Saturday, February 21, 2009

Γυναικεία υπόθεση το Φεστιβάλ Βερολίνου


  • Οι ιστορίες γυναικών κυριάρχησαν στο φετινό πρόγραμμα της Μπερλινάλε, ενώ η κριτική επιτροπή της οποίας προήδρευε μια γυναίκα, η Βρετανή ηθοποιός Τίλντα Σουίντον, έδωσε δύο από τα μεγάλα βραβεία της διοργάνωσης σε γυναίκες σκηνοθέτριες. Τη Χρυσή Αρκτο κέρδισε η Περουβιανή Κλαούντια Γιόσα για το «Θλιμμένο γάλα», ενώ τη μισή Αργυρή η Γερμανίδα Μάρεν Αντε για το «Ολοι οι άλλοι». Και οι δύο ταινίες είχαν ισχυρούς γυναικείους ρόλους.

Σκοπός της κριτικής επιτροπής, σύμφωνα με την Τίλντα Σουίντον, ήταν να «απονείμει βραβεία σε εκείνες τις σκηνοθετικές προσπάθειες που πέτυχαν μια ισορροπία ανάμεσα στην πολιτική δήλωση και την ποιητική φόρμα». Και πολλές από αυτές τις γυναικείες ιστορίες κινήθηκαν ανάμεσα σε αυτά τα όρια. Το «Θλιμμένο γάλα» ταίριαξε απόλυτα, καθώς αφηγείται την ιστορία μιας νεαρής γυναίκας που μεγάλωσε με το «θλιμμένο» γάλα που θήλασε από τη μητέρα της, ένα θύμα βιασμού κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στο Περού. Στο «Ολοι οι άλλοι» η πολιτική κρύβεται στη σχέση ενός ζευγαριού που αναζητεί την ταυτότητά του και αποσταθεροποιείται, ενώ έρχεται σε επαφή με ένα άλλο, πιο επιτυχημένο ζευγάρι.

Το «Σχετικά με την Ελλι» του Ιρανού Ασγκάρ Φαραντί, που τιμήθηκε με το βραβείο σκηνοθεσίας, είναι μια ταινία αρκετά διαφορετική από εκείνες που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε από το Ιράν. Γύρω από την εξαφάνιση μιας νεαρής κοπέλας σε μια εκδρομή αναπτύσσονται διαφορετικές σχέσεις και αποκαλύπτονται μυστικά, μαζί όμως αποκαλύπτεται και η θέση της γυναίκας στο σύγχρονο Ιράν. Στη «Μικρή στρατιωτίνα» της Δανέζας Ανέτ Ολσεν, πρωταγωνίστρια είναι η Λότε, μια στρατιωτίνα που επιστρέφει στην πατρίδα τραυματισμένη σωματικά και ψυχολογικά έπειτα από μια αποστολή. Βρίσκει δουλειά ως οδηγός και εκεί γνωρίζει μια άλλη γυναίκα σε δύσκολο επάγγελμα, μια πόρνη.

Στη ρουμάνικη «Katalin Varga» η γυναίκα του τίτλου αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι της όταν ο άντρας της ανακαλύπτει ότι δεν είναι ο πατέρας του παιδιού της. Τότε η Καταλίν θα επιστρέψει στο χωριό της, εκεί που χρόνια πριν είχε πέσει θύμα επίθεσης από δύο άντρες. Θα σκοτώσει τον έναν, όταν όμως συναντήσει ξανά τον άλλο, θα διαπιστώσει ότι δεν έχει καμία σχέση με το τέρας που θυμόταν.

Οικογενειακά προβλήματα αντιμετωπίζουν επίσης η Ρενέ Ζελβέγκερ στο «My one and only» όπου εγκαταλείπει τον άπιστο άντρα της και με τους δυο έφηβους γιους της αναζητεί νέο σύζυγο, καθώς και η Ρόμπιν Ράιτ Πεν στο «The private lives of Pippa Lee», το πορτρέτο μιας γυναίκας παντρεμένης με έναν άντρα πολύ μεγαλύτερό της. Τέλος, μία από τις δυνατές ερμηνείες του φεστιβάλ, που παραδοσιακά δίνει πολύ χώρο και στους γυναικείους χαρακτήρες, αλλά και στην πολιτική, ήταν εκείνη της Μπρέντα Μπλέθιν στο «London river», όπου υποδύεται μια γυναίκα που αναζητεί την αγνοούμενη κόρη της μετά την τρομοκρατική επίθεση του 2005 στο Λονδίνο.

  • Παναγιωτης Παναγοπουλος, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 22/02/2009

No comments: