Friday, February 13, 2009

Εξαντλούνται τα εισιτήρια σε επαναληπτικές προβολές της «Στρέλλα»

ΜΠΕΡΛΙΝΑΛΕ. Εντονη την ελληνική παρουσία έχουν οι τελευταίες ημέρες της 59ης διοργάνωσης της Μπερλινάλε. Χθες το βράδυ, μία ημέρα μετά την πρεμιέρα της Αθήνας, έγινε στο Berlinale Palast η επίσημη προβολή της «Σκόνης του χρόνου», με την παρουσία του Θόδωρου Αγγελόπουλου και των πρωταγωνιστών της ταινίας.

Η «Σκόνη του χρόνου» προβάλλεται στην Μπερλινάλε εκτός συναγωνισμού, όπως εκτός συναγωνισμού προβάλλεται αύριο το βράδυ ο «Παράδεισος στη Δύση» του Κώστα Γαβρά. Η ταινία κλείνει το φεστιβάλ και θα προβληθεί μετά την απονομή των βραβείων από την πρόεδρο της κριτικής επιτροπής της Μπερλινάλε, τη Βρετανή ηθοποιό Τίλντα Σουίντον.

Ο «Παράδεισος στη Δύση» παρακολουθεί τις περιπέτειες ενός νεαρού λαθρομετανάστη, του Ηλία, καθώς εκείνος φτάνει στην Ευρώπη με ένα σκάφος και καταλήγει στην παραλία ενός πολυτελούς θερέτρου. Σκοπός του να φτάσει στο Παρίσι, έναν τόπο ελπίδας, που στην πραγματικότητα όμως δεν αφήνει πολλά περιθώρια για όνειρα. Η ταινία βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες την ερχόμενη εβδομάδα.

  • Επιτυχία για τη «Στρέλλα»

Σημαντική ωστόσο είναι η επιτυχία που σημειώνει στο φεστιβάλ η «Στρέλλα» του Πάνου Κούτρα. Μετά τη θερμή υποδοχή που είχε στην πρώτη της προβολή, η ταινία συζητιέται ως μια από τις εκπλήξεις του φεστιβάλ και τα εισιτήρια για τις επαναληπτικές της προβολές εξαντλούνται.

Στη δεύτερη προβολή, η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη και το χειροκρότημα εξαιρετικά δυνατό. Μάλιστα, στη συζήτηση που ακολούθησε, ήταν πολλοί εκείνοι οι θεατές που σηκώθηκαν, ευχαρίστησαν τον Πάνο Κούτρα και δήλωναν την ευχάριστη έκπληξή τους για την ταινία που είδαν.

«Είδα την καλύτερη ταινία της φετινής Μπερλινάλε» είπε κάποια γυναίκα, ενώ ένας άλλος Γερμανός θεατής έλεγε: «Ηρθα χωρίς να ξέρω τίποτα, απλώς για να γεμίσω το κενό μου στις προβολές και βρήκα την καλύτερη ταινία που είδα φέτος στο φεστιβάλ».

Σταρ της χθεσινής ημέρας στην Μπερλινάλε ήταν η Ρενέ Ζελβέγκερ, η οποία πρωταγωνιστεί στο «My one and only» του Ρίτσαρντ Λονκρέιν, την ταινία που μπήκε κυριολεκτικά στο παρά πέντε στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ. Στην ταινία, ένα ρομαντικό και ελαφρύ road movie ενηλικίωσης, η Ζελβέγκερ υποδύεται μια ελαφρόμυαλη και πεισματάρα γυναίκα, που ανακαλύπτει ότι ο άντρας της την απατά και παίρνει τα δυο παιδιά της, δυο αγόρια στην εφηβεία, και εγκαταλείπει το σπίτι. Οι τρεις τους ξεκινούν μια περιπλάνηση από πόλη σε πόλη και από τον ένα πιθανό σύζυγο και πατριό στον άλλο.

Το σενάριο βασίζεται χαλαρά στις αναμνήσεις εφηβείας του ηθοποιού Τζορτζ Χάμιλτον, ο οποίος είναι και παραγωγός. Η ταινία είναι ευχάριστη, αλλά δυσκολεύεται να καταλάβει κανείς γιατί επιλέχθηκε για το διαγωνιστικό πρόγραμμα της Μπερλινάλε.

  • «Το δικό μου Χόλιγουντ»

Η Ζελβέγκερ, ωστόσο, δήλωσε εξαιρετικά ευτυχής. «Με το που διάβασα το σενάριο, είπα αμέσως “πότε αρχίζουμε;” Είναι η καλύτερη εμπειρία που είχα στον κινηματογράφο στα είκοσι χρόνια που εργάζομαι».

Και παρά τις πιέσεις που υποτίθεται ότι έχουν οι σταρ κάποιου επιπέδου και αναγνώρισης, όπως αυτή, να διατηρήσουν την εικόνα τους σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τα δεδομένα του Χόλιγουντ, η Ρενέ Ζελβέγκερ δήλωσε απόλυτη. «Το δικό μου Χόλιγουντ μού λέει απλώς να κάνω καλά τη δουλειά μου». [Του απεσταλμένου της "Καθημερινής" /13.2.2009, στο Βερολίνο Παναγιώτη Παναγόπουλου]

No comments: