Wednesday, February 11, 2009

Χίλιοι τρόποι για να χτυπηθεί η Επανάσταση


ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ Η ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ

Αλλη μια «χοντρή» ιδεολογικά κινηματογραφική βδομάδα! Πρώτη, λόγω εντοπιότητας, αλλά και λόγω θέματος, «Η Σκόνη του Χρόνου», του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Αλλο ένα μνημόσυνο της «χαμένης» κόκκινης επανάστασης, άλλη μια απελπισμένη και μεροληπτική φωνή σε βάρος του κομμουνισμού και των κομμουνιστών. Ολα τελείωσαν, για τον Αγγελόπουλο, με την πτώση του τείχους του Βερολίνου! Τέτοια βεβαιότητα! (Στην προβολή ψαχνόμουν αν ήμουν ζωντανός ή αν είχα πεθάνει!)

Η ταινία του Εντουαρντ Ζουΐκ, «Εναντίωση», είναι μια ακόμα αληθινή ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που, για εισπρακτικούς και ιδεολογικούς λόγους, έγινε περιπέτεια. Μια περιπέτεια που δεν κρύβει - και αυτή - τον αντισοβιετισμό της. Η «Εναντίωση», βέβαια, μπροστά στο «Κατίν» του Βάιντα είναι απλώς πταίσμα!

Ενδιαφέρουσα, κυρίως για τις - από σπόντα - αποκαλύψεις της για το ρόλο των ΜΜΕ, είναι η ταινία του Ρον Χάουαρντ, «FrostNixon, Η Αναμέτρηση». Ο δημοσιογράφος Ντέιβιντ Φροστ «μονομαχεί» με τον Πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον, ύστερα από τρία χρόνια σιωπής (και από την παραίτησή του - μετά τις αποκαλύψεις για Γουότεργκέιτ).

Σκληρό το «Πορεύσου εν Ειρήνη», του δανεζοπαλαιστίνιου Ομάρ Σαργκαβί. Σιίτες και Σουνίτες σφάζονται για εκατοντάδες χρόνια. Ενας νέος άνθρωπος προσπαθεί να σπάσει αυτήν την μακροχρόνια αιματηρή παράδοση!

Τέλος, έχουμε την αρκετά γελαστική 2η ταινία της καινούριας σειράς «Ροζ Πάνθηρας», σε σκηνοθεσία Χάραλντ Ζβαρτ αυτή, με πρωταγωνιστή τον Στιβ Μάρτιν στη θέση του ανεπανάληπτου Πίτερ Σέλερς. Μαζί του ένα μεγάλο επιτελείο γνωστών ηθοποιών.

No comments: