Saturday, February 28, 2009

Η ταινία «Σεραφίν» ο μεγάλος νικητής των βραβείων Σεζάρ 2009

  • Η ταινία «Μεσρίν», που ήταν το φαβορί με 10 υποψηφιότητες, κέρδισε τελικά τρια βραβεία.

Ο μεγάλος νικητής της 34ης τελετής των κινηματογραφικών βραβείων Σεζάρ 2009 είναι η ταινία «Σεραφίν» του Μαρτέν Προβόστ, καθώς απέσπασε συνολικά επτά βραβεία. Μεταξύ αυτών είναι της καλύτερης ταινίας και της καλύτερης ηθοποιού, το οποίο κέρδισε η Γιολάντ Μορό.

Η ταινία «Μεσρίν», που ήταν το φαβορί με 10 υποψηφιότητες, κέρδισε τελικά τρια βραβεία Σεζάρ: αυτό του καλύτερου σκηνοθέτη, το οποίο απονεμήθηκε στον Ζαν-Φρανσουά Ρισέ, του καλύτερου ηθοποιού που κέρδισε ο Βενσάν Κασέλ και του καλύτερου ήχου. Η ταινία «Σεραφίν» κέρδισε επίσης βραβεία Σεζάρ πρωτότυπου σεναρίου, μουσικής, φωτογραφίας, σκηνικών και κοστουμιών.

Η Γιολάντ Μορό, η οποία κέρδισε το δεύτερο Σεζάρ της, τέσσερα χρόνια ύστερα από εκείνο για το ρόλο της στην ταινία «Οταν η θάλασσα ανεβαίνει», υποδύεται στην ταινία «Σεραφίν» μια γυναίκα που εργάζεται ως οικιακή βοηθός, πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, για να κερδίσει κάποια χρήματα και να αγοράσει τα υλικά που της χρειάζονται για να ασχοληθεί με το πάθος της που είναι η ζωγραφική. Η Σεραφίν θα γίνει γνωστή με τη βοήθεια ενός Γερμανού κριτικού τέχνης και συλλέκτη.

Το βραβείο Σεζάρ καλύτερης ξένης ταινίας απονεμήθηκε στο «Βάλς με τον Μπασίρ» ένα αντιπολεμικό κόμικ για ενήλικες του Ισραηλινού Αρι Φόλμαν.

Η βραδιά επεφύλαξε στιγμές συγκίνησης, καθώς οι παρευρισκόμενοι έδωσαν φόρο τιμής στον παραγωγό, σκηνοθέτη και ηθοποιό Κλοντ Μπετί, ο οποίος πέθανε τον Ιανουάριο, ενώ για την σημαντική καριέρα του στον κινηματογράφο τιμήθηκε ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός Ντάστιν Χόφμαν.

No comments: