Wednesday, February 11, 2009

ΡΟΝ ΧΑΟΥΑΡΝΤ: Frost - Nixon. Η Αναμέτρηση

ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ

Εάν δεν παρασυρθείτε από τη μονομαχία, από τις ικανότητες του προέδρου ή του δημοσιογράφου, και κοιτάξετε λίγο πίσω από αυτά που συμβαίνουν σε πρώτο πλάνο στην οθόνη, τότε θα δείτε πως το κυνήγι του χρήματος και της δόξας, θεμέλια του καπιταλισμού και τα δύο, δεν έχουν κανόνες. Ο θάνατός σου η ζωή μου!

Η ταινία δε νοιάζεται για το περιεχόμενο της Αναμέτρησης, το οποίο κανένας δεν αναζητάει: ποιος και γιατί γεννάει τα Γουότεργκέιτ, για παράδειγμα, και όχι ποιος τα εκτελεί. Συνειδητά στέκεται στην ίδια την Αναμέτρηση, στην επιφάνεια των πραγμάτων. Ο θεατής, ωστόσο, μπορεί να φτάσει σε μια σοβαρή διαπίστωση, η οποία προκύπτει, δε επιζητείται: τα ΜΜΕ, λέει η διαπίστωση, είναι ένα εργοστάσιο που αρέσκεται στις συγκρούσεις, γιατί αυτές τραβάνε το ενδιαφέρον του κοινού, το οποίο ενδιαφέρον στη συνέχεια, «τραβάει» διαφημίσεις!

Οι «αντίπαλοι», ο δημοσιογράφος Φροστ και ο Πρόεδρος Νίξον, που μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερού, αφού και οι δύο θεό τους έχουν το κέρδος, έλαβαν μέρος σε μια μονομαχία έχοντας πάνω στο τραπέζι ή κάτω από το τραπέζι σωστότερα, το χρήμα. Πίσω από αυτούς τα επιτελεία τους, αλλά και οι τηλεοπτικοί σταθμοί, αυτοί περισσότερο από τον καθένα, ένας στρατός ολόκληρος, είχαν τις δικές τους απολαβές! Τελικά, η Αναμέτρηση τους έκανε όλους πλουσιότερους! Και το κοινό «διασκέδασε»! Και αυτό κερδισμένο βγήκε! Ο καπιταλισμός και ο κυνισμός θριαμβεύουν! Η αλήθεια; Αυτή μπορεί να περιμένει! (Κάθε ομοιότητα με τη δική μας τηλεοπτική πραγματικότητα είναι τελείως συμπτωματική!)

Βέβαια, για να φτάσει το χρήμα στην τσέπη χύθηκε αίμα! Δεν βγαίνει χωρίς ψυχικές και ηθικές απώλειες το άτιμο! Ομως, μόλις γεμίσει ο λογαριασμός της τράπεζας, όλες οι πληγές, και με τη βοήθεια του χρόνου φυσικά, κλείνουν! Τα χτυπήματα των αντιπάλων, άλλωστε, ήταν μεν ισχυρά, για να πείθουν, αλλά ποτέ δεν ήταν θανατηφόρα. Οι αντίπαλοι δεν πάλευαν για την αλήθεια, η οποία απαιτεί οριστικές λύσεις και οριστικούς νικητές ή ηττημένους. Οι αντίπαλοι πάλευαν για ακροαματικότητες, οι οποίες εξασφαλίζονται με εντυπωσιακούς καυγάδες και θορυβώδεις αποπροσανατολισμούς. Δεν χρειάζεται να ανατραπεί το σύστημα! (Καθημερινό φαινόμενο και στη δική μας t.v.)

Με το τέλος της Αναμέτρησης, οι δύο μονομάχοι χωρίζουν σαν φίλοι! Οπως οι μποξέρ σε σικέ αγώνα! Και οι δυο υπήρξαν και θύτες και θύματα. Και επιπλέον έχουν και τον ίδιο θεό. Το κέρδος! Αυτά, για να ξέρουμε τι βλέπουμε στην τηλεόραση!

Παίζουν: Φρανκ Λανγκέλα, Μάικλ Σιν, Κέβιν Μπέικον, Ολιβερ Πλατ, Σαμ Ρόκγουελ, Ρεμπέκα Χολ.

No comments: