Monday, February 16, 2009

Γαλλόφωνο Φεστιβάλ Κινηματογράφου: Οι Γάλλοι τιμούν τα 40 χρόνια του «Ζ»


Το ελληνικό κοινό αγαπάει το γαλλικό σινεμά. Πρώτη στην Ευρώπη έρχεται η Ελλάδα στην αγορά γαλλικών ταινιών. Είναι πάντα, λοιπόν, ευχάριστη είδηση για τους σινεφίλ το πρόγραμμα του γαλλόφωνου Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Το φετινό, 10ο στη σειρά, θα γίνει στην Αθήνα από 2 έως 12 Απριλίου και στη Θεσσαλονίκη από 9 έως 15 Απριλίου. Και επειδή κλείνει τα δέκα του χρόνια είναι πιο πλούσιο από κάθε άλλη φορά, με συνολικά 60 ταινίες, πολλές από αυτές για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αλλά και επιτυχίες του box office. Θα προβληθούν στις αίθουσες «Αττικόν», «Απόλλων» και στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Αθήνα) και στο «Ολύμπιον» (Θεσσαλονίκη).

Ο Ιβ Μοντάν και η Ειρήνη Παπά σε σκηνή από το «Ζ» του Κώστα Γαβρά
* Προτού καλά καλά αρχίσει επίσημα, το φεστιβάλ, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Νικολά Περ, θα γιορτάσει την 1η Απριλίου τα 40 χρόνια του «Ζ» του Κώστα Γαβρά. Στον διάσημο συμπατριώτη μας θα απονεμηθεί τιμητικό βραβείο από τον Γάλλο πρέσβη στην Ελλάδα, Κριστόφ Φορνό.

* Το φεστιβάλ έχει προγραμματίσει αφιέρωμα στη Ζοζιάν Μπαλασκό. Την πρωτογνωρίσαμε ως ηθοποιό, αλλά η ταινία «Για όλα φταίει το γκαζόν» (Σεζάρ καλύτερου σεναρίου) μας τη σύστησε το 1995 και με την ιδιότητα της σκηνοθέτριας. Ακολούθησε το 1998 το «Un grand cri d' amour». Θα δούμε τις δύο ταινίες στο φεστιβάλ, στο πλαίσιο της ημέρας γαλλοφωνίας του TV5 MONDE. Θα προβληθεί ακόμα για πρώτη φορά η ταινία «Cliente», όπου η Μπαλασκό υπογράφει τη σκηνοθεσία και συμπρωταγωνιστεί με τη Ναταλί Μπέι.

* Φέτος, το φεστιβάλ θα υποδεχτεί κι έναν ειδικό του κινηματογράφου, τον Πατρίκ Μπριόν, υπεύθυνο προγραμματισμού κινηματογραφικών ταινιών στο κανάλι France 3, δημιουργό και παρουσιαστή της εκπομπής «Le Cinema de Minuit», συγγραφέα μονογραφιών για τους Χίτσκοκ, Χιούστον, Φορντ, Ιστγουντ. Ο ίδιος, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδας, θα επιλέξει πέντε ταινίες να παρουσιαστούν στο φεστιβάλ.

* Ενας δημιουργός της νέας γενιάς του γαλλικού κινηματογράφου, ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Νικολά Ενζέλ, θα έρθει στην Αθήνα για την προβολή της ταινίας «La copie de coralie» (Κάνες 2008).

Θα προβληθούν ακόμα οι ταινίες: «La fille de Monaco» της Αν Φοντέν, «J'ai toujours reve d' etre un ganster» του Σαμουέλ Μπενσερτί με την Ανά Μουγκλαλίς, δύο ταινίες του Ζαν Φρανσουά Ρισέ με τον Βενσάν Κασέλ για τον θρυλικό στη Γαλλία γκάνγκστερ Ζακ Μεσρίν («L'instinct de mort» και «Ennemi public no 1»), «Espion(s)» του Νικολά Σααντά με τον Γκιγιόμ Κανέ, «Coluche, l'histoire d'un mec» του Αντουάν ντε Κον, «Les femmes de l'ombre» του Ζαν Πολ Σαλομέ με τις Σοφί Μαρσό και Ζουλί Ντεπαρντιέ, «Lady Jane» του Ρομπέρ Γκεντιγιάν, «Le voyage aux Pyrenees» των Ζαν Μαρί και Αρνό Λαριέ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και δύο ταινίες για νέους, τη «Mia et le Migou» του Ζακ Ρεμί Ζιρέρ και «Les enfants de Timpelbach» του Νικολά Μπερί.

Θα απονεμηθούν δύο βραβεία: Κοινού και Επιτροπής των Νέων που θα αποτελείται από νέους γαλλόφωνους φοιτητές κινηματογράφου.

Το φεστιβάλ θα κλείσει με συναυλία των Γάλλων «Cassius» (11 Απριλίου στις 12.30 μ.μ.).

Προπώληση εισιτηρίων: Metropolis, FNAC, www.tickethour.com, στο τηλ: 210 81 08 228.
  • ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 16/02/2009

No comments: