Tuesday, February 24, 2009

Σάρωσε τα Όσκαρ το «Slumdog Millionaire»


Με Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου - μετά θάνατον - βραβεύτηκε ο Χιθ Λέτζερ για την ερμηνεία του ως Τζόκερ στην ταινία «Σκοτεινός Ιππότης».

Σάρωσε τα βραβεία η χαμηλού προϋπολογισμού ινδική ταινία «Slumdog Millionaire», καθώς απέσπασε οχτώ Όσκαρ. Το αουτσάιντερ, ενός φτωχού νεαρού που συλλαμβάνεται για εξαπάτηση όταν κερδίζει σε τηλεπαιχνίδι, φαίνεται πως κέρδισε κριτικούς και κοινό. Όμως πίσω από κάθε ερώτηση που απαντά, αποκαλύπτεται με έναν ευρηματικό τρόπο η ιστορία της ζωής του.

Συγκεκριμένα, η ταινία με τις δέκα υποψηφιότητες κέρδισε το πολυπόθητο Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Όσκαρ Σκηνοθεσίας στον Ντάνι Μπόιλ, Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου στον Σάιμον Μπιουφόι, Όσκαρ Φωτογραφίας (Ντοντ Μάντλ), Μοντάζ (Κρις Ντίκενς), Ηχητικού Μοντάζ (Ίαν Ταπ, Ρίτσαρντ Πράικ, Ρεσούλ Πουκούτι), Καλύτερης Μουσικής (Α. Ρ. Ράχμαν) και Καλύτερου Τραγουδιού το Jai Ho. Ο Ντάνι Μπόιλ εξηγώντας γιατί πετάχτηκε από το πόντιουμ όταν παρέλαβε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας για την ταινία «Slumdog Millionaire": «Τα παιδιά μου είναι πολύ μικρά για να το θυμούνται, αλλά είχα ορκιστεί ότι αν συνέβαινε ποτέ αυτό, θα το παραλάμβανα όπως ο Τίγρης από τον «Γουίνι το Αρκουδάκι», οπότε περί αυτού πρόκειται».

Το φαβορί, «Η Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον», απέσπασε μονάχα τρία Όσκαρ. Ένα για την Καλλιτεχνική Διεύθυνση (συμπεριλαμβάνονται και τα Σκηνικά Ταινίας) στους Ντόναλντ Γράχαμ Μπερτ, Βίκτορ Τσόλφο, ένα για το Μακιγιάζ στον Γκρεγκ Κάνομ και τέλος Όσκαρ για τα Καλύτερα Οπτικά Εφέ στους Έρικ Μπάρμπα, Στιβ Πριγκ, Μπερτ Ντάλτον, Κρέγκ Μπάρον.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Χιθ Λέτζερ βραβεύτηκε με το Όσκαρ Β΄Ανδρικού Ρόλου για το ρόλο του στην ταινία «Ο σκοτεινός ιππότης». Το βραβείο παρέλαβαν οι γονείς και η αδερφή του αδικοχαμένου ηθοποιού. Έτσι, γίνεται ο δεύτερος ηθοποιός που βραβεύεται με Όσκαρ μετά θάνατον, μετά τον Πίτερ Φιντς, ο οποίος κέρδισε το Όσκαρ το 1977 για την ταινία «The Network». Ο Κιμ Λέτζερ, πατέρας του Χιθ Λέτζερ, ο οποίος βραβεύτηκε μετά θάνατον με το Όσκαρ ΄Β Ανδρικού Ρόλου για τον «Σκοτεινό Ιππότη», δήλωσε παραλαμβάνοντας: «Αυτό το βραβείο απόψε θα επικύρωνε ταπεινά τη σεμνή αποφασιστικότητα του Χιθ να γίνει πραγματικά αποδεκτός από όλους εσάς εδώ, τους συναδέλφους του, σε έναν χώρο που τόσο αγαπούσε». Η ταινία «Σκοτεινός Ιππότης απέσπασε και Όσκαρ Ήχου (Ρίτσαρντ Κινγκ).

Αν και ο Μίκι Ρουρκ θεωρείτο αδιαφιλονίκητο φαβορί Α' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Παλαιστής», το αγαλματίδιο πήρε ο Σον Πεν για το «Milk», όπου υποδυόταν έναν ομοφυλόφιλο.

Την τιμητική τους από το γυναικείο φύλο είχαν οι Κέιτ Γουίνσλετ και Πενέλοπε Κρουζ, που τιμήθηκαν με Όσκαρ Α΄και Β' Γυναικείου Ρόλου, αντίστοιχα. Η Κέιτ Ουίνσλετ, παραλαμβάνοντας το Οσκαρ 'Α Γυναικείου Ρόλου για την ταινία «Σφραγισμένα Χείλη": «Θα έλεγα ψέματα αν έλεγα ότι δεν είχα σχεδιάσει στο παρελθόν αυτή την ομιλία. Νομίζω ότι πρέπει να ήμουν οκτώ ετών και κοιταζόμουν στον καθρέφτη του μπάνιου. Αυτό (κρατώντας το αγαλματίδιο) θα ήταν το μπουκάλι με το σαμπουάν. Λοιπόν τώρα δεν είναι μπουκάλι με σαμπουάν».

Η Σοφία Λόρεν, η Σίρλεϊ ΜακΛέιν, η Νικόλ Κίντμαν, η Χάλι Μπέρι και η Μαριόν Κοτιγιάρ απένειμαν το βραβείο στην Κέιτ Γουίνσλετ για τα «Σφραγισμένα Χείλη», ενώ η Πενέλοπε Κρουζ βραβεύτηκε για την ερμηνεία της στην ταινία «Vicky Christina Barcelona». «Εχει κανένας λιποθυμήσει ποτέ εδώ; Γιατί νομίζω ότι θα είμαι η πρώτη», δήλωσε η Πενέλοπε Κρουζ αποδεχόμενη το Όσκαρ 'Β Γυναικείου Ρόλου για την ταινία «Vicky Cristina Barcelona».

Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου κέρδισε ο Ντάστιν Λανς Μπλακ για την ταινία «Milk».

Το Όσκαρ ταινίας Κινουμένων Σχεδίων κατέκτησε ο «WALL-E» και το αντίστοιχο για την κατηγορία Μικρού Μήκους το «La Maison en Petits Cubes».







Σχετικά θέματα







Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους αναδείχθηκε το Spielzeugland (Toyland), ενώ η ιαπωνική ταινία «Departures» κέρδισε Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας.

Στην κατηγορία των ντοκιμαντέρ, το «Man on Wire» βραβεύτηκε ως το Καλύτερο Ντοκιμαντέρ και το «Smile Pinki» ως Καλύτερο Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους.

Η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ και ο Ντάνιελ Κρεγκ απένειμαν το Όσκαρ Κουστουμιών στον Μάικλ Ο' Κόνορ για την ταινία «Η Δούκισσα».

«Για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου νόμιζα ότι το να κάνεις καλό για κάποιον δεν σημαίνει ότι θα λάβεις έπαινο για αυτή την καλοσύνη σου μέχρι σήμερα. Αυτό το βραβείο αγγίζει την καρδιά μου και τα βάθη της ψυχής μου», δήλωσε ο κωμικός Τζέρι Λούις, 82 ετών, παραλαμβάνοντας βραβείο για τη συνολική προσφορά του στο χώρο του κινηματογράφου.

Οικοδεσπότης της βραδιάς, στο Kodak Theater του Λος Άτζελες για την 81η απονομή βραβείων Όσκαρ, ήταν ο Αυστραλός ηθοποιός Χιου Τζάκμαν.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από cnn, oscars

No comments: