Thursday, February 19, 2009

Ενα γιορταστικό χάπενινγκ στη θέση του χάπι εντ


Η Ρέιτσελ παντρεύεται *** ΣΙΝΕΦΙΛ. Σκηνοθεσία: Τζόναθαν Ντέμι. Ερμηνεία: Αν Χάθαγουεϊ, Ρόζμαρι Ντέγουιτ, Ντέμπρα Γουίνγκερ, Τούντε Αντεμπίμπε.

ΚΡΙΤΙΚΗ. Η Ρέιτσελ, που παντρεύεται όπως μας πληροφορεί ο τίτλος, βρίσκεται στο κέντρο ενός πολύχρωμου μικρόκοσμου, όχι όμως και στο σκόπευτρο της κινηματογραφικής μηχανής του Τζόναθαν Ντέμι. Ο Αμερικανός σκηνοθέτης γίνεται η σκιά μιας άλλης γυναίκας, της Κιμ, που επιστρέφει στο πατρικό της για τον γάμο τής αδελφής της μετά πολύχρονη παραμονή σε κέντρα απεξάρτησης. Η ταινία είναι ένας αυτοσχεδιασμός μακράς διαρκείας που θυμίζει άλλοτε το «Νάσβιλ» του Ρόμπερτ Αλτμαν κι άλλοτε το οπτικό στυλ του δανέζικου Δόγματος –ιδιαίτερα την «Οικογενειακή γιορτή». Με κάμερα στο χέρι και ιλιγγιώδη ρυθμό, ο Ντέμι καταγράφει λεπτομερώς ό,τι συμβαίνει τις παραμονές του γάμου. Ξεκινάει από τον ρεαλισμό ενός ντοκιμαντέρ, περνάει με σιγουριά στο οικογενειακό δράμα για να καταλήξει σε ένα γιορταστικό χάπενιγκ.

Το σενάριο της Τζένι Λιούμετ (η κόρη του βετεράνου σκηνοθέτη) αποτελεί μια στέρεη βάση για τους ακροβατισμούς του Ντέμι, που σκηνοθετεί την επανένταξη της Κιμ στην οικογένεια μέσα από σκηνές που άλλοτε κόβουν σαν σπασμένο γυαλί (η σύγκρουση με τη μητέρα της) κι άλλοτε μοιάζουν με ομαδική ψυχοθεραπεία (το δείπνο την παραμονή του γάμου). Η κοινωνική ηθογραφία και το αντιρατσιστικό μελόδραμα («Μάντεψε ποιος θα’ ρθει το βράδυ») ανατρέπονται διά του αυτοσχεδιασμού και η πολιτικά ορθή σαπουνόπερα (ο γάμος της λευκής Ρέιτσελ και του μαύρου Σίντνεϊ) ανάγεται, διά της αλληγορίας, στη νέα εποχή που ξημέρωσε στην Αμερική του Ομπάμα. Διόλου τυχαία και η μουσική αντίστιξη που δημιουργεί η ηχητική μπάντα στις εικόνες. Μια παρέα μουσικών που προετοιμάζονται για τον γάμο, δημιουργούν new age αίσθηση στην ταινία με τους αυτοσχεδιασμούς τους και με τη γεωγραφική ποικιλία των μουσικών μοτίβων που παίζουν.

Η νεαρή Αν Χάθαγουεϊ δικαίως προτάθηκε για Οσκαρ. Η ερμηνεία της είναι εξαιρετική. Αυτοσχεδιάζει κι αυτή, αποκαλύπτοντας λεπτές ισορροπίες του χαρακτήρα της Κιμ. Το ίδιο συμβαίνει και με την Ντέμπρα Γουίνγκερ (η μητέρα).

  • Δείτε επίσης:

Το ιστoρικό δράμα «Επιχείρηση Βαλκυρία» (***) του Μπράιαν Σίνγκερ γύρω από την απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ από αντιναζιστές αξιωματικούς του γερμανικού στρατού την 20ή Ιουλίου 1944. Με τον Τομ Κρουζ.

Η Καθημερινή, 19/02/2009

No comments: