηνοθεσίας στην 81η απονομή των βραβείων

Γιάννης Ζουμπουλάκης | ΤΟ ΒΗΜΑ, Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Σαρωτική η επιτυχία της ταινίας του Ντάνι Μπόιλ «Slumdog Millionaire», στην χθεσινή, 81η απονομή των βραβείων Οσκαρ που πραγματοποιήθηκε στο Kodak Theatre του Λος Αντζελες.
Το «μικρό» φιλμ με την μεγάλη ψυχή που παρά την απουσία των αναγνωρήσιμων ονομάτων μπροστά από την κάμερα κατάφερε να συμπεριλάβει μέσα σε δυο ώρες ολόκληρη την ιστορία της Ινδίας των τελευταίων 20 χρόνων απέσπασε οκτώ βραβεία Οσκαρ, έχοντας προταθεί σε δέκα κατηγορίες.
Αναλυτικότερα, το «Slumdog Millionaire» κέρδισε τα βραβεία καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου βασισμένου σε ξένο υλικό (Σάιμον Μποφόι), μουσικής (Α.Ρ. Ραχμάν), τραγουδιού («Jai Ho»), μοντάζ, φωτογραφίας και ηχητικού μοντάζ. Η ειρωνεία είναι ότι το «Slumdog Millionaire» παρολίγο να μην διανεμηθεί καν στις αίθουσες αφού το στούντιο που το στήριζε, η Warner Independent Pictures ανέστειλε τις δραστηριότητές της παγώνοντας χρηματοδοτήσεις και διανομή στην Αμερική. Το «Slumdog Millionaire» μπήκε στο ράφι με προοπτική να κυκλοφορήσει κάποια στιγμή στο DVD και χάρη στην επιμονή του παραγωγού του ,Κρίστιαν Κόλσον (στον οποίο δόθηκε το Οσκαρ καλύτερης ταινίας) την διανομή του ανέλαβε η Fox Searchlight οπότε και παίχθηκε σε περιορισμένο κύκλωμα. Στην Ελλάδα θα αρχίσει να προβάλλεται την Πέμπτη 5 Μαρτίου.

Μοιρασμένα φάνηκαν να είναι τα υπόλοιπα Οσκαρ, με τον Σον Πεν να κερδίζει τις εντυπώσεις καθώς σε αυτόν δόθηκε το Οσκαρ Α' ανδρικού ρόλου για τον ρόλο του ομοφυλόφιλου πολιτικού ακτιβιστή Χάρβεϊ Μιλκ στο «Milk» και όχι στον Μίκι Ρουρκ του «Παλαιστή» όπως πολλοί περίμεναν. Ο Πεν που μετά το «Σκοτεινό ποτάμι» μετρά πλέον δυο Οσκαρ Α' ανδρικού ρόλου, πήρε θέση υπέρ του γάμου των ομοφυλοφίλων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όσοι ψήφισαν κατά θα έπρεπε να ντρέπονται». Στην κατηγορία του Α' γυναικείου ρόλου κέρδισε το φαβορί, η Κέιτ Γουίνσλετ για τα «Σφραγισμένα χείλη». Η συγκίνησή της ηθοποιού ήταν τεράστια αλλά συγκρατήθηκε, ζητώντας μάλιστα από τον πατέρα της (ο οποίος βρισκόταν στην αίθουσα) να της δώσει σινιάλο σφυρίζοντας _κάτι που εκείνος το έκανε.

Μια άλλη οικογένεια όμως ήταν που χάρισε στην ούτως ή άλλως πολύ ανθρώπινη και ζεστή τελετή την πιο συγκινητική στιγμή της. Ο πατέρας, η μητέρα και η αδελφή του αδικοχαμένου Αυστραλού ηθοποιού Χιθ Λέτζερ σηκώθηκαν για να παραλάβουν το βραβείο Β' ανδρικού ρόλου που ο ηθοποιός κέρδισε ως Τζόκερ για τον «Σκοτεινό ιππότη» του επίσης Αυστραλού Κρίστοφερ Νόλαν.

Η Ισπανία άφησε και έφέτος το αποτύπωμά της στα Οσκαρ μετά την περσινή νίκη του Χαβιέρ Μπαρδέμ στην κατηγορία του β ανδρικού ρόλου («Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους»). Για τον ρόλο της υστερικής ερωτικής συντρόφου του Μπαρδέμ στο «Vicky Cristina Barcelona», η Πενέλοπε Κρους γίνεται η πρώτη ισπανίδα ηθοποιός που κερδίζει Οσκαρ για ισπανόφωνο ρόλο. «Εχει λυποθημήσει κανείς εδώ πάνω;» ρώτησε σηκώνοντας το Οσκαρ της η Κρους. Την καταλαβαίνουμε απόλυτα.

Ο μεγάλος απών των βραβείων ήταν το «Frost /Nixon: Η αναμέτρηση» του Ρον Χάουαρντ που δεν κέρδισε πουθενά, ενώ η «Παράξενη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον» διακρίθηκε στα βραβεία που με τίποτε δεν μπορούσε να χάσει: σκηνικά, μακιγιάζ και οπτικά εφέ.

Οσο για τα κοστούμια, αυτά δόθηκαν στην «Δόυκισα», μια ταινία που γενικώς πέρασε απαρατήρητη.

Εξοχος στο ντεμπούτο του οικοδεσπότη της απονομής, υπήρξε ένας άλλος αυστραλός, ο Χιού Τζάκμαν,. Κορυφαία στιγμή του ως χορευτής με παρτενέρ την Μπιγιονσέ σε ένα νούμερο που φτιάχτηκε προς τιμήν των μιούζικαλ χάρη στην επιτυχία της «Mamma Mia!».

Η πιο πρωτότυπη ιδέα της 81ης τελετής αφορούσε στην ανακοίνωση των ονομάτων των υποψηφίων στις τέσσερςι κατηγορίες ρόλων. Τόσο στις γυναίκες ,όσο και στους άντρες ανέβηκαν στην σκηνή πέντε ηθοποιοί που είχαν βραβευθεί στο παρελθόν για στην ίδια. Οι Μάικλ Ντάγκλας, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Αντονι Χόπκινς, Μπεν Κίνγκσλεϊ και Εντριαν Μπρόντι ανακοίνωσαν τους υποψήφιους για το Οσκαρ Α, ανδρικού ρόλου, και οι Σοφία Λόρεν, Σίρλεϊ Μακ Λέιν, Χάλι Μπέρι, Νικόιλ Κίντμαν και Μαριόν Κοτιγιάρ ανακοίνωσαν τις υποψήφιες για το Α' γυναικείο. Στους β' ρόλους οι Αλαν Αρκιν, Κούμπα Γκούντινγκ Τζούνιορ, Κρίστοφερ Γουόκεν, Τζόελ Γκρέι και Κέβιν Κλάιν ανακοίνωσαν τους άντρες και οι Εύα Μαρί Σεντ, Γκόλντι Χον, Γούπι Γκόλντμπεργκ, Αντζέλικα Χιούστον και Τίλντα Σουίντον τις γυναίκες.

Μια από τις εκπλήξεις της τελευταίας τελετής ήταν η νίκη της γιαπωνέζικης ταινίας του Γιοζίρο Τακίτα «Departures» στην κατηγορία της καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Παρότι στην πεντάδα βρίσκονταν πολύ πιο γνωστές και διακεκριμένες ταινίες όπως το ισραηλινό «Βάλς με τον Μπασίρ», το γαλλικό «Ανάμεσα στους τοίχους» και το γερμανικό «Σύμπλεγμα Baader Meinhof», το ιαπωνικό φιλμ κέρδισε τις καρδιές των μελών της Ακαδημίας

Τα βραβεία

  • Kαλύτερη ταινία: «Slumdog Millionaire» (παραγωγός: Κριστοφερ Κόλσον)
  • Σκηνοθεσία: Ντάνι Μπόιλ («Slumdog Millionaire»)
  • Α' ανδρικός ρόλος: Σον Πεν («Milk»)
  • Α' γυναικείος ρόλος: Κέιτ Γουίνσλετ («Σφραγισμένα χείλη»)
  • Β' ανδρικός ρόλος: Χιθ Λέτζερ («Σκοτεινός ιππότης»)
  • Β' γυναικείος ρόλος: Πενέλοπε Κρους («Vicky Cristina Barcelona»)
  • Πρωτότυπο σενάριο: Ντάστιν Λανς Μπλακ («Milk»)
  • Διασκευασμένο σενάριο: Σάιμον Μποφοι («Slumdog Millionaire»)
  • Φωτογραφία: «Slumdog Millionaire» (Αντονι Ντοντ Μαντλ)
  • Οπτικά εφέ: «Η παράξενη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον» (Εεικ Μπάρμπα, Στιβ Πρεγκ, Μπαρτ Ντάλτον, Κρεγκ Μπάρον)
  • Ηχητικό μοντάζ: «Σκοτεινός ιππότης» (Ρίτσαρντ Κινγκ)
  • Ηχος: «Slumdog Millionaire» (Ιαν Ταπ, Ρίτσαρντ Πράικ, Ρεσούλ Πουκούτι)
  • Μοντάζ: «Slumdog Millionaire» (Κρις Ντίκενς )
  • Κοστούμια: «Η δούκισσα» (Μάικλ Ο'Κόνορ)
  • Καλλιτεχνική διεύθυνση-σκηνικά: «Η παράξενη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον» (Ντόναντ Γκρέιαμ Μπαρτ, Βίκτορ Ζόλφο)
  • Μουσική: «Slumdog Millionaire» (Α. Ρ. Ραχμάν)
  • Τραγούδι:«Jai Ho» από το «Slumdog Millionaire» (Α. Ρ. Ραχμάν, Σαμπουράν Σινγκ Γκουλζάρ)
  • Μακιγιάζ: «Η παράξενη ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον» (Κρεγκ Κάνομ)
  • Μεγάλου μήκους κινούμενα σχέδια: «WALL-E»
  • Μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ: «Man on wire»
  • Μικρού μήκους κινούμενα σχέδια:: «La Maison en Petits Cubes»
  • Μικρού μήκους ταινία: : «Spielzeugland (Toyland)»
  • Μικρού μήκους ντοκιμαντέρ: «Smile Pinki»
  • Ξενόγλωσση ταινία: «Departures» (Ιαπωνία)
  • Ανθρωπιστικό βραβείο Jean Hersholt στον Τζέρι Λούις

No comments: