Friday, February 20, 2009

Εν αναμονή εκπλήξεων

Η φετινή τελετή των βραβείων Όσκαρ γιορτάζει φέτος τα 81α γενέθλιά της στο ξεχωριστό, όπως πάντα, Kodak Theater του Λος Άντζελες, εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης των ΗΠΑ από το κραχ του ’29 κι ενώ οι αλλαγές και οι εκπλήξεις που αναμένονται είναι πολλές, διαφορετικού στιλ και πιθανότατα ευχάριστες για το φιλοθεάμον κοινό.

Βέβαια, για να μην τα παραλέμε, πέρυσι τέτοια εποχή η κατάσταση στο Λος Άντζελες ήταν πιο δυσάρεστη, χωρίς οικονομική κρίση παρακαλώ, λόγω της απεργίας των σεναριογράφων και του μηνύματος της κρίσης που είχε γίνει ήδη εμφανές στην κινηματογραφική βιομηχανία. Πιο ταραγμένοι ήταν οι Αμερικανοί από το πριν παρά για το τώρα. Ένας χρόνος μετά κι η κρίση είναι γεγονός χωρίς όμως να μένουν απέξω τα λαμπερά θεάματα που θρέφουν τις διασημότητες, ειδικώς του Χόλιγουντ.

«Αναμένονται πολλές εκπλήξεις και ανατροπές», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ακαδημίας, Σιντ Γκάνις, προσθέτοντας ότι «θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό, πρόκειται για ένα φαντασμαγορικό σόου που δεν θα αφήσει κανέναν να βαρεθεί».

Η απαρχή των αλλαγών δεν ήταν άλλη από την επιλογή του Χιου Τζάκμαν για τον παρουσιαστή της βραδιάς, ο οποίος έσπασε το σερί του κωμικού κεντρικού παρουσιαστή της τελετής που υπήρχε τόσα χρόνια.

Άλλωστε, «οι κατηγορίες φέτος θα παρουσιαστούν με διαφορετικό τρόπο», είπε ο Γκάνις, ενώ λέγεται ότι ζήτησε από τους παρουσιαστές των εκάστοτε βραβείων να προσπεράσουν το κόκκινο χαλί και να μπουν από την πίσω πόρτα του Kodak Theater, για να μείνει μυστική η ταυτότητά τους και να επιτείνει ή να μεγαλώσει την αγωνία, δημιουργώντας ένα κλίμα μυστικιστικό. Ακόμη και στα τραγούδια υπήρξε διαφορετική προσέγγιση, συμπτύσσοντας τη διάρκεια των υποψηφίων για Όσκαρ, μουσικών κομματιών κατά πολύ, προκαλώντας ήδη τη διαμαρτυρία και τον εκνευρισμό του Πίτερ Γκάμπριελ, που έγραψε το σάουντρακ για το κινούμενο σχέδιο «Wall-e», που ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την τελετή.

Στην κατηγορία των διασημοτήτων, όλα τα φλας αναμένεται να συγκεντρωθούν πάνω στο πιο «φωτεινό» ζευγάρι της σόου-μπιζ Αντζελίνα Τζολί και Μπραντ Πιτ, αμφότεροι υποψήφιοι για το Όσκαρ α’ γυναικείου και ανδρικού ρόλου.

Μέσα σε όλα προσθέστε και δύο παρασκηνιακά νέα που «καίνε»: αφενός ο σάλος που έχει δημιουργηθεί από την καμπάνια αμερικανικών εβραϊκών οργανώσεων κατά της ταινίας «Σφραγισμένα χείλη» του Στίβεν Ντάλντρι, αποκαλώντας τη «ναζιστικό πορνό». Αφετέρου το φόβο και την ανησυχία που κυριαρχεί στις τάξεις των διοργανωτών στο ενδεχόμενο βράβευσης του Μίκι Ρουρκ για το ρόλο του στον «Παλαιστή», μετά την παροιμιώδη συμπεριφορά του κατά τη βράβευσή του στα BAFTA, όπου βωμολοχούσε ακαταπαύστως πίνοντας συνεχώς σαμπάνια. Κατά τα λοιπά, κοντοζυγώνει η γιορτή και θα τα δούμε όλα τα ξημέρωμα της Δευτέρας, ώρα Ελλάδος.

Απογευματινή, 20/02/2009

No comments: