Wednesday, February 11, 2009

ΧΑΡΑΛΝΤ ΖΒΑΡΤ: Ο Ροζ Πάνθηρας

ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ

Εάν η επιθυμία σου είναι απλώς ένα κάποιο χαμόγελο, εντάξει γέλιο, θα εκπληρωθεί! Εστω και με αρκετές ανοχές από μέρος σου! Γιατί η ταινία, στιγμές - στιγμές, διαθέτει «καταιγιστική δράση» και τα γκαγκς διαδέχονται το ένα το άλλο! Αλλά και γιατί - μην το ξεχνάμε αυτό - έχουν επιστρατευτεί αστραφτεροί και καλοί, θα έλεγε κανείς, ηθοποιοί!

Ωστόσο, όλη αυτή η σχεδόν καλή κινηματογραφική προσπάθεια, αναμφισβήτητα πολύ καλύτερη από την πρώτη ταινία, έχει έναν μεγάλο απόντα εχθρό, τον Πίτερ Σέλερς! Κάποιοι θεατές, ανάμεσά τους και εγώ, δεν μπορούν να φανταστούν τον επιθεωρητή Κλουζώ, χωρίς εκείνον! Οπως δεν μπορούν να φανταστούν τον Τζέιμς Μποντ, χωρίς τον Σον Κόνερι. Οι δύο αυτοί ηθοποιοί, και κάποιοι άλλοι σε κάποιους άλλους ρόλους, ήταν ανεπανάληπτοι. Ο,τι και να κάνουν οι διάδοχοι θα συντρίβονται από τη σύγκριση!

Το στόρι της ταινίας, το γνωστό! Ο γκαφατζής, αλλά τελικά αποτελεσματικός επιθεωρητής Κλουζώ, κόντρα σε όλες τις ενδείξεις και κόντρα σε όλες τις λογικές, καταφέρνει, για μια ακόμα φορά, να βγει νικητής! Το μοναδικό και πανάκριβο κλεμμένο διαμάντι «Μαύρος Πάνθηρας» θα περιέλθει, τελικά, στα χέρια του! Και ας σημειωθεί πως για τον ίδιο σκοπό είχε συγκροτηθεί από πολλές διαφορετικές χώρες η dream team (ομάδα όνειρο) πρωτοκλασάτων ντετέκτιβ. Αυτός, όμως...

Εάν το γραφείο διανομής είχε την υπομονή (και δεν του το ζητούσαν τα «μεγάλα αφεντικά») και έβγαζε την ταινία καλοκαίρι μπορεί και να σημείωνε εισπρακτική επιτυχία. Γιατί είναι ταινία που συνοδεύεται με γρανίτα! Ετσι σκέτη που βγαίνει καταχείμωνα στις αίθουσες δεν εγγυώμαι τίποτα!

Παίζουν: Στιβ Μάρτιν, Ζαν Ρενό, Αφρεντ Μολίνα, Αντι Γκαρσία, Λίλι Τόμλιν, Εμιλι Μόρτιμερ, κ.ά.

No comments: