Wednesday, February 18, 2009

Συγκίνηση, αλλά και γέλιο, για έναν μετανάστη



Λιγομίλητος και χαμηλών τόνων, όπως πάντα, ήταν ο Κώστας Γαβράς προχθές το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής, στην επίσημη πρεμιέρα της νέας του ταινίας. Κι ας είχε μόλις καταχειροκροτηθεί ο «Παράδεισος στη Δύση», μεγάλο μέρος τού οποίου γυρίστηκε στην Ελλάδα -συγκεκριμένα στην Κρήτη και στο Λαύριο- αλλά και στις Γαλλικές Αλπεις και στο Παρίσι.

Ο Κώστας Γαβράς ανάμεσα στους ηθοποιούς του, τον Ιταλό Ρικάρντο Σκαρμάτσιο, την Αννυ Λούλου και τη Μαρίσσα Τριανταφυλλίδη
Το οδοιπορικό του Ηλία -που τον υποδύεται ο Ιταλός Ρικάρντο Σκαρμάτσιο- ενός σύγχρονου Οδυσσέα-μετανάστη, που αναζητεί στη Δύση μια καλύτερη ζωή, συγκίνησε τους θεατές τής κατάμεστης αίθουσας «Αλεξάνδρα Τριάντη». Δεν ήταν λίγες οι στιγμές που ακούγονταν γέλια στις, πολλές είναι αλήθεια, χιουμοριστικές σκηνές της ταινίας.

Αμέσως μετά τη λήξη της ταινίας, ο Κώστας Γαβράς ανέβηκε στη σκηνή, έχοντας στο πλευρό του τον πρωταγωνιστή του, Ρικάρντο Σκαρμάτσιο, αλλά και το εκλεκτό ελληνικό κάστ, τους Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδη, Τάσο Κωστή, Ιεροκλή Μιχαηλίδη, Αννυ Λούλου, Ντίνα Μιχαηλίδη, Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο.

Τον ενθουσιασμό του για τους Ελληνες ηθοποιούς δεν τον έχει κρύψει. Τους ευχαρίστησε, όμως, για άλλη μια φορά «που δέχτηκαν να παίξουν μικρούς ρόλους» και πρόσθεσε ότι «οι καλοί ηθοποιοί σε μικρούς ρόλους αλλάζουν την ταινία». Ανέφερε και την καλή συνεργασία που είχε με το ελληνικό συνεργείο, αλλά και τη σημαντική βοήθεια του τέως υπουργού Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη, του τέως υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης Αρη Σπηλιωτόπουλου, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της Odeon.

Στη λαμπερή πρεμιέρα έδωσαν το «παρών» από τον χώρο της πολιτικής οι Γιώργος Παπανδρέου, Κωστής Στεφανόπουλος, Κώστας Σημίτης, Αρης Σπηλιωτόπουλος, Μιχάλης Λιάπης, Μαρία Δαμανάκη, Νίκος Σηφουνάκης, Πέτρος Τατούλης. Παρόντες και οι πρόεδρος και αντιπρόεδρος του ΕΚΚ, Γιώργος Παπαλιός και Δημήτρης Σοφιανόπουλος. Ηταν επίσης εκεί ο διευθυντής της «Ε» Βαγγέλης Παναγόπουλος, αλλά και οι Μαρίνα Λαμπράκη -Πλάκα, Σεραφείμ Φυντανίδης, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Αλέκος Φασιανός, Νίκος Περάκης, Μιχάλης Κακογιάννης, Κωνσταντίνος Γιάνναρης, Νίκος Κούνδουρος, Γιάννης Σμαραγδής, Απόστολος Δοξιάδης, Γιώργος Νταλάρας, Βασίλης Μυριανθόπουλος, Τάσος Μπουλμέτης, Μανούσος Μανουσάκης, Διονύσης Φωτόπουλος, Γιώργος Καραμίχος, Εβελίνα Παπούλια, Λυδία Κονιόρδου, Νάντια Μουρούζη. «Ο Παράδεισος στη Δύση» προβάλλεται από αύριο στις αίθουσες.
  • Χ.Ι.Π., ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/02/2009

No comments: