Monday, February 16, 2009

Γάλα από... χρυσάφι

Η Κλόντια Λιόσα πήρε τη Χρυσή Αρκτο για το «Γάλα της θλίψης»
Η Κλόντια Λιόσα πήρε τη Χρυσή Αρκτο για το «Γάλα της θλίψης»

Στην Περουβιανή Κλόντια Λιόσα η Χρυσή Αρκτος. Ουρουγουάη - Γερμανία μοιράστηκαν το Μεγάλο Βραβείο. Συγκίνηση στο φινάλε με τον «Παράδεισο» του Γαβρά

«Θέλω τη μαμά μου!». Ηταν το ξέσπασμα του κατασυγκινημένου Ουρουγουανού σκηνοθέτη Αντριάν Μπινιέζ στο τρίτο κατά σειρά βραβείο που απέσπασε στην Μπερλινάλε τη βραδιά της τελετής λήξης του Φεστιβάλ στο Παλάστ της πλατείας Ποτσντάμερ.

Το απολαυστικά μινιμαλιστικό «Gigante» του, η ιστορία του ανομολόγητου έρωτα ανάμεσα σε έναν σεκιουριτά σούπερ μάρκετ και μια καθαρίστρια της επιχείρησης, αφού πήρε τα βραβεία πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη (μαζί με το σουηδικό νεανικό φίλμ «Flickan») και Αλφρεντ Μπάουερ (ειδική τιμητική διάκριση, που φέτος απονεμήθηκε επίσης στο βιογραφικό δράμα «Τatarak» του βετεράνου Πολωνού δημιουργού Αντρέι Βάιντα) έμελλε να τριπλώσει στις διακρίσεις με το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, το οποίο μοιράστηκε με το γερμανικό «Ολοι οι άλλοι» της Μάρεν Αντε, ταινία που απέσπασε ακόμα το βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας για την Αυστριακή του πρωταγωνίστρια, Μπριγκίτ Μίνικμαϊρ.

Κατασυγκινημένος ο Ουρουγουανός Αντριάν Μπινιέζ για την αποδοχή του «Gigante» του
Κατασυγκινημένος ο Ουρουγουανός Αντριάν Μπινιέζ για την αποδοχή του «Gigante» του

Κύριο χαρακτηριστικό της λίστας διακρίσεων, στην οποία κατέληξαν η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Τίλντα Σουίντον και η ομάδα της, ήταν η μοιρασιά, αιχμή της ο προσανατολισμός σε έργα νεοεμφανιζόμενων ή ανερχόμενων σκηνοθετών. Σενάριο στο «Ο αγγελιοφόρος» του Αμερικανοεβραίου Ορεν Μόβερμαν, Σκηνοθεσία (Αργυρή Αρκτος) στον Ιρανό Ασγκάρ Φαρχάντι για το «Σχετικά με την Ελι» (το φιλμ της προτίμησής μας στο φετινό επίσημο πρόγραμμα), Καλλιτεχνική προσφορά στο ουγγρο-ρουμάνικο η «Καταλίν Βάργκα» του Πίτερ Στρίκλαντ (Βρετανός, αλλά με μητέρα, απ ό,τι μάθαμε, Ελληνίδα), Χρυσή Αρκτος στην έκπληξη της ενδεκάτης ώρας το «Γάλα της θλίψης» της Περουβιανής Κλόντια Λιόσα (της οποίας το προηγούμενο φιλμ, «Μadeinusa», είδαμε πρόσφατα στις ελληνικές αίθουσες).

Οσον αφορά την ίδια την τελετή, πρέπει να ήταν μακράν η μακρύτερη και πιο ανιαρή στα χρονικά της Μπερλινάλε. Φταίχτης ο θεατρικός συγγραφέας σκηνοθέτης και ηθοποιός Σοτουγκί Κουγιατέ, τιμημένος με το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας για το «London river» του Γαλλοαλγερινού Ρασίντ Μπουρασέμπ.

Ο 73χρονος δημιουργός από το Μαλί, που είχαμε δει προ τριετίας και στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ως μέλος της κριτικής επιτροπής του διεθνούς διαγωνιστικού, «έφαγε» τουλάχιστον ένα τέταρτο της τελετής με τον ευχαριστήριο λόγο του, στρογγυλοκαθισμένος στη σκηνή με το μπαστούνι του και αφηγούμενος θυμοσοφικές ιστορίες - παραβολές από την Αφρική που άλλους έκαναν να χαμογελούν ευγενικά και τους περισσότερους να χασμουριούνται αμήχανα.

Κερασάκι δε στην τούρτα του φολκλόρ της βραδιάς ήταν οι διαδοχικοί λόγοι σχεδόν ολόκληρης της ομάδας της τιμημένης με τη Χρυσή Αρκτο ταινίας «Το γάλα της θλίψης», κάνα δεκάλεπτο σε διάρκεια συνολική, κομπλέ με το παραδοσιακό τραγούδι που ερμήνευσε η πρωταγωνίστρια Μαγκαλί Σολιέ σε κάποια περουβιανή διάλεκτο. Ολα αυτά μέχρι να ξεκινήσει η προβολή της ταινίας λήξης «Παράδεισος στη Δύση» του Κώστα Γαβρά και η κούραση του κοινού να αντικατασταθεί επιτέλους με συγκινήσεις και άφθονο γέλιο.

ΠΟΙΟΙ ΠΗΡΑΝ ΤΑ BPABEIA

  • Χρυσή Αρκτος: «Το γάλα της θλίψης» της Κλόντια Λιόσα
  • Μεγάλο Βραβείο Κριτικής Επιτροπής: Εξ ημισείας στα «Gigante» του Αντριάν Μπινιέζ και «Ολοι οι άλλοι» της Μάρεν Αντε
  • Βραβείο Σκηνοθεσίας: Ασγκάρ Φαρχάντι για το «Σχετικά με την Ελι»
  • Βραβείο Σεναρίου: Ορεν Μόβερμαν για το «Ο αγγελιοφόρος».
  • Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας: Σοτουγκί Κουγιατέ για το «London river»
  • Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας: Μπριγκίτ Μίνικμαϊρ για το «Ολοι οι άλλοι».
  • Βραβείο Αλφρεντ Μπάουερ: «Gigante» του Αντριάν Μπινιέζ και «Τatarak» του Αντρέι Βάιντα.
  • Βραβείο Καλλιτεχνικής Προσφοράς: «Καταλίν Βάργκα» του Πίτερ Στρίκλαντ.
  • Βερολίνο Αποστολή: Ρόμπυ Εκσιέλ

No comments: